Αχτίδα ελπίδας για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει με αμείωτη ένταση την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας από αέρα, θάλασσα και ξηρά.

Article featured image
Article featured image


Στο άνοιγμα -υπό όρους- του περάσματος της Ράφα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα συμφώνησαν οι Τζο Μπάιντεν και Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Αιγύπτιος ομόλογός του επικοινώνησαν τηλεφωνικά, με τον Μπάιντεν να δηλώνει ότι η Αίγυπτος θα ανοίξει το σημείο διέλευσης στη Ράφα για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους».

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν θα τερματιστεί η προσπάθεια», σημείωσε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του.



Από την πλευρά του, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν περίπου 2,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, «θα πρέπει να είναι συστηματική, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

«Πρέπει να αρχίσουμε με σημαντικό αριθμό φορτηγών και να φτάσουμε τα 100 φορτηγά ημερησίως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με το πρόγραμμα βοήθειας στη Γάζα» εξήγησε ο Γκρίφιθς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα (που προορίζονται) για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».


«Όχι» Ισραήλ για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την επικράτειά του

Χθες, οι ΗΠΑ μπλόκαραν, μέσω βέτο, ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Πώς ψήφισαν τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Υπέρ του ψηφίσματος: Γαλλία, Κίνα, Αλβανία, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία, Μάλτα, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά του ψηφίσματος: Ηνωμένες Πολιτείες.

Αποχή: Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, αλλά δεν θα εμποδίσει τη βοήθεια που έρχεται από την Αίγυπτο.

«Το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο και συγκεκριμένα μόνο εφόσον είναι τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

«Δεν θα επιτραπεί καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας όσο δεν επιστρέφουν οι όμηροί μας», πρόσθεσε.

gazaproi.png
H Γάζα σήμερα το πρωί.



Εφιάλτης δίχως τέλος

Οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ συνεχίστηκαν για 12η ημέρα.

Τα θύματα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις υπολογίζονται σε 3.748 από τις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 12.000.

Το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ενώ οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 1.300 Παλαιστίνιοι πολίτες, μεταξύ των οποίων 600 παιδιά.

childrenkilling.png



Όπως μεταδίδει το Al Jazeera μετά τα μεσάνυχτα, το Ισραήλ ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, με τη Ράφα να είναι ο πιο βαρύς στόχος και δεκάδες Παλαιστίνιοι να σκοτώνονται.

Στο Χαν Γιουνίς καταστράφηκαν 11 κτήρια κατοικιών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα.

Πριν από μία ώρα, πέντε πύργοι κατοικιών ισοπεδώθηκαν στην αλ Ζάχρα στο κέντρο της Γάζας. Σχεδόν 100 οικογένειες εκκένωσαν τα κτήρια προτού στοχοποιηθούν. Τώρα βρίσκονται στους δρόμους αναζητώντας καταφύγιο, αναφέρει το Al Jazeera.

Τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών γεμίζουν πέρα από τη χωρητικότητά τους. Πανεπιστήμια και αίθουσες γάμου είναι επίσης σε πλήρη δυναμικότητα και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους ανθρώπους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ