Αεροπορική τραγωδία στο Νεπάλ: Eπιβάτης κατέγραψε τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης

Ένα συγκλονιστικό βίντεο μέσα από την καμπίνα του αεροπλάνου κατέγραψε τις τελευταίες στιγμές πριν από τη συντριβή.

Article featured image
Article featured image

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Νεπάλ μετά το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, που συνέβη το πρωί της Κυριακής (15/1) και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 68 επιβαίνοντες. Οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους ATR 72 της εταιρείας Yeti Airlines και ελπίζουν να βρουν απαντήσεις στα δύο μαύρα κουτιά που ανασύρθηκαν, δηλαδή στον αποτυπωτή συνομιλιών πιλοτηρίου και τον καταγραφέα δεδομένων πτήσης.

Αξιωματούχος δήλωσε στο BBC ότι ο πιλότος της μοιραίας πτήσης δεν ανέφερε «τίποτα παράξενο», καθώς το αεροπλάνο πλησίαζε στο αεροδρόμιο της Ποχάρα, «Τα βουνά ήταν καθαρά και η ορατότητα ήταν καλή. Υπήρχε ασθενής άνεμος όμως κανένα πρόβλημα με τον καιρό», σημείωσε ο Anup Joshi και πρόσθεσε ότι ο πιλότος ζήτησε αλλαγή από τον καθορισμένο διάδρομο 3 στον διάδρομο 1, κάτι που παραχωρήθηκε από το αεροδρόμιο.

«Μπορούμε να επιχειρήσουμε και από τους δύο διαδρόμους. Ήταν ''ατυχές'' που το περιστατικό συνέβη μόλις 15 ημέρες αφότου το αεροδρόμιο άνοιξε και πάλι», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι αρχές δημιούργησαν επιτροπή η οποία θα ερευνήσει το αεροπορικό δυστύχημα και θα προτείνει μέτρα για την αποφυγή της επανάληψης ανάλογων τραγωδιών.



Συγκλονιστικό βίντεο από επιβάτη δείχνει τα τελευταία λεπτά της πτήσης

Εν τω μεταξύ, ένα συγκλονιστικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται λεπτό προς λεπτό η πτώση του αεροπλάνου, το οποίο τράβηξε ένας επιβάτης που βρισκόταν στην πτήση, είδε τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο, η γνησιότητα του οποίου φαίνεται να έχει επαληθευτεί, κατέγραψε ένας εκ των Ινδών επιβατών ο οποίος βρισκόταν στη μοιραία πτήση.



Ήταν μέλος μιας ομάδας τεσσάρων φίλων από την Γκαζιπούρ της Ινδίας που επισκέπτονταν το Νεπάλ και βρίσκονταν στην πτήση από το Κατμαντού προς την Ποχάρα.

Στα πλάνα, το περιβάλλον του αεροδρομίου της Ποχάρα είναι ορατό από το παράθυρο του μοιραίου αεροπλάνου, καθώς πλησιάζει η προσγείωση. Όσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος δεν γνωρίζουν μέχρι εκείνη τη στιγμή ότι απέχουν μόλις λίγα λεπτά από τον θάνατο.

Οι αρχές του Νεπάλ θεωρούν πλέον ότι κανένας από τους 72 επιβαίνοντες δεν επέζησε από τη συντριβή.

Το βίντεο δείχνει αρχικά το αεροπλάνο να «γλιστράει» απαλά πάνω από τις στέγες των κτηρίων δίπλα σε καστανοπράσινα χωράφια, πριν ο άνδρας που το κινηματογραφούσε γυρίσει την κάμερα και χαμογελάσει.

Στη συνέχεια, γυρίζει ξανά για να δείξει άλλους επιβάτες στο αεροσκάφος.

Περνούν μερικές στιγμές και μετά ακούγεται εκκωφαντικός θόρυβος.

Μέσα σε δευτερόλεπτα τεράστιες φλόγες και καπνός γεμίζουν την οθόνη καθώς η κάμερα συνεχίζει να καταγράφει. Ακούγεται κάτι σαν έκρηξη ενός κινητήρα, καθώς και το σπάσιμο γυαλιού και μετά ουρλιαχτά πριν τελειώσει το βίντεο.

Φίλοι και μέλη της οικογένειας του Σόνι είπαν στους δημοσιογράφους ότι παρακολούθησαν το βίντεο στον λογαριασμό του στο Facebook, επιβεβαιώνοντας την αυθεντικότητά του.

«Ο Σόνι έκανε τη [ζωντανή μετάδοση] όταν το αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα φαράγγι κοντά στον ποταμό Σέτι», είπε στους δημοσιογράφους ο Mουκές Κασιάπ, στενός φίλος του.

Ο τοπικός δημοσιογράφος Σασικάντ Τιβάρι είπε στο BBC ότι ο Kασιάπ τού έδειξε το βίντεο στο προφίλ του Σόνι Τζαϊσβάλ στο Facebook, το οποίο έχει οριστεί ως ιδιωτικό.

Δεν είναι σαφές πώς ο Τζαϊσβάλ είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ το αεροπλάνο ακόμα πετούσε, ώστε να μεταδώσει εικόνα από την καμπίνα των επιβατών.

Ο Αρμπισέκ Πράταπ Σαχ, πρώην βουλευτής στο Νεπάλ, είπε στο ινδικό ειδησεογραφικό κανάλι NDTV ότι οι διασώστες ανέσυραν το τηλέφωνο(!) στο οποίο βρέθηκε το βίντεο από τα συντρίμμια του αεροπλάνου.

«Το τηλέφωνο [που τράβηξε το βίντεο] εστάλη σε έναν από τους φίλους του, ο οποίος το παρέλαβε από έναν αστυνομικό. Είναι πραγματικό απίστευτο που δεν καταστράφηκε», είπε ο Σαχ στο NDTV.

Οι αξιωματούχοι στο Νεπάλ δεν έχουν επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό του, ούτε σχολίασαν το βίντεο, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές στο έργο τους.

Αλλά για τα αγαπημένα πρόσωπα των τεσσάρων ανδρών τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Λένε ότι είναι «πολύ στενοχωρημένοι» για να νοιαστούν.

«Ο πόνος είναι δύσκολο να εξηγηθεί», είπε ο Τσαντραμπάν Μαουρίγια.

«Η κυβέρνηση πρέπει να μας βοηθήσει όσο μπορεί. Θέλουμε να μας επιστραφούν οι σοροί των αγαπημένων μας».

Οι αρχές στην Γκαζιπούρ, στη βόρεια πολιτεία Ούταρ Πραντές της Ινδίας, δήλωσαν ότι βρίσκονται σε επαφή με τις τέσσερις οικογένειες και την ινδική πρεσβεία στο Κατμαντού για να προσφέρουν οποιαδήποτε πιθανή βοήθεια.

«Έχουμε πει επίσης στις οικογένειες ότι αν θέλουν να ταξιδέψουν στο Κατμαντού, θα κάνουμε όλες τις ρυθμίσεις γι' αυτές», είπε στους δημοσιογράφους ο περιφερειακός κυβερνήτης.

νεπαλ.png



Οι τέσσερις άνδρες της παρέας του Σόνι Τζαϊσβάλ, όλοι στα 20 ή στις αρχές των 30, ήταν φίλοι για πολλά χρόνια και συχνά περνούσαν χρόνο μαζί.

Οι ντόπιοι λένε ότι είχαν πάει στο Νεπάλ στις 13 Ιανουαρίου για να επισκεφτούν τον ναό Πασουπατινάθ, ένα μεγαλειώδες ιερό στα περίχωρα του Κατμαντού που είναι αφιερωμένο στον ινδουιστικό θεό Σίβα.

Το ταξίδι φέρεται να ήταν ιδέα του ίδιου του Τζαϊσβάλ. Ήταν πατέρας τριών παιδιών και ήθελε να προσευχηθεί στον ναό για έναν ακόμα γιο.

Αφού επισκέφτηκαν τον ναό, οι φίλοι ξεκίνησαν την Κυριακή για την Ποχάρα - μια γραφική τουριστική πόλη που βρίσκεται κοντά στην οροσειρά Αναπούρνα - για να κάνουν αλεξίπτωτο πλαγιάς. Σχεδίαζαν να επιστρέψουν μετά στο Κατμαντού.

«Αλλά η μοίρα του επιφύλασσε κάτι άλλο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PTI ένας ανώνυμος συγγενής του Σόνι.

Οι τέσσερις άνδρες ήταν μεταξύ των πέντε Ινδών που επέβαιναν στο αεροπλάνο. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 53 από τους επιβάτες ήταν πολίτες του Νεπάλ, μαζί με τέσσερις Ρώσους και δύο Κορεάτες. Στους άλλους επιβαίνοντες φέρεται να περιλαμβάνεται ένας επιβάτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ένας από την Αυστραλία, και δύο από την Αργεντινή και τη Γαλλία.

gettyimages-1246269748.jpg



Τη Δευτέρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδία πλημμύρισαν από εικόνες από το σημείο της συντριβής και από το βίντεο που τράβηξε ο Σόνι.

Ο πατέρας του είπε ότι δεν άντεχε να παρακολουθήσει ο ίδιος το βίντεο. «Έχω ακούσει γι’ αυτό μόνο από τους φίλους του. Οι ζωές μας έχουν καταρρεύσει».

Ο γιος του είχε φύγει για το Νεπάλ στις 13 Ιανουαρίου χωρίς να ενημερώσει την οικογένειά του. Ενώ ο πατέρας του ήταν απασχολημένος στα χωράφια της οικογένειας, έφτιαξε ήσυχα τις βαλίτσες του και έφυγε με τους φίλους του, είπαν οι γείτονες.

Ο πατέρας του εξακολουθεί να είναι δύσπιστος σε οτιδήποτε ακούει σε δελτία ειδήσεων.

Το πιο πολύνεκρο αεροπορικό από το 1992

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ από το 1992, όταν αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Pakistan International συνετρίβη σε λόφο καθώς προσέγγιζε το Κατμαντού.

Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 167 άνθρωποι.

Ο Αρούν Ταμού, κάτοικος της περιοχής που έφτασε στο σημείο της τραγωδίας λίγα λεπτά μετά τη συντριβή, δήλωσε στο BBC ότι το μισό αεροσκάφος είναι πάνω στο λόφο, ενώ το υπόλοιπο μισό έχει πέσει μέσα στη χαράδρα του ποταμού Σέτι.

Άλλος κάτοικος, ο Χουμ Μπαχαντούρ Τσετρί, δήλωσε πως είδε από την ταράτσα του σπιτιού του τη στιγμή της συντριβής.

«Είδα το αεροσκάφος να τρέμει, να κινείται δεξιά και αριστερά, και μετά έκανε μια ξαφνική βουτιά και έπεσε στη χαράδρα» δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι οι κάτοικοι πήγαν δύο επιβάτες στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη σύνθεση επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας και αναμένεται να ανακοινώσει το πόρισμά της μέσα σε 45 ημέρες, όπως είπε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπισνού Πάουντελ.

Τα αεροπορικά δυστυχήματα είναι δυστυχώς συνηθισμένα στο Νεπάλ, όπου οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες. Την Κυριακή, όμως, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν καλές.

Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πολλές φορές κατηγορηθεί ότι δεν συντηρούν επαρκώς τα αεροσκάφη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει σε αεροσκάφη από το Νεπάλ να πετούν στον εναέριο χώρο της, επικαλούμενη θέματα ασφαλείας.


Με πληροφορίες από huffpost, BBC και CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ