Ιατρικό κέντρο στην Κύπρο υπόσχετο ότι «θεραπεύει τη Long Covid» προσελκύοντας ασθενείς και από το εξωτερικό

Χθες, έγινε έφοδος της Αστυνομίας στο εν λόγω κέντρο, όπου διαπιστώθηκε η διενέργεια παράνομων θεραπειών με τη χρήση ανθρώπινων κυττάρων. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image


Έφοδο πραγματοποίησε χθες η Αστυνομία στο ιατρικό κέντρο που υποτίθεται ότι θεράπευε ασθενείς με Long Covid.

Όπως ανέφερε στο «Μεσημέρι και Κάτι» ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν σε ετοιμότητα από τις αρχές Ιουλίου και χθες, έκαναν έφοδο, μαζί με την Αστυνομία, στο ιατρικό κέντρο.

«Έγιναν οι έλεγχοι και διαπιστώθηκε -μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία- ότι το μηχάνημα που χρησιμοποιείτο για τις θεραπείες, είναι μεν συμμορφωμένο με τη νομοθεσία για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά δεν προβλέπεται για τη θεραπεία ασθενών με το σύνδρομο Long Covid».

Στιγμιότυπο 2022-07-29, 2.56.20 μμ.png
Στιγμιότυπο από σχετικό με την Κύπρο βίντεο που δημοσίευσε το ΙΤV News.



Θεραπείες με χρήση ανθρώπινων κυττάρων

Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, «στάλθηκε επιστολή στο εν λόγω κέντρο, μέσω της οποίας ζητήθηκε η παύση τέτοιων θεραπειών, καθώς και η διαφήμισή τους, και η απάντηση που λάβαμε, στις 5 Ιουλίου, είναι ότι θα συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις. Την ίδια ώρα, όμως, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συνέχισαν τις έρευνες και χθες μετά από επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε έφοδος από την Αστυνομία και Λειτουργούς του Υπουργείου, όπου διαπιστώθηκε η διενέργεια θεραπειών με τη χρήση ανθρώπινων κυττάρων, η οποία αποτελεί παράβαση του νόμου».

«Συλλέχθηκαν τα στοιχεία και σφραγίστηκαν αυτά τα ανθρώπινα κύτταρα», είπε ο κ. Αθανασίου, διευκρινίζοντας ότι η Αστυνομία συνεχίζει τη διερεύνηση της υπόθεσης και καθιστώντας σαφές ότι από χθες το συγκεκριμένο Τμήμα του ιατρικού κέντρου που ασχολείτο με τις θεραπείες Long Covid, έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Ο κ. Αθανασίου συμπλήρωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου συνεχίζουν τους ελέγχους. «Υπάρχουν αρκετά περιστατικά τα οποία δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

Σημείωσε τέλος, ότι είναι σημαντικό να διερευνηθεί πώς έφτασαν τα εν λόγω ανθρώπινα κύτταρα στην Κύπρο. «Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι είχαν δηλωθεί ότι προορίζονταν για σκοπούς έρευνες και όχι για χρήση. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα ανθρώπινα κύτταρα χορηγούνταν σε ασθενείς», είπε καταληκτικά ο κ. Αθανασίου.



Αναφορές στην Κύπρο και από ξένα Μέσα

Ασθενείς με Long Covid ταξιδεύουν σε Κύπρο, Γερμανία και Ελβετία για να υποβληθούν σε πειραματικές θεραπείες σε ιδιωτικές κλινικές (Long Covid Center), με πολλούς ειδικούς να εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν θα πρέπει να προσφέρονται χωρίς επαρκή στοιχεία, αναφέρει η ιστοσελίδα BMJ (British Medical Journal).

Το βίντεο με το ρεπορτάζ ξεκινά ως εξής: «Ήλιος, θάλασσα και άμμος. Αυτά είναι που φέρνουν τον περισσότερο κόσμο στην Κύπρο. Για κάποιους, όμως, είναι κάτι άλλο». Στη συνέχεια η κάμερα εστιάζει στον Paul, ο οποίος επισκέφθηκε το εν λόγω κέντρο, για να λάβει την πειραματική θεραπεία.



Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε μια άλλη ασθενή με Long Covid από την Ολλανδία, η οποία προσπαθώντας να βρει λύση στο πρόβλημά της έγινε μέλος μιας ομάδας στο Facebook για ασθενείς με Long Covid, πολλοί από τους οποίους συζητούσαν για μια θεραπεία αιμοκάθαρσης.

Η θεραπεία αυτή ουσιαστικά είναι ένα είδος αιμοκάθαρσης, όπου το αίμα περνά πάνω από ένα φίλτρο ηπαρίνης, για να φιλτράρει τα ανεπιθύμητα λιπίδια και πρωτεΐνες, μια διαδικασία που λέει ότι μειώνει την κολλώδη ουσία του αίματος και βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία. Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται ως η έσχατη λύση για ασθενείς με λιπιδικές διαταραχές που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες.

Έτσι η ασθενής ήρθε στην Κύπρο σε ένα Long Covid Center για να υποβληθεί στην εν λόγω θεραπεία. «Σκέφτηκα, τι έχω να χάσω;» είπε. «Τα χρήματα ήταν το μόνο που θα μπορούσα να χάσω. Σκέφτηκα, εντάξει, γιατί να μην το δοκιμάσω;». Σύμφωνα με τη BMJ δύο μήνες αργότερα επέστρεψε στο σπίτι της στην Ολλανδία, έχοντας ξοδέψει σχεδόν όλες τις οικονομίες της -περισσότερα από €15.000- χωρίς βελτίωση στα συμπτώματά της.


Χιλιάδες ασθενείς σπεύδουν σε τέτοια Κέντρα

Χιλιάδες ασθενείς, απογοητευμένοι από την έλλειψη διαθέσιμης θεραπείας για Long Covid, ταξιδεύουν στην Κύπρο, τη Γερμανία και την Ελβετία για αιμοκάθαρση, σύμφωνα με έρευνα των The BMJ και ITV News. Σε πολλούς συνταγογραφούνται επίσης αντιπηκτικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της κλοπιδογρέλης, της απιξαμπάνης και της ηπαρίνης, με το σκεπτικό ότι τα συμπτώματα της Long Covid προκαλούνται από μικρούς θρόμβους στο αίμα που εμποδίζουν τη ροή του οξυγόνου μέσω των τριχοειδών αγγείων.

Αν και ορισμένοι γιατροί και ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι μέθοδοι είναι υποσχόμενες θεραπείες για τη Long Covid, άλλοι ανησυχούν ότι οι απελπισμένοι ασθενείς ξοδεύουν τεράστια ποσά σε πειραματικές αναπόδεικτες θεραπείες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ορισμένοι ειδικοί επέκριναν τη διαδικασία συναίνεσης των Long Covid Center ως μη ικανοποιητική, καθώς δεν καθιστά σαφές ότι πρόκειται για πειραματικές θεραπείες, ενώ το έντυπο συγκατάθεσης ζητά από τους ασθενείς να απωλέσουν το δικαίωμά τους να μηνύσουν την κλινική εάν υπάρξουν επιπλοκές μετά από τη θεραπεία, η οποία θεωρείται ασφαλής διαδικασία.

Η ασθενής που ήρθε στην Κύπρο έλαβε έξι γύρους θεραπείας με κόστος 1685 ευρώ η συνεδρία, ενώ ταυτόχρονα υποβλήθηκε σε εννέα γύρους υπερβαρικού οξυγόνου, οι οποίες κόστιζαν 150 ευρώ η συνεδρία. Επίσης, έλαβε ενδοφλέβια βιταμίνη και μια ένεση βιταμίνης D, με κόστος 50 ευρώ η καθεμιά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ