Ο Γουαντέα μπορεί να ζούσε στις ΗΠΑ αλλά είναι ακόμα ένα θύμα του πολέμου στη Μ. Ανατολή

«Μαμά είμαι καλά» ήταν τα τελευταία λόγια του 6χρονου Παλαιστινίου που μαχαιρώθηκε 26 φορές επειδή έτυχε να γεννηθεί μουσουλμάνος.

Article featured image
Article featured image


«Μαμά είμαι καλά». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του 6χρονου αγοριού από την Παλαιστίνη το οποίο μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από έναν 71χρονο στο Σικάγο την Κυριακή.

Χθες ένα τζαμί στο προάστιο Bridgeview ήταν κατάμεστο από εκατοντάδες ανθρώπους που πήγαν στην κηδεία του παιδιού για να του πουν το τελευταίο αντίο.

6xronos-ppalestinios-ameriki_city.png



Η αστυνομία λέει ότι ο μικρός Wadea al-Fayoume δέχθηκε επίθεση από τον 71χρονο Joseph Czuba επειδή ήταν μουσουλμάνος. Ο δράστης φαίνεται πως ήταν επηρεασμένος από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Κατά τη διάρκεια της φρικτής επίθεσης το 6χρονο παιδί δέχθηκε 26 μαχαιριές ενώ η μητέρα του τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραστεί στην κηδεία του παιδιού της.

Με δάκρυα στα μάτια ο θείος του παιδιού Wadea, Mahmoud Yousef, σε συνέντευξη Τύπου πριν από την κηδεία μίλησε στις κάμερες λέγοντας: «Είναι ένα 6χρονο παιδί. Όπως κάθε άλλο 6χρονο παιδί, του αρέσει να παίζει με παιχνίδια. Θέλω απλώς να πω σε όλο τον κόσμο ότι ζούμε σε μια χώρα που λέγεται ΗΠΑ. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο και δεν θα φέρουμε τον πόλεμο και εδώ».



«Είμαι σοκαρισμένη αλλά δεν εκπλήσσομαι», δήλωσε η Sadia Nawab, μητέρα τριών παιδιών που ζει κοντά στο τζαμί. «Ανησυχούμε για τα παιδιά μας και περισσότερο ανησυχούμε για τα ανίσχυρα παιδιά σε όλο τον κόσμο που βρίσκονται τώρα στην Παλαιστίνη, που βρίσκονται στη Γάζα».

Η ίδια πρόσθεσε, ότι τα τοπικά σχολεία έχουν λάβει επιπλέον προφυλάξεις λόγω των γεγονότων στο Ισραήλ και τη Γάζα, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς ηγέτες και τις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης, ότι είναι προκατειλημμένοι κατά των Παλαιστινίων, ενθαρρύνοντας μια ατμόσφαιρα μίσους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αγόρι και η μητέρα του ζούσαν σε ενοικιαζόμενο σπίτι που ανήκε στον Czuba, ο οποίος μάλιστα είχε έρθει στα γενέθλια του Wadea μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.



«Ήταν φιλικός με όλη την οικογένεια, αλλά ιδιαίτερα με το παιδί, το οποίο αντιμετώπιζε σαν εγγονό. Του έφερε δώρα και μερικά παιχνίδια».

Ο Wadea ήταν ένα παιδί που «αγαπούσε το σχολείο του, τους δασκάλους του, τη μητέρα του και τη ζωή. Συμπεριφερόταν σαν ένα κανονικό εξάχρονο παιδί, πάντα με χαμόγελο».

Ο θείος του παιδιού Mahmoud Yousef, είπε ακόμα: «Όταν μαχαιρώθηκε ο Wadea, τα τελευταία του λόγια προς τη μητέρα του ήταν: "Μαμά, είμαι καλά". Ξέρετε κάτι, είναι μια χαρά. Είναι σε ένα καλύτερο μέρος».

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης ήταν θυμωμένος με τη μητέρα του Wadea «για όσα συνέβαιναν στην Ιερουσαλήμ».

«Εκείνη του απάντησε: "Ας προσευχηθούμε για την ειρήνη". Τότε ο 71χρονος της επιτέθηκε με μαχαίρι».



Οι εισαγγελείς αποκάλυψαν, ότι ο 71χρονος άκουγε συντηρητικό ραδιόφωνο και είχε γίνει όλο και πιο παρανοϊκός για την παρουσία της παλαιστινιοαμερικανικής οικογένειας στο σπίτι του. Ο 6χρονος Γουαντέα γεννήθηκε στις ΗΠΑ, αφού η μητέρα του ήρθε στη χώρα πριν από 12 χρόνια.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η σύζυγος του 71χρονου είπε στην αστυνομία, ότι ο σύζυγός της φοβόταν ότι θα τους επιτεθούν άτομα με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και ότι η καταστροφή θα έπληττε το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ καθώς είχε αποσύρει 1.000 $ από μια τράπεζα.

6xronos-ppalestinios-ameriki-3_city.png



Το πρωί του Σαββάτου, η αστυνομία κλήθηκε στο σπίτι του στο Πλέινφιλντ του Ιλινόις, περίπου 40 μίλια νοτιοδυτικά του Σικάγο. Σύμφωνα με μηνύματα που μοιράστηκε η οικογένεια με το τοπικό τμήμα του Συμβουλίου για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (Κάιρ), ο 71χρονος επιχείρησε να πνίξει τη μητέρα του 6χρονου και είπε: «Εσείς οι μουσουλμάνοι πρέπει να πεθάνετε».

Ο 71χρονος εμφανίστηκε στο δικαστήριο τη Δευτέρα κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βαριά επίθεση με φονικό όπλο και δύο κατηγορίες για εγκλήματα μίσους.

Τη Δευτέρα, η αυλή έξω από το σπίτι του 71χρονου, ήταν διάσπαρτη με χειροποίητες πινακίδες και ξύλινους σταυρούς. Σωροί παιδικών παιχνιδιών ήταν ορατοί στην πίσω αυλή, στοιχεία του παιδότοπου που τα μέλη της οικογένειας του παιδιού, είπαν ότι ο ιδιοκτήτης τα είχε φτιάξει για το αγόρι.

6xropnos-palestinios-2_city.jpg



Μετά τη σύλληψή του, οι γείτονες δημιούργησαν ένα αυτοσχέδιο μνημείο έξω από το σπίτι, με λούτρινα ζωάκια, ένα μαξιλάρι Spider-Man, μπαλόνια και μια ταμπέλα που έγραφε: «Αναπαύσου εν ειρήνη πολύτιμο αγόρι!».

Στην κηδεία του μικρού Γουαντέα υπήρξε ισχυρή παρουσία ασφαλείας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια γειτονιά γνωστή ως Μικρή Παλαιστίνη. Σε αυτή τη γωνιά του προαστίου, τα τοπικά καταστήματα έχουν πινακίδες στα αγγλικά και στα αραβικά και οι επιχειρήσεις φέρουν την παλαιστινιακή και την αμερικανική σημαία δίπλα-δίπλα.

«Αυτό το παιδί θα έπρεπε να πηγαίνει στο σχολείο και αντ’ αυτού είμαστε εδώ σήμερα για την κηδεία του», είπε ο Σάιντ Χαν, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ισλαμικών Οργανώσεων του Ευρύτερου Σικάγο.


Με πληροφορίες από bbc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ