Ιταλικό νησί σου προσφέρει μέχρι και 15.000 ευρώ για να μετακομίσεις μόνιμα εκεί

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι μικροί περιορισμοί.

Article featured image
Article featured image


Έχετε επιστρέψει από τις διακοπές, τη θέση του απέραντου γαλάζιου της θάλασσας έχει λάβει το απέραντο άσπρο του απέναντι τοίχου και το μόνο που σκέφτεστε είναι ότι το Τζόκερ κληρώνει πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα έκαναν πραγματικότητα το εγχείρημα «τα παρατάω όλα και μεταναστεύω σε μέρη εξωτικά». Δυστυχώς, στα του Τζόκερ δεν έχουμε τους μαγικούς αριθμούς, αλλά σε περίπτωση που θέλετε να τα παρατήσετε όλα και να κάνετε restart σε άλλα μέρη, η Σαρδηνία –ναι, αυτό το υπέροχο νησί με τα καταγάλανα νερά και την παρθένα ομορφιά– προσφέρει μετρητά σε όσους επιλέξουν να μετακομίσουν εκεί.


Υπάρχουν, όμως, κάποιοι περιορισμοί.

Η μετακόμιση αφορά μόνο μικρούς δήμους, που έχουν λιγότερους από 3.000 κατοίκους. Το τοπικό συμβούλιο του νησιού θέλοντας να αντιμετωπίσει τη μείωση του πληθυσμού, που παρατηρείται κυρίως στις μικρές κωμοπόλεις, αποφάσισε να διαθέσει συνολικά 45 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ή την ανακαίνιση πρώτης οικίας σε μικρού ή απομακρυσμένους δήμους.

Η κρατική συμβολή μπορεί να φτάσει έως και το 50% του ποσού αγοράς ή ανακαίνισης του σπιτιού, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τα 15.000 ευρώ ανά άτομο/οικογένεια. Δηλαδή τα χρήματα θα δοθούν αποκλειστικά και μόνο για την αγορά ή ανακαίνιση ενός ακινήτου σε κάποιο μικρό δήμο, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα καταβληθούν από το ίδιο το άτομο.

Τέλος, η οικονομική βοήθεια απευθύνεται μόνο σε όσους μεταφέρουν τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους στη Σαρδηνία, μέσα σε 18 μήνες από την άφιξή τους, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις κατάχρησης του προγράμματος από άτομα που, για παράδειγμα, θέλουν να αποκτήσουν ένα εξοχικό σπίτι στο νησί και όχι να ζήσουν μόνιμα εκεί.


Ελκυστικές επιχορηγήσεις

Οι ελκυστικές επιχορηγήσεις αποτελούν μέρος ενός εθνικού προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αγοράσουν παλιά σπίτια, να τα ανακαινίσουν και να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις για να αναζωογονήσουν τις μικρές κοινότητες στην ιταλική ύπαιθρο.

Η Ιταλία εισήγαγε μια παρόμοια πρωτοβουλία πέρυσι σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την περιοχή της Καλαβρίας. Οι τοπικές κυβερνήσεις προσέφεραν εντυπωσιακά ποσά έως και 28.000 ευρώ, αλλά αυτά προορίζονταν ως επιχειρηματικές επιχορηγήσεις και όχι ως βοήθεια για αγορά κατοικιών.

Στο σύστημα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μόνο άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, τα οποία είτε είχαν πρόθεση να ξεκινήσουν μια επιχείρηση με σαφές επιχειρηματικό πλάνο είτε είχαν εμπειρία σε «επιθυμητά επαγγέλματα» που χρειάζονταν στην περιοχή.

Επίσης, αυτό το καλοκαίρι, προσφέρθηκαν εφάπαξ επιχορηγήσεις 200 ευρώ σε εποχικούς οικιακούς εργάτες και μετανάστες εργάτες ως πρόσθετη ενθάρρυνση για να καλυφθούν οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ