Διεθνή
Παλαιστίνιοι ταξίδεψαν για πρώτη φορά με απευθείας πτήση από το Ισραήλ στην Κύπρο
Eπικριτές τόνισαν ότι τα εν λόγω μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ταπεινώσεις τής επί δεκαετιών κατοχής ούτε ανοίγουν τον δρόμο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Για πρώτη φορά Παλαιστίνιοι τουρίστες προσγειώθηκαν τη Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας με πτήση της ισραηλινής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας Arkia, που πέταξε απευθείας με προορισμό την Κύπρο, αναχωρώντας από το διεθνές αεροδρόμιο Ραμόν του νοτίου Ισραήλ.
Πρόκειται για την πρώτη τουριστική πτήση με Παλαιστίνιους επιβάτες, κατόχους διαβατηρίων της Παλαιστινιακής Αρχής, που ταξίδεψαν από το ισραηλινό αεροδρόμιο Ραμόν, κατ’ εφαρμογή της νέας δέσμης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ωστόσο, ενώ το Ισραήλ προσπάθησε να χαρακτηρίσει την κίνηση ως προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων, οι επικριτές τόνισαν ότι τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ταπεινώσεις τής επί δεκαετιών κατοχής ούτε ανοίγουν τον δρόμο για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Η Παλαιστινιακή Αρχή λέει επίσης, ότι ποτέ δεν ζητήθηκε η γνώμη της σχετικά με το σχέδιο και ότι δεν αποτελεί λύση για τους Παλαιστινίους που παραμένουν χωρίς ένα λειτουργικό αεροδρόμιο. Ο Πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μωχάμαντ Ιστάγιε, με δηλώσεις του στα παλαιστινιακά ΜΜΕ, επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησής του να επαναλειτουργήσει το πάλαι ποτέ διεθνές αεροδρόμιο της Ιερουσαλήμ, προκειμένου να εξυπηρετούνται ευκολότερα οι κάτοχοι παλαιστινιακών διαβατηρίων, κάτοικοι της Δυτικής Όχθης.
Οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν παλαιότερα δύο αεροδρόμια για να ταξιδέψουν διεθνώς, το αεροδρόμιο Qalandiya, το οποίο έκλεισε το Ισραήλ το 2000, και το αεροδρόμιο της Γάζας, το οποίο καταστράφηκε από το Ισραήλ το 2001.
Αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί
Οι Παλαιστίνιοι από τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ. Δεν έχουν δικό τους αεροδρόμιο και πρέπει να υποβάλουν αίτηση για μια δύσκολη άδεια αεροδρομίου, για να χρησιμοποιήσουν το αεροδρόμιο Ben Gurion έξω από το Τελ Αβίβ. Τέτοιες άδειες εγκρίνονται, αν εγκρίνονται, λίγο πριν από την απογείωση.
Επίσης, οι κάτοικοι της Δυτικής Όχθης προκειμένου να μεταβούν στο εξωτερικό αεροπορικώς, πρέπει να μετακινηθούν οδικώς από τη Δυτική Όχθη στην Ιορδανία μέσω του πολυσύχναστου σταθμού συνοριακού ελέγχου της Γέφυρας Άλενμπι, για να φτάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν και από εκεί να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Al Jazeera, η διάβαση δεν είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο, αναγκάζοντας πολλούς ταξιδιώτες να πληρώσουν για να μείνουν σε ένα κοντινό ξενοδοχείο πριν από την πτήση τους. Υπάρχουν επίσης έξοδα ταξιδίου και τέλη διέλευσης που κάνουν το ταξίδι μια επιπλέον σοβαρή οικονομική επιβάρυνση.
Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται επί δεκαετίες επειδή οι ισραηλινές αρχές δεν επιτρέπουν σε πολίτες της Παλαιστινιακής Αρχής να επιβιβάζονται σε πτήσεις που αναχωρούσαν από το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ για λόγους ασφαλείας.
H Natasha Ghoneim του Al Jazeera μεταδίδοντας από την Ιερουσαλήμ, είπε ότι τη Δευτέρα ήταν η πρώτη φορά που Παλαιστίνιοι μπόρεσαν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο Ραμόν από τότε που άνοιξε το 2019.
«Δεν υποβλήθηκαν σε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Πήραν ένα λεωφορείο από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μετά οδήγησαν περίπου τέσσερις ώρες στο αεροδρόμιο Ραμόν όπου επιβιβάστηκαν σε εκείνη την πτήση», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά αμφιλεγόμενα ζητήματα.
Παραμένουν αρκετά ζητήματα
Σύμφωνα με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υιοθετήθηκαν παραμονές της επίσκεψης Μπάιντεν στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή, συμφωνήθηκε οι πολίτες της Παλαιστινιακής Αρχής να έχουν το δικαίωμα να μεταβούν οδικώς από τη Ραμάλα μέσω της Ιερουσαλήμ στο νέο διεθνές αεροδρόμιο Ραμόν, που βρίσκεται πλησίον του ισραηλινού θερέτρου Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας, διασχίζοντας 180 χλμ. με ισραηλινό λεωφορείο, ειδικά ναυλωμένο κατόπιν εφαρμογής ειδικού πρωτοκόλλου ασφαλείας σε συντονισμό με τις ισραηλινές και παλαιστινιακές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκ των συνολικά 40 Παλαιστινίων τουριστών περιλαμβάνονταν 25 μέλη τοπικού συλλόγου φαρμακοποιών, που αρχικά είχαν σκοπό να πραγματοποιήσουν τουριστική εκδρομή με προορισμό την Τουρκία. Ωστόσο, το παλαιστινιακό ταξιδιωτικό πρακτορείο που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της εκδρομής τους, τούς πρότεινε ως εναλλακτικό προορισμό την Κύπρο, επειδή οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες δεν πραγματοποιούν ακόμα πτήσεις προς και από τα τουρκικά αεροδρόμια και επιπροσθέτως, η πτήση της ιδιωτικής εταιρείας Arkia προοριζόταν αποκλειστικά για τουρίστες-κατόχους διαβατηρίων Παλαιστινιακής Αρχής κατ’ εφαρμογήν των νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
«Υπήρχαν σχέδια ότι η τουρκική εταιρεία Pegasus Airlines θα αρχίσει να πετάει από το αεροδρόμιο Ραμόν, για να μεταφέρει Παλαιστίνιους επιβάτες αυτόν τον μήνα, αλλά ένας αξιωματούχος του αεροδρομίου μάς είπε ότι αυτά τα σχέδια έχουν ακυρωθεί και δεν γνωρίζουν γιατί», ανέφερε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera.
Με πληροφορίες από Al Jazeera και ΚΥΠΕ