Ο Μάριος και ο Κωνσταντίνος βραβεύθηκαν από το Πανεπιστήμιό τους για την κοινωνική τους δράση
Ο Κωνσταντίνος και ο Μάριος ξεχώρισαν γιατί κάνουν στην πράξη αυτό που πρεσβεύει το Πανεπιστήμιο Frederick: Γίνε η αλλαγή που ο κόσμος μας χρειάζεται.
Δευτέρα 01 Αυγούστου 2022
3
λεπτά
Συνήθως τα Πανεπιστήμια επιβραβεύουν τους/τις φοιτητές/τριές τους για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Πέρα απ’ αυτές, όμως, είναι και κάποιοι/ες φοιτητές και φοιτήτριες που ξεχωρίζουν και για πολλά άλλα ξεχωριστά πράγματα, όπως ο Κωνσταντίνος Χρίστου και ο Μάριος Παφίτης. Το Πανεπιστήμιό τους, το Πανεπιστήμιο Frederick, τους βράβευσε πρόσφατα για την κοινωνική τους δράση!
Κατά την Τελετή Βράβευσης των αριστούχων φοιτητών/τριών του, το Πανεπιστήμιο Frederick απένειμε τα Βραβεία Αριστείας στη μνήμη του ιδρυτή του, Μιχάλη Φρειδερίκου που στόχο έχουν να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τις δράσεις ακαδημαϊκών, ερευνητών/τριών, φοιτητών/τριών και αποφοίτων που προωθούν τις αξίες του Ιδρυτή και του ίδιου του Πανεπιστημίου Frederick: την αριστεία στη διδασκαλία, την έρευνα και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Ο Κωνσταντίνος και ο Μάριος επιβραβεύτηκαν για τον αντίκτυπο της δράσης τους στην κοινωνία.
Τι κάνουν;
Ο Μάριος Παφίτης κάνει το μάστερ του στα Έξυπνα Συστήματα και Συστήματα Διαδικτύου και συνδυάζει το αντικείμενο των σπουδών του με την προώθηση δράσεων και έρευνας σε θέματα σχετικά με την υγεία. Πρόσφατα, ανέπτυξε μια συσκευή με σκοπό την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Το MammoCheck δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να ανιχνεύουν τον καρκίνο του μαστού στα πρώτα στάδια, από το σπίτι τους, εύκολα και με ασφάλεια. Η συσκευή περιλαμβάνει μια κάμερα που μπορεί να ενσωματωθεί στο κινητό τηλέφωνο. Χάρη στη σχετική εφαρμογή Mammocheck, κάθε γυναίκα ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες μπορεί να βγάζει selfies και να λάβει πληροφορίες σχετικά με την υγεία του στήθους της και την ανάγκη, ή όχι, περαιτέρω εξετάσεων.
«Χρησιμοποιήσαμε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση των σταδίων 0-2 του καρκίνου του μαστού. Αυτές οι τεχνολογίες υποδεικνύουν, επίσης, κατά πόσο πρόκειται για καλοήθεια ή κακοήθεια. Μέσα από τη χρήση αυτής της εφαρμογής, όλα τα δεδομένα φυλάσσονται και δείχνουν την εξέλιξη της υγείας του μαστού κάθε γυναίκας. Η μέθοδος αυτή είναι οικονομική, εντελώς ακίνδυνη και γρήγορη, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να ελέγχονται ακόμα και σε καθημερινή βάση σε τρία μόλις λεπτά».
Η MammoCheck είναι η δεύτερη startup του Μάριου. Προηγήθηκε η Fooderloo LTD που μειώνει τη σπατάλη τροφίμων επιτρέποντας σε προμηθευτές όπως υπεραγορές να πουλούν προϊόντα κοντά στην ημερομηνία λήξης σε χαμηλότερες τιμές παρά να τα πετάνε. Επιτρέπει, επιπλέον, δωρεές προϊόντων μεταξύ χρηστών της εφαρμογής ώστε άτομα κοντά στο όριο της φτώχειας να έχουν πρόσβαση σε φαγητό.
Ο Μάριος συνεχίζει την κοινωνική του δράση παράλληλα με τις σπουδές του στα Έξυπνα Συστήματα και τα Συστήματα Διαδικτύου και έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για καλό σκοπό. #TechForGood
Ο Μάριος μοιράστηκε το «Βραβείο Αντίκτυπου στην Κοινωνία» με τον Κωνσταντίνο Χρήστου, φοιτητή του Πτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. «Βασικός μου στόχος είναι η προώθηση του Παραολυμπισμού, η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία μέσω του αθλητισμού και η ανάδειξη και ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας».
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Κωνσταντίνος εργάζεται με την ομάδα καλαθόσφαιρας ατόμων σε τροχοκάθισμα «Ήφαιστος». Έχει συμμετάσχει με την ομάδα σε δύο Παραολυμπιακούς αγώνες και σήμερα προετοιμάζει νέους αθλητές/τριες για να αγωνιστούν στους Παραολυμπιακούς του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Έχει επίσης συμβάλει στη δημιουργία του Μη Κερδοσκοπικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρίες ‘ΥΠΑΡΧΩ’, αποστολή του οποίου είναι η αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία και η δραστηριοποίησή τους στον αθλητισμό και στον παραολυμπισμό.
Στην τελετή βράβευσης του Κωνσταντίνου παρευρέθηκαν μέλη της ιδρυτικής ομάδας του Κέντρου ‘ΥΠΑΡΧΩ’ καθώς και αθλητές της ομάδας Ήφαιστος, στους οποίους ο ίδιος αφιέρωσε τη διάκρισή του.
Ο Μάριος και ο Κωνσταντίνος παρέλαβαν τα βραβεία τους από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου και την Πρόεδρο του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κα Νατάσσα Φρειδερίκου: «Τα βραβεία Μιχάλη Φρειδερίκου στόχο έχουν να αναδείξουν τις αρχές και τα πιστεύω του Μιχάλη Φρειδερίκου, αυτά τα οποία κατάφεραν να κάνουν αυτό το ίδρυμα να προοδεύσει στην πάροδο του χρόνου, αυτά τα οποία μας κάνουν να ξεχωρίζουμε. Είμαστε περήφανοι για τον Μάριο και τον Κωνσταντίνο γιατί κάνουν αυτό που πρεσβεύει το Πανεπιστήμιό μας, γίνονται η αλλαγή που ο κόσμος μας χρειάζεται».