Στην Κύπρο η γυναικοκτονία θεωρείται πλέον ιδιώνυμο αδίκημα

Τι προνοεί η νομοθεσία.

Article featured image
Article featured image

Το αδίκημα της γυναικοκτονίας θέσπισε η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον, το σώμα ψήφισε σε νόμο την θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας, το οποίο επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.


Δεν αλλάζουν οι ποινές που προβλέπονται σήμερα για τέτοια αδικήματα, αλλά θα βοηθείται η Αστυνομία να ταξινομεί τις υποθέσεις της που αφορούν δολοφονίες γυναικών για συγκεκριμένους λόγους, αντί στον γενικό όρο των δολοφονιών να ονομάζονται ως «γυναικοκτονίες». Με την ταξινόμηση θα γνωρίζουν και οι Αρχές και άλλοι ενδιαφερόμενοι για υποθέσεις γυναικοκτονιών και θα λαμβάνονται και τα ανάλογα μέτρα.


Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία κατέθεσε τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022) και τον Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021, είπε ότι δεν αγγίζουμε τον ποινικό κώδικα, αλλά μετά που ακούσαμε όλους τους στοχασμούς και τις συμβουλές αρμοδίων αποφασίστηκε η τροποποίηση του Νόμου για την Βία κατά των Γυναικών, που είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τη συμπερίληψη ενός ιδιώνυμου αδικήματος που είναι η γυναικοκτονία και με αυτό τον τρόπο «ο νομοθέτης να προσδώσει ορατότητα σε μια κοινωνική ανησυχητική πραγματικότητα».


Παραθέτοντας τα στοιχεία είπε ότι οι γυναικοκτονίες ήταν 9 το 2019, 5 το 2020, 1 το 2022 «και η χρονιά δεν έχει κλείσει ακόμα». «Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε μια γυναίκα» είπε, σημειώνοντας την έμφυλη διάσταση της βίας αυτής. «Όλες έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν, που ασκούσαν εξουσία πάνω τους» συνέχισε.


Σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών

Σύμφωνα με την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου [Αρ. Ν. 115(Ι) του 2021] με τον οποίο έχει τεθεί σε ισχύ ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των διατάξεων της κυρωθείσας διά νόμου Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (εφεξής «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»), ώστε να θεσπισθεί το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο να επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.


292453163_443632767772749_869308403605545953_n.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ