Πώς μια αυτοσχέδια σπηλιά και μερικές μπάρες μούσλι έσωσαν ορειβάτες στη Νέα Ζηλανδία

Οι δύο άνδρες βρίσκονταν στο τέλος ενός τριήμερου ταξιδιού στην οροσειρά The Remarkables όταν, άθελά τους, προκάλεσαν μια χιονοστιβάδα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Ο βράχος όπου οι ορειβάτες έσκαψαν μια σπηλιά χιονιού περιμένοντας τους διασώστες / Φωτογραφία: Queenstown Alpine Cliff Rescue Team


Δύο ορειβάτες θάφτηκαν από χιονοστιβάδα και στη συνέχεια βρέθηκαν σε χιονοθύελλα στην κορυφή μιας εκ των πιο γνωστών οροσειρών της Νέας Ζηλανδίας, ωστόσο κατάφεραν να επιζήσουν, σκάβοντας στο χιόνι μια αυτοσχέδια σπηλιά και τρώγοντας μπάρες δημητριακών.

Οι δύο άντρες, ηλικίας περίπου 30 ετών – τους οποίου Μέσα Ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας περιγράφουν ως έμπειρους ορειβάτες – είχαν ξεκινήσει μια τριήμερη περιπέτεια αναρρίχησης στο χιόνι, στο The Remarkables - μια οροσειρά 2.300 μέτρων πάνω από το Queenstown - όταν με τις κινήσεις τους προκάλεσαν χιονοστιβάδα και παρασύρθηκαν περίπου 20 μέτρα πιο κάτω.

Όταν κατάφεραν να ξεθαφτούν από το χιόνι, κατάλαβαν ότι πλησίαζε θύελλα και ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να διασχίσουν με ασφάλεια την οροσειρά, χωρίς τον κίνδυνο να προκαλέσουν κι άλλη χιονοστιβάδα.

5184.jpg
Η οροσειρά The Remarkables πάνω από το Κουίνσταουν.



Οι δύο άνδρες κάλεσαν τις αρχές για βοήθεια το μεσημέρι της Τρίτης, η οποία ζήτησε βοήθεια από το σώμα διάσωσης σε ορεινές περιοχές του Wakatipu.

«Είναι πολύ απότομο και τραχύ έδαφος, είναι ορεινή περιοχή και χιονισμένη... όταν εκδηλώνονται καταιγίδες μπορεί να είναι ένα αρκετά αφιλόξενο μέρος», δήλωσε ο συντονιστής της ομάδας, Russ Tilsley. Οι δύο πρώτες προσπάθειες διάσωσης με ελικόπτερο ματαιώθηκαν λόγω χιονοθύελλας.

«Νύχτωνε και αποφασίσαμε ότι ήταν πολύ αργά για να στείλουμε μια ομάδα πεζοπόρων... ξέραμε ότι το επόμενο πρωί ο καιρός θα ήταν ήρεμος, οπότε μιλήσαμε με τα παιδιά, που είχαν καλή διάθεση, και αποφάσισαν να χτίσουν μια σπηλιά στο χιόνι», δήλωσε ο Tilsley.

Οι άνδρες βρήκαν λοιπόν, έναν βράχο στο μέγεθος ενός γκαράζ και έσκαψαν δίπλα του. Αυτό θα έκανε τη διανυκτέρευσή τους κάπως πιο άνετη στους 0 βαθμούς Κελσίου. Έξω, η αίσθηση της θερμοκρασίας λόγω των ανέμων θα ισοδυναμούσε με -12 βαθμούς Κελσίου.

ορειβάτεςνέαζηλανδία.jpg



«Είχαν μια σκηνή τις προηγούμενες νύχτες, αλλά αυτή είχε θαφτεί από τον άνεμο και το χιόνι και θα ήταν αρκετά βρεγμένη - θα ήταν πολύ πιο άνετα στο χιόνι», εξήγησε ο Tilsley. Η ομάδα διάσωσης επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες είχαν αρκετό φαγητό για να αντέξουν τη νύχτα. «Και ο ένας μας λέει, λοιπόν, ξέρετε, νομίζω ότι έχουμε ίσως 10-15 μπάρες μούσλι», δήλωσε ο Τίλσεϊ.

Οι άνδρες είχαν σχεδόν ξεμείνει από καύσιμα για τη σόμπα τους, η οποία ήταν απαραίτητη για να λιώσουν νερό σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους διασώστες, καθώς η προσπάθεια να λιώσει κανείς το χιόνι μέσα στο στόμα του για ενυδάτωση καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που προσφέρει.

Ευτυχώς, οι δύο ορειβάτες κατάφεραν να αντέξουν το κρύο, ενώ οι μπάρες μούσλι που είχαν μαζί τους τούς έδωσαν την απαραίτητη ενέργεια ώστε να μην χάσουν τις αισθήσεις τους. Οι δύο άνδρες διασώθηκαν την επόμενη μέρα.

«Ήταν λίγο ταραγμένοι και πολύ βρεγμένοι. Ήταν απίστευτα τυχεροί που βρίσκονταν στην άκρη της χιονοστιβάδας όταν αυτή προκλήθηκε», δήλωσε ο Tilsley. «Ήταν τυχεροί που βρίσκονταν εκεί και όχι 50 ή 100 μέτρα μέσα στη ροή, γιατί πιθανότατα θα ήταν νεκροί τώρα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ