Η Πένυ είναι μια πολική αρκούδα που ζει ευτυχισμένη με τις δύο μαμάδες της

Στην «Πέππα το Γουρουνάκι» παρουσιάστηκε το πρώτο γκέι ζευγάρι, στα 18 χρόνια προβολής τής δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων.

Article featured image
Article featured image


Η Πέππα το Γουρουνάκι παρουσίασε την πρώτη ομόφυλη οικογένεια στα 18 χρόνια προβολής της.

Η δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας παρουσίασε τη στιγμή-ορόσημο κατά τη διάρκεια επεισοδίου της με τίτλο «Οικογένειες», που προβλήθηκε στο Channel 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη.

Στη σκηνή βλέπουμε τη συμμαθήτρια της Πέππα, την Πένυ την πολική αρκούδα, να μιλά για τις δύο μαμάδες της και το τι κάνει η καθεμία.

Καθώς ζωγραφίζει μια φωτογραφία της οικογένειάς της –δύο πολικές αρκούδες με φορέματα– η Πένυ λέει: «Είμαι η Πένυ, η Πολική Αρκούδα. Ζω με τη μαμά μου και την άλλη μαμά μου. Η μια μαμά είναι γιατρός και η άλλη μαμά μαγειρεύει μακαρόνια. Λατρεύω τα μακαρόνια».

FcF4zY5WQAAcyhL.jpg



Το φαινόμενο Πέππα

Η σειρά, που δημιουργήθηκε από τους Βρετανούς σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων Mark Baker και Neville Astley, μεταδόθηκε σε 180 χώρες και μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες, ενώ έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο από το 2004, όταν και προβλήθηκε για πρώτη φορά. Πέρυσι, σε άρθρο της η Wall Street Journal έκανε λόγο για το «φαινόμενο Πέππα», όπου τα παιδιά στην Αμερική που παρακολουθούσαν τη σειρά κινουμένων σχεδίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν αρχίσει να υιοθετούν αγγλική προφορά και να αλλάζουν φράσεις τους, αντικαθιστώντας τις με βρετανικές.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά στη 18χρονη ιστορία της σειράς που ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου, εμφανίζεται.

Δύο χρόνια πριν, είχε προηγηθεί ένα αίτημα σε ιστότοπο με έδρα τις ΗΠΑ, το οποίο απαιτούσε μια «ομόφυλη οικογένεια στην Πέππα το Γουρουνάκι» και είχε συγκεντρώσει σχεδόν 24.000 υπογραφές.

«Τα παιδιά που παρακολουθούν την Πέππα βρίσκονται σε μια ηλικία που μπορούν εύκολα να επηρεαστούν», έγραψαν τότε οι δημιουργοί του αιτήματος. «Η εξαίρεση των οικογενειών του ίδιου φύλου θα τους διδάξει ότι μόνο οικογένειες με έναν μόνο γονέα ή δύο γονείς διαφορετικού φύλου είναι φυσιολογικές», προσέθεσαν.


Δίχασε τους θεατές

Ο Robbie de Santos, από την LGBT+ φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall, είπε ότι το να βλέπει μια οικογένεια ομοφύλων στη σειρά είναι «φανταστικό».

«Πολλοί από εκείνους που παρακολουθούν την εκπομπή θα έχουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες και θα σημαίνει πολλά για τους γονείς και τα παιδιά το ότι οι εμπειρίες τους εκπροσωπούνται σε ένα τόσο δημοφιλές παιδικό πρόγραμμα», είπε στο BBC.

Το επεισόδιο, ωστόσο, φέρεται να δίχασε τους θεατές. Ενώ πολλοί χαιρέτησαν τη συμπερίληψη, κάποιοι δεν υποστήριξαν την εισαγωγή του ομόφυλου ζευγαριού.

Ο βρετανικός οργανισμός Safe Schools Alliance έγραψε στο Twitter: «Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις την κατάλληλη αναπαράσταση των ομόφυλων ζευγαριών στο @peppapig, με την Πένυ και τις δύο μαμάδες της».

Ωστόσο, ένας άλλος θεατής έγραψε στο Twitter: «Αυτό είναι το τέλος του φαινομένου Πέππα το Γουρουνάκι. Τι κρίμα. Εκπαίδευση, όχι κατήχηση».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ