Συντρίμμια από κινεζικό πύραυλο αναμένεται να πέσουν στη Γη σε μια ανεξέλεγκτη επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, αυτό το σαββατοκύριακο.
Τονίζεται πως η πιθανότητα να προσγειωθεί σε οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή είναι εξαιρετικά μικρή. Η σύγκρουση ωστόσο, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς διαφορετικές χώρες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα διαστημικά τους σκουπίδια.
Υπήρξαν προηγουμένως εκκλήσεις από τη Nasa προς την κινεζική διαστημική υπηρεσία να σχεδιάσει τους πυραύλους της έτσι ώστε να αποσυντίθενται σε μικρότερα κομμάτια κατά την επανείσοδό τους, όπως είναι ο διεθνής κανόνας. Οι πύραυλοι που εκτόξευσε η Κίνα με προορισμό τον «Τιανγκόνγκ», τον ημιτελή διαστημικό σταθμό της όμως, δεν έχουν την ικανότητα για ελεγχόμενη επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.
Η τελευταία εκτόξευση έγινε την Κυριακή, όταν ένας πύραυλος «Long March 5» μετέφερε μια εργαστηριακή μονάδα στον σταθμό Τιανγκόνγκ. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η επανείσοδος του πυραύλου θα ενέχει μικρό κίνδυνο για οποιονδήποτε στο έδαφος, επειδή πιθανότατα θα προσγειωθεί στη θάλασσα.
Ωστόσο, η πιθανότητα τα κομμάτια του πυραύλου να πέσουν σε κατοικημένες περιοχές δεν είναι μηδενική και θα μπορούσε να υπάρχει το ενδεχόμενο ζημιών, όπως συνέβη τον Μάιο του 2020, όταν πύραυλος ο οποίος έπεσε κοντά στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική προκάλεσε ζημιές σε ακίνητα.
Όπως αναφέρει το BBC, το άδειο σώμα του πυραύλου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη και σύρεται προς μια ανεξέλεγκτη επανείσοδο.
Σύμφωνα με την «The Aerospace Corporation», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Καλιφόρνια, η επανείσοδος θα γίνει γύρω στις 03:24 π.μ. (ώρα Κύπρου) της Κυριακής, συν ή πλην 16 ώρες.