Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γιατί οι πλούσιες σε ανθοκυανίνες ντομάτες μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, ανέφερε η Μάρτιν. Πιθανότατα εμπλέκονται πολλαπλοί μηχανισμοί σημείωσε. «Δεν είναι σαν ένα φάρμακο, που έχει έναν στόχο. Αφορά την αντιοξειδωτική ικανότητά τους. Επίσης, ίσως επηρεάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος, επομένως μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα την πέψη άλλων θρεπτικών συστατικών», εξήγησε.
Το 2013, η Μάρτιν και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν έρευνα στην οποία διαπίστωσαν ότι οι μοβ ντομάτες έχουν διπλάσια διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους κόκκινους «συγγενείς» τους. Στη συνέχεια, η βιοχημικός ίδρυσε εταιρεία, την Norfolk Plant Sciences, με στόχο να βγάλει τις μοβ ντομάτες στην αγορά.
Οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο «προετοιμάζονται» για τις γενετικά τροποποιημένες τροφές, εκτίμησε ο Νέιθαν Πάμπλιν, CEO της Norfolk Plant Sciences. «Εξετάζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, όσον αφορά τη βιωσιμότητα, την κλιματική αλλαγή, την υγεία που συνδέεται με τη διατροφή και η αντίδραση στην ανακοίνωσή μας δείχνει ότι αυτό είναι ένα πραγματικά σημαντικό θέμα για πολλούς ανθρώπους», δήλωσε.