Το ισχυρότερο ηλιακό τηλεσκόπιο του κόσμου μάς δείχνει τον Ήλιο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί
Μοναδικές φωτογραφίες που δείχνουν -για πρώτη φορά- τη χρωμόσφαιρα του Ήλιου.
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022
2
λεπτά
Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (National Science Foundation -NSF) κυκλοφόρησε νέες εικόνες του ήλιου, που παρουσιάζουν τη χρωμόσφαιρα. Είναι το μεσαίο στρώμα της ατμόσφαιρας του Ήλιου, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 7204 βαθμούς Κελσίου.
Οι λήψεις έγιναν από το ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye (DKIST) που συμπληρώνει φέτος έναν χρόνο λειτουργίας. Είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει στον κόσμο, το πιο ισχυρό του είδους και το προϊόν προσεκτικής 25ετους δουλειάς. Βρίσκεται στην κορυφή του ηφαιστείου Haleakalā στο Μάουι της Χαβάης.
Πέρυσι, όταν το σχεδόν τελειωμένο τηλεσκόπιο κυκλοφόρησε τις πρώτες του εικόνες, ο ηλιακός φυσικός Jeff Kunh το χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο άλμα στη δυνατότητα της ανθρωπότητας να μελετήσει τον Ήλιο, από την εποχή του Γαλιλαίου».
Τότε, η επιφάνεια του Ήλιου αποκαλύφθηκε με πρωτοφανή λεπτομέρεια στις φωτογραφίες από τις πρώτες παρατηρήσεις του ηλιακού τηλεσκοπίου. Οι εντυπωσιακές εικόνες αποκάλυψαν ένα εκπληκτικό επίπεδο δομής που μοιάζει με κολάζ να κρύβεται στο εξωτερικό του ήλιου, και για πρώτη φορά, την άγρια εμφάνιση της επιφάνειάς του.
Η δουλειά που γίνεται εκεί είναι επικεντρωμένη στην κατανόηση της εκρηκτικής συμπεριφοράς του Ήλιου και την παρατήρηση των μαγνητικών του πεδίων -ώστε να μπορέσει κάποτε η ανθρωπότητα να προβλέπει τις ηλιακές καταιγίδες και να προφυλάσσει την ύπαρξή της.
«Τρίχες» από φλογερό πλάσμα ρέουν στο στέμμα, το πιο εξωτερικό ατμοσφαιρικό επίπεδο του Ήλιου. Η χρωμόσφαιρα βρίσκεται κάτω από το στέμμα -το οποίο είναι συνήθως αόρατο. Ιστορικά έχει παρατηρηθεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Ηλίου. Κάτι που άλλαξε η νέα τεχνολογία και το τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye.
Οι σταγόνες που δημιουργούν φουσκάλες ονομάζονται κόκκοι και έχουν πλάτος περίπου 1600 χιλιόμετρα. Κάθε ένα από αυτά τα πορτρέτα δείχνει μια περιοχή πλάτους περίπου 82.5 χιλιομέτρων -δηλαδή, μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής διαμέτρου του Ήλιου.
Για να βάλουν το τεράστιο πλήθος αυτών των εικόνων σε ένα πλαίσιο, οι αστρονόμοι τοποθέτησαν τη Γη στην κορυφή της κλίμακας.
Οι λήψεις έγιναν στις 3/6, όταν ο Ήλιος βρισκόταν σχεδόν πάνω από τη θέση του τηλεσκοπίου στο όρος Haleakalā, εν τούτοις αυτές δημοσιεύτηκαν αυτήν την εβδομάδα, προς τιμήν της τελετής των εγκαινίων του ηλιακού τηλεσκόπιου Daniel K. Inouye.