Δρακουνκουλίαση: Η ασθένεια που οδεύει να γίνει η δεύτερη ανθρώπινη νόσος στην ιστορία που θα εξαλειφθεί

Ο πολύ χαμηλός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφηκε το 2022 για τη νόσο που είναι γνωστή και ως «Νόσος του σκουληκιού της Γουινέας».

Article featured image
Article featured image


Ο αριθμός των κρουσμάτων δρακουνκουλίασης, μιας επώδυνης και εξουθενωτικής τροπικής ασθένειας, μειώθηκε πέρυσι σε ιστορικό χαμηλό, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι σύντομα θα γίνει η δεύτερη ανθρώπινη νόσος στην ιστορία που θα εξαλειφθεί.

Μόνο 13 κρούσματα της νόσου του σκουληκιού της Γουινέας (Guinea worm disease - GWD), όπως είναι ευρύτερα γνωστή, καταγράφηκαν παγκοσμίως το 2022 - μια πρώιμη εκτίμηση που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι ο μικρότερος αριθμός που έχει σημειωθεί ποτέ, σύμφωνα με το Κέντρο Carter που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Ο μικρός αριθμός των κρουσμάτων, από 15 τον αμέσως προηγούμενο χρόνο (2021), είναι το αποτέλεσμα παγκόσμιων προσπαθειών εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες για την εξάλειψη της παρασιτικής νόσου, με κινητοποίηση των κοινοτήτων και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού στα hotspots μετάδοσης.

Εάν τελικά αυτές οι προσπάθειες αποδειχθούν επιτυχείς, η GWD όχι μόνο θα είναι η δεύτερη ασθένεια στην ιστορία που θα εξαλειφθεί, μετά την ευλογιά(smallpox), αλλά θα γίνει και η πρώτη που θα εξαλειφθεί χωρίς εμβόλιο ή άλλο φάρμακο.

Όταν το Κέντρο Carter ανέλαβε τα ηνία του παγκόσμιου προγράμματος εξάλειψης της δρακουνκουλίασης το 1986, καταγράφονταν περίπου 3,5 εκατομμύρια ανθρώπινα κρούσματα ετησίως σε 21 χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Το Πακιστάν, η Ινδία και η Ουγκάντα είναι μεταξύ των χωρών που την έχουν εξαλείψει. Πέρυσι η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εντάχθηκε στην ίδια λίστα.

Οι υπόλοιπες ενδημικές χώρες είναι το Τσαντ, όπου σημειώθηκαν έξι από τα κρούσματα του περασμένου έτους, το Νότιο Σουδάν (5) και η Αιθιοπία (1) ενώ Αγκόλα, Μάλι και Σουδάν, δεν είχαν κρούσματα. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια μη ενδημική χώρα, ανέφερε ένα κρούσμα, το οποίο βρίσκεται υπό έρευνα.

Για να κηρυχθεί η νόσος του σκουληκιού της Γουινέας ως εξαλειφθείσα, πρέπει επίσης να μην υπάρχουν κρούσματα ούτε σε ζώα. Και σε αυτή την περίπτωση τα στοιχεία είναι ελπιδοφόρα: οι μολύνσεις σε ζώα μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο πέρυσι, σύμφωνα με το Κέντρο Carter.

Από τη στιγμή που ένα άτομο μολυνθεί με δρακουνκουλίαση, δεν υπάρχει γνωστός τρόπος να σταματήσει η ασθένεια. Περίπου ένα χρόνο μετά την είσοδο των προνυμφών του σκουληκιού της Γουινέας στο σώμα, συνήθως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού, το μολυσμένο άτομο αισθάνεται έντονο πόνο λόγω του σχηματισμού φουσκαλών στο δέρμα του και της σταδιακής εμφάνισης ενός ή περισσότερων σκουληκιών μεγέθους έως και ένα μέτρο. Το άτομο μπορεί να είναι αποδυναμωμένο ή ακόμη και να παραλύσει για εβδομάδες ή μήνες.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ