Συντρίμμια κινέζικου πυραύλου κατευθύνονται ανεξέλεγκτα προς τη Γη

Ποια η πιθανότητα να προσγειωθεί σε κατοικημένες περιοχές.

Article featured image
Article featured image



Συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο αναμένεται να πέσουν στη Γη σε μια ανεξέλεγκτη επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, αυτό το σαββατοκύριακο.

Τονίζεται πως η πιθανότητα να προσγειωθεί σε οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή είναι εξαιρετικά μικρή. Η σύγκρουση ωστόσο, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς διαφορετικές χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα διαστημικά τους σκουπίδια.

Υπήρξαν προηγουμένως εκκλήσεις από τη Nasa προς την κινεζική διαστημική υπηρεσία να σχεδιάσει τους πυραύλους της έτσι ώστε να αποσυντίθενται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδό τους, όπως είναι ο διεθνής κανόνας. Οι πύραυλοι που εκτόξευσε η Κίνα με προορισμό τον «Τιανγκόνγκ», τον ημιτελή διαστημικό σταθμό της όμως, δεν έχουν την ικανότητα για ελεγχόμενη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.

Η τελευταία εκτόξευση έγινε την Κυριακή, όταν ένας πύραυλος «Long March 5» μετέφερε μια εργαστηριακή μονάδα στον σταθμό Τιανγκόνγκ. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η επανείσοδος του πυραύλου θα ενέχει μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωθεί στη θάλασσα.

Ωστόσο, η πιθανότητα τα κομμάτια του πυραύλου να πέσουν σε κατοικημένες περιοχές δεν είναι μηδενική και θα μπορούσε να υπάρχει το ενδεχόμενο ζημιών, όπως συνέβη τον Μάιο του 2020, όταν πύραυλος ο οποίος έπεσε κοντά στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική προκάλεσε ζημιές σε ακίνητα.

Όπως αναφέρει το BBC, το άδειο σώμα του πυραύλου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη και σύρεται προς μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο.

Σύμφωνα με την «The Aerospace Corporation», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Καλιφόρνια, η επανείσοδος θα γίνει γύρω στις 03:24 π.μ. (ώρα Κύπρου) της Κυριακής, συν ή πλην 16 ώρες.



Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα προσγειωθεί το κομμάτι των 25 τόνων των συντριμμιών. Ωστόσο, οι αστρονόμοι παρακολουθούν την πορεία του πυραύλου και η ζώνη πτώσης φαίνεται στην εικόνα παραπάνω. Οι κίτρινες και μπλε γραμμές δείχνουν την πιθανή περιοχή της επανεισόδου.

Μιλώντας και με αριθμούς, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πιθανότητες τραυματισμού ή θανάτου από το συγκεκριμένο πύραυλο, μόλις μία στο τρισεκατομμύριο. Για χάρη σύγκρισης να πούμε πως η πιθανότητα να μας χτυπήσει κεραυνός είναι 80.000 φορές μεγαλύτερη.


Με πληροφορίες από bbc, unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ