Οι ακρίδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια από τις αισθήσεις τους για να εντοπίσουν τον καρκίνο

Έρευνα δείχνει ότι μπορούν να ξεχωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα από τα υγιή.

Article featured image
Article featured image


Επιστήμονες του Michigan State University απέδειξαν πως οι ακρίδες μπορούν να ξεχωρίσουν τα υγιή κύτταρα του ανθρώπου από τα καρκινικά, χρησιμοποιώντας την όσφρησή τους. Μάλιστα, μπορούν να ξεχωρίσουν ορισμένα κύτταρα που πέρα από την παρουσία του καρκίνου, μπορεί να μας αποκαλύψουν και τι είδους καρκίνος είναι. Οι εξελίξεις αυτές υπόσχονται να φέρουν την επανάσταση στην ανίχνευση του καρκίνου νωρίτερα, βελτιώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.

Η έρευνα βρίσκεται στο «BioRxiv» εν αναμονή δημοσίευσης. Η ανίχνευση της ακρίδας είναι μετρήσιμη χάρη στις αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, την οποία ανιχνεύουν ηλεκτρόδια και τα αποτελέσματα δείχνουν πως είναι αξιόπιστα, με μεγάλη ευαισθησία και λαμβάνονται μόλις σε μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

«Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι πολύ σημαντική και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο που μπορούμε για αυτό, είτε είναι μηχανικό είτε προέρχεται από εκατομμύρια χρόνια φυσικής επιλογής. Αν το πετύχουμε αυτό, ο καρκίνος θα είναι μία ιάσιμη ασθένεια», λέει ο Christopher Contag, διευθυντής του Institute for Quantitative Health Science and Engineering.

akrides-karkinos-omada_city.jpg
Μέλη του Εργαστηρίου Βιομηχανικής Οσφρητικών Αισθητηριακών Συστημάτων στο MSU. Φωτογραφία: Derrick L. Turner



Οι ακρίδες έχουν πολύ ανεπτυγμένη αίσθηση όσφρησης και μπορούν να εντοπίζουν τα πτητικά οργανικά συστατικά τα οποία εκπνέουμε με την αναπνοή, τα οποία αλλάζουν στην παρουσία του καρκίνου, παρεμβάλλοντας στις μεταβολικές διεργασίες των κυττάρων.

Συνδέοντας ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο των ακριδών, οι επιστήμονες μπόρεσαν να μετρήσουν την αντίδραση των εντόμων σε δείγματα αερίων από διαφορετικά κύτταρα, έτσι ώστε να χαρτογραφήσουν τα χημικά που μυρίζουν. Η διαφορά μεταξύ υγιών κυττάρων και καρκινικών ήταν ξεκάθαρη.

Η συγκεκριμένη έρευνα περιορίστηκε σε καρκίνους του στόματος, αλλά οι ερευνητές είναι σίγουροι πως μπορούν να ανιχνευθούν και άλλου είδους καρκίνοι με τον ίδιο τρόπο.

Οι πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνους διαφορετικού τύπου κυμαίνονται στο 10-20%, αν γίνει η διάγνωση όταν ο καρκίνος έχει ήδη φτάσει στο τέταρτο στάδιο και ξεκινά να εξαπλώνεται σε άλλα σημεία του σώματος. Αν ανιχνευθεί όμως στο πρώτο στάδιο, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται στο 80-90%.

Γίνονται επίσης προσπάθειες για «βιονικές μύτες», συσκευές οι οποίες θα μπορούν να ανιχνεύουν αυτές τις αλλαγές στα σωματίδια της εκπνοής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν ακόμα τους φυσικούς αισθητήρες που έχει δημιουργήσει η φύση. Τώρα οι επιστήμονες σκοπεύουν να χαρτογραφήσουν τις διεργασίες του εγκεφάλου των ακριδών και μέσω της αντίστροφης μηχανικής να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι για τη δημιουργία τέτοιων συσκευών.

«Θεωρητικά, θα μπορούμε να εκπνέουμε σε μία συσκευή η οποία θα ανιχνεύει και θα εντοπίζει τους διαφορετικούς τύπους καρκίνου, ακόμα και το στάδιο της ασθένειας. Ωστόσο, μία τέτοια συσκευή δεν είναι ακόμα κοντά στη χρήση της σε ένα κλινικό περιβάλλον», λέει ο Debajit Saha, επίκουρος καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο MSU.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ