Η όσφρηση ενός μυρμηγκιού είναι τόσο δυνατή που μπορεί να μυρίσει (και) τον καρκίνο

Νέα επιστημονική μελέτη έδειξε ότι τα μυρμήγκια θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν, για να εντοπίζουν καρκινικούς όγκους, μυρίζοντας τα ανθρώπινα ούρα.

Article featured image
Article featured image

Η οσμή των μυρμηγκιών απέχει πολύ από το να είναι διαγνωστικό εργαλείο για τους ανθρώπους, αλλά τα αποτελέσματα νέας έρευνας είναι ενθαρρυντικά.

Οι οσφρητικοί υποδοχείς στις κεραίες τους, τα βοηθούν να βρουν τροφή ή να μυρίσουν πιθανούς συντρόφους.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν μυρμήγκια της ράτσας Formica fusca να χρησιμοποιούν αυτούς τους οξείς οσφρητικούς υποδοχείς για μια διαφορετική εργασία: την εύρεση καρκινικών όγκων!


Πώς έγινε το πείραμα


Σε περιβάλλον εργαστηρίου, οι επιστήμονες αρχικά εμβολίασαν ανθρώπινους καρκινικούς όγκους (από καρκίνο του μαστού) σε ποντίκια. Στη συνέχεια «δίδαξαν» τα μυρμήγκια να συσχετίζουν τα ούρα από τα τρωκτικά που είχαν καρκίνο με τη ζάχαρη.

Αποδείχτηκε ότι τα μυρμήγκια περνούσαν 20% περισσότερο χρόνο δίπλα σε δείγματα ούρων που περιείχαν καρκινικούς όγκους έναντι υγιών ούρων.

«Θέλουν απλώς να τρώνε ζάχαρη», είπε ο Baptiste Piqueret, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ηθολόγος στο πανεπιστήμιο Sorbonne Paris North της Γαλλίας.

mirmigkikarkinos0.png


Τι «καταλαβαίνουν» τα μυρμήγκια


Επειδή τα καρκινικά κύτταρα περιέχουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βιοδείκτες καρκίνου, ζώα όπως οι σκύλοι -και τώρα τα μυρμήγκια- μπορούν να εκπαιδευτούν γρήγορα για να ανιχνεύουν αυτές τις ανωμαλίες μέσω της όσφρησής τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια μπορεί να έχουν το προβάδισμα έναντι των σκύλων και άλλων ζώων που είναι περισσότερο χρονοβόρο για να εκπαιδευτούν. Αυτό είναι σημαντικό γιατί όσο νωρίτερα εντοπιστεί ο καρκίνος, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα μυρμήγκια που μυρίζουν τον καρκίνο έχουν τη δυνατότητα «να λειτουργήσουν ως αποτελεσματικοί και φθηνοί βιοανιχνευτές καρκίνου», όπως έγραψαν στη μελέτη τους.

«Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα», είπε ο Piqueret. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι απέχουμε πολύ ακόμα από το να τα χρησιμοποιούμε τα μυρμήγκια ως καθημερινό τρόπο ανίχνευσης του καρκίνου».


Με πληροφορίες από iatropedia.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ