Ο διασκεδαστικός τρόπος να μάθετε για τους φόρους

Η μάθηση σχετικά με τους φόρους δεν χρειάζεται να προκαλεί άγχος και η πύλη TAXEDU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί απτό παράδειγμα!

Article featured image
Article featured image


Πότε ήταν η τελευταία φορά που συζητήσατε για φόρους σε ένα πάρτι; Εάν ανήκετε στην πλειοψηφία, η απάντηση θα είναι μάλλον «ποτέ». Τα φορολογικά ζητήματα, και μόνο στο άκουσμά τους, μπορεί να προκαλέσουν τρόμο, ενώ δεν συνηθίζεται ούτε να αποτελούν θέμα χαλαρής συζήτησης μεταξύ φίλων, ούτε να αναλύονται στο οικογενειακό τραπέζι. Μπορεί επίσης να θεωρούνται βαρετά, ακατανόητα και να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Θα αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί θα πρέπει να διαβάσετε αυτό το άρθρο για τους φόρους; Συνεχίστε την ανάγνωσή του και θα μάθετε γιατί…

Γιατί, με λίγα λόγια, οι φόροι είναι σημαντικοί! Αποτελούν τον θεμέλιο λίθο των κοινωνιών μας. Η καταβολή τους εξασφαλίζει τα δημόσια αγαθά, τα οποία συνήθως θεωρούμε ως δεδομένα, ενώ επίσης μας προστατεύουν από προκλήσεις, οι οποίες παρότι δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί, προϋποθέτουν την ύπαρξη μιας ασφαλιστικής πολιτικής, για να είμαστε σε θέση να τις αντιμετωπίσουμε, όταν παρουσιαστούν.

Επιπλέον, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες πληρώνουν με συνέπεια τους φόρους τους, το πρόβλημα της μη συμμόρφωσης και της φορολογικής απάτης καταληστεύει τις οικονομίες μας. Κάθε χρόνο, η Κύπρος χάνει περίπου 54 εκατομμύρια ευρώ από απλήρωτους φόρους. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την οικοδόμηση νέων σχολικών μονάδων, τον εκσυχρονισμό νοσοκομείων και τη δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις μας.

Είναι προφανές ότι η φορολογία είναι ένα θέμα που αξίζει να το κατανοήσουμε και να το γνωρίσουμε καλύτερα, και μάλιστα, όπως ισχύει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το «γοργόν και χάριν έχει». Στην πραγματικότητα, εάν τα παιδιά διδάσκονταν τις βασικές αρχές της φορολογίας στο σχολείο και συνέχιζαν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους γύρω από αυτό το θέμα καθ' όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, οι πιθανότητες να φοροδιαφύγουν στην ενήλικη ζωή τους, θα ήταν σαφώς λιγότερες.

ΦόροιΆρθρο.png
Αρχική σελίδα της πύλης TAXEDU.


Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς


Ίσως φαίνεται παράλογο να διδάσκει κανείς σε μικρά παιδιά έννοιες, τις οποίες δυσκολεύονται ακόμα και οι ενήλικες να κατανοήσουν. Όμως, αυτό δεν ισχύει. Η φυσική περιέργεια και δημιουργικότητα των παιδιών θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν σε ένα μάθημα, το οποίο κινητοποιεί τη φαντασία τους και ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και τις προσδοκίες τους. Τα παιχνίδια, τα σύντομα βίντεο, τα πρακτικά παραδείγματα, εμπλουτισμένα με μια δόση φαντασίας, μπορούν να εξάψουν με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο το ενδιαφέρον των παιδιών για ένα φαινομενικά σύνθετο ζήτημα.

Το ίδιο ισχύει και για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι πιο επιλεκτικοί ως προς το είδος του περιεχομένου με το οποίο επιλέγουν να ασχοληθούν, ωστόσο δείχνουν ενδιαφέρον για πληροφορίες οι οποίες τους παρουσιάζονται με τρόπο που μπορούν να κατανοήσουν. Ένα δεκαεξάχρονο παιδίμπορεί να ενδιαφέρεται να μάθει πώς η φορολογική απάτη και η φοροδιαφυγή επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του, περιορίζοντας τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους για τη δημιουργία καλύτερων πάρκων και ποδηλατοδρόμων. Μια νέα ή ένας νέος που πρόκειται να εργαστεί σε μια άλλη χώρα της ΕΕ, θα έχει πολλές απορίες σχετικά με τον τρόπο που αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν τη φορολογία του εισοδήματός της/του και τον τρόπο που οι διάφορες χώρες χειρίζονται τις φορολογικές υποθέσεις της/του.

Επειδή οι φόροι αποτελούν πράγματι τους θεμέλιους λίθους ολόκληρης της κοινωνίας μας, υπάρχει πληθώρα σημαντικών και ενδιαφερόντων αληθινών παραδειγμάτων, τα οποία μπορούν να καταδείξουν με σαφήνεια τι είναι οι φόροι, γιατί τους πληρώνουμε και ποιες είναι οι συνέπειες της φοροαποφυγής και της φορολογικής απάτης.


Διασκέδαση, παιχνίδια και πραγματικότητα


Η μάθηση σχετικά με τους φόρους δεν χρειάζεται να προκαλεί άγχος και η πύλη TAXEDU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί απτό παράδειγμα. Η πύλη, η οποία συγκεντρώνει πλούσιο στοχευμένο, εύχρηστο και ενδιαφέρον διδακτικό υλικό, καταδεικνύει ότι ποτέ άλλοτε δεν ήταν ευκολότερο να παρουσιάσει κανείς σε παιδιά κάθε ηλικίας τις βασικές έννοιες της φορολογίας και τους λόγους για τους οποίους οι φόροι είναι ωφέλιμοι για τις κοινωνίες μας.

Η πύλη TAXEDU είναι το σημείο αναφοράς για τους εκπαιδευτικούς και πηγή υλικού και έμπνευσης, ώστε η εκπαίδευση σε θέματα φορολογίας να γίνει περισσότερο διασκεδαστική, ενδιαφέρουσα και ευρηματική για τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες. Η Γωνιά των εκπαιδευτικών και ο Εκπαιδευτικός κατάλογος της πύλης εφοδιάζουν τους εκπαιδευτικούς με μια πληθώρα στρατηγικών που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, σχεδιαγράμματα μαθημάτων, βίντεο, πρακτικά και περιπτωσιολογικά παραδείγματα, καθώς και την ενότητα Cool stuff.

Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες μπορούν επίσης να βρουν σαφείς επεξηγήσεις, προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένα πραγματικά γεγονότα, όπως για τους τύπους των θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης, όπου μπορούν να εργαστούν παράλληλα με τις σπουδές τους, για την κατανόηση των φύλλων μισθοδοσίας τους, ακόμη και για το πώς να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση!

Εκτός από πολύτιμος πόρος για εκπαιδευτικούς και σπουδαστές, η πύλη TAXEDU προσφέρει υποστήριξη στις εθνικές διοικήσεις για τις εκπαιδευτικές δράσεις τους στον τομέα της φορολογίας και των οικονομικών, συνδράμοντας στην προώθηση βέλτιστων εθνικών πρακτικών και στην ανταλλαγή εμπειριών, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης, με συναδέλφους σε όλη την Ευρώπη. Η TAXEDU θέλει να μαθαίνει για οποιαδήποτε νέα εκπαιδευτική πρωτοβουλία ή επικείμενη σημαντική εκδήλωση με αντικείμενο τη φορολογία!

Είστε φιλομαθής μαθητής ή μαθήτρια, εκπαιδευτικός, γονιός, εφοριακός ή φοροτεχνικός; Γίνετε μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας της TAXEDU! Αξιοποιήστε την ευκαιρία να ενημερώνεστε για τις τελευταίες εξελίξεις, να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας και να έχετε πρόσβαση σε εξατομικευμένα προγράμματα ηλεκτρονικής μάθησης και συνεργατικές πρωτοβουλίες.

Φόροι23.png
Νεαροί ενήλικες που χρησιμοποιούν το υλικό της TAXEDU.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ