Εκατοντάδες φάλαινες ξεβράστηκαν σε ακτή της Τασμανίας

Τη Δευτέρα, σε άλλη ακτή του νησιού 14 νεαρές σπερματοφάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές.

Article featured image
Article featured image


Νέο περιστατικό με φάλαινες που ξεβράστηκαν έλαβε χώρα σήμερα σε μια απομακρυσμένη ακτή της Τασμανίας.

Οι φάλαινες, οι μισές από τις οποίες φαίνεται να είναι ακόμα ζωντανές, εντοπίστηκαν στο λιμάνι Macquarie στη δυτική ακτή του νησιού, εκεί όπου είχε καταγραφεί η χειρότερη αντίστοιχη περίπτωση στη χώρα πριν από δύο χρόνια.

Ο λόγος που κατέληξαν εκεί οι φάλαινες παραμένει άγνωστος, ωστόσο στο σημείο έχουν σπεύσει ειδικοί για τη διάσωσή τους.


Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα το απόγευμα και σε άλλη ακτή στη βόρεια Τασμανία. Το εν λόγω περιστατικό αφορούσε σε 14 νεαρές σπερματοφάλαινες που βρέθηκαν νεκρές στο King Island.

https---prod.static9.net.au-fs-447eae62-a16e-4079-a835-e7bfd2ecee24.png
Μία από τις 14 νεκρές φάλαινες που ξεβράστηκαν σε μια παραλία στο King Island, βόρεια της Τασμανίας, την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2022.



Οι 230 φάλαινες που ανακαλύφθηκαν στο Macquarie Harbor σήμερα πιστεύεται ότι είναι φάλαινες πιλότοι. Οι ειδικοί σχεδιάζουν μια επιχείρηση για τη διάσωσή τους αλλά θα είναι «σύνθετη» λόγω της τοποθεσίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τμήμα περιβάλλοντος της Τασμανίας.

Το Macquarie Harbour είναι μια μεγάλη, ρηχή είσοδος σε μια κατά βάση αγροτική περιοχή στη δυτική ακτή της πολιτείας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι περισσότερες από τις φάλαινες αναμένεται να πεθάνουν μέσα στη νύχτα. Οι ντόπιοι καλύπτουν τις φάλαινες με κουβέρτες και τους ρίχνουν κουβάδες με νερό, για να τις κρατήσουν στη ζωή.



Τον Σεπτέμβριο του 2020, ξεκίνησε μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης, όταν σχεδόν 500 φάλαινες πιλότοι ξεβράστηκαν στο ίδιο λιμάνι. Περισσότερες από 380 από τις φάλαινες πιλότοι πέθαναν, αλλά περίπου 100 επέζησαν χάρη στους διασώστες.

Η επιστήμονας άγριας ζωής Vanessa Pirotta είπε στο BBC ότι οι ομοιότητες μεταξύ των δύο περιστατικών - το ίδιο είδος, η ίδια τοποθεσία, την ίδια εποχή του χρόνου - είναι ασυνήθιστα και ανησυχητικά στοιχεία.

Οι φάλαινες μπορεί να «έκαναν λάθος πλοήγηση», να ακολούθησαν μία άρρωστη ή αποπροσανατολισμένη οδηγό ή να τρόμαξαν και να κατέληξαν σε πιο ρηχά νερά, είπε.

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην πορεία τους. Οι αλλαγές στο περιβάλλον, τη θερμοκρασία του νερού ή τα ενδιαιτήματα των θηραμάτων θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις φάλαινες στην ακτή.


Με πληροφορίες από LIFO/BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ