5 Φωτογραφίες από τους Εορτασμούς στη Λευκωσία για τη Στέψη της Ελισάβετ

Εορτασμοί για τη στέψη της Βασίλισσας πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις τότε αποικίες του Στέμματος, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο. Η μόνη πόλη που «αντιστάθηκε» σθεναρά ήταν η Πάφος με πρωτοστάτη τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Article featured image
Article featured image


Η βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και ολόκληρου του κόσμου, έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, έχοντας εκπροσωπήσει το βρετανικό στέμμα επί 70 συναπτά έτη.

Η στέψη της έλαβε χώρα στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο. Η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 25 ετών, ύστερα από τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ’, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Η τελετή στέψης πραγματοποιήθηκε ωστόσο, περισσότερο από ένα έτος μετά την άνοδό της στον θρόνο, λόγω της παράδοσης που απαιτεί ένα ικανό χρονικό διάστημα πένθους για τον προηγούμενο μονάρχη, πριν από την έναρξη εορταστικών εκδηλώσεων.

Το γεγονός αυτό έδωσε επαρκή χρόνο για την προετοιμασία της τελετής τής στέψης που σημειωτέον, ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Κατά τη διάρκεια της στέψης, η Ελισάβετ πήρε τον νενομισμένο όρκο, χρίστηκε με Άγιο Μύρο, φόρεσε τον βασιλικό χιτώνα και τα βασιλικά διάσημα και στέφθηκε βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αφρικής, του Πακιστάν και της Κεϋλάνης (σημερινής Σρι Λάνκα).

ελι8.jpg
Η Ελισάβετ ανέβηκε στο θρόνο τον Φεβρουάριο του 1952, όταν ο πατέρας της πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα σε ηλικία 56 ετών. Εδώ, περπατά στην Αγία Τράπεζα, κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης της στις 2 Ιουνίου 1953.



Εκτός από τη Βρετανία, εορτασμοί για τη στέψη της Βασίλισσας πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις τότε αποικίες του Στέμματος, μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο. Οι φωτογραφίες που ανήρτησε ο Mehmet Erbağ στη σελίδα Cyprus4❤ απεικονίζουν τους εορτασμούς που έλαβαν χώρα στη Λευκωσία. Οι πόλεις σημαιοστολίστηκαν, ενώ έφτιαξαν μέχρι και αναμνηστικά φλιτζάνια τσαγιού με την εικόνα της Βασίλισσας και την επιγραφή God save the Queen. Ο τότε κυβερνήτης της Κύπρου Ράιτ έδωσε εντολές ώστε να γίνουν ταυτόχρονες παρελάσεις σε όλες τις πόλεις.

στέψηΕλισάβετΛευκωσία.jpg


στέψηΕλισάβετΛευκωσία2.jpg


στέψηΕλισάβετ3.jpg


στέψηΕλισάβετ4.jpg


στέψηΕλισάβετ5.jpg



Η μόνη πόλη στην Κύπρο που δεν γιόρτασε τη στέψη

Στο πλαίσιο των εορτασμών, στο «Ιακώβειο Γυμναστήριο» στην Πάφο υψώθηκε η αγγλική σημαία, γεγονός που εξόργισε τους μαθητές. Παραμονή της στέψης, οι μαθητές της Πάφου και οι φοιτητές τού Λιασιδίου Κολεγίου οργάνωσαν διαδήλωση με αίτημα να υποσταλεί η αγγλική σημαία και να εκκενωθεί το γήπεδό τους από στρατιώτες και αστυνομικούς. Ο 15χρονος τότε Ευαγόρας Παλληκαρίδης αναρριχήθηκε στον ιστό, κατέβασε και έσκισε την αγγλική σημαία υπό τα χειροκροτήματα του πλήθους: το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα για επέκταση των διαδηλώσεων.

Οι μαθητές και το πλήθος συγκρούστηκαν με την αστυνομία, η οποία ενισχύθηκε από Τούρκους. Ο διοικητής έστειλε διαταγή να αποσυρθούν οι αστυνομικοί γιατί δεν έπρεπε η στέψη της βασίλισσας να αμαυρωθεί με αίμα. Η νεολαία της πόλης άρχισε να ξηλώνει τις επιγραφές και τις φωτογραφίες της νέας Βασίλισσας από τους δρόμους. Η Πάφος έγινε έτσι το μόνο μέρος όπου δεν γιορτάστηκε η στέψη. Ο Ευαγόρας συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της μικρής του ηλικίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ