Το Ισραήλ βομβαρδίζει περιοχές στη Γάζα τις οποίες κήρυξε «ασφαλείς ζώνες»

Την ίδια στιγμή, η λιγοστή ανθρωπιστική βοήθεια δεν αναμένεται να εισέλθει σύντομα στη Γάζα καθώς οι δρόμοι του περάσματος της Ράφα είναι κατεστραμμένοι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Πριν από λίγο το Al Jazeera μετέδωσε ότι ισραηλινή ρουκέτα έπληξε δρόμο του περάσματος.

Article featured image
Article featured image

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τοποθεσίες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας νωρίς την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του νότου που το Ισραήλ είχε κηρύξει ασφαλείς ζώνες, εντείνοντας τους φόβους μεταξύ περισσότερων από 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που έχουν παγιδευτεί στην περιοχή ότι πουθενά στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ασφαλές.


Σημερινές Φωτογραφίες (Reuters)

gazabob.png

gazabob2.png



Σχεδόν δύο εβδομάδες από τότε που το Ισραήλ άρχισε να επιτίθεται ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς σε πόλεις σε όλο το νότιο Ισραήλ, οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ανηλεώς την πυκνοκατοικημένη περιοχή. Οι επιδρομές συνεχίστηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια, ακόμη και όταν το Ισραήλ είπε στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τον βορρά και να κατευθυνθούν σε αυτό που αποκάλεσε «ασφαλείς ζώνες» στον νότο.

pale3.png



Οι βομβαρδισμοί έγιναν αφού το Ισραήλ συμφώνησε χθες Τετάρτη να επιτρέψει στην Αίγυπτο να παραδώσει περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, την πρώτη αχτίδα ελπίδας σε μια τιμωρητική πολιορκία 11 ημερών. Πολλοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν περιοριστεί σε ένα μόνο γεύμα την ημέρα και έχουν αφεθεί να πίνουν βρόμικο νερό εν μέσω λιγοστών προμηθειών.



Παλαιστίνιοι στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς είπαν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν ανελέητοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αεροπορικές επιδρομές να πλήττουν πολλά σπίτια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Χαμάς. Στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου, το Ισραήλ χτύπησε πολλά σπίτια. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά στη Ράφα. Το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς είπε ότι έλαβε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 40 τραυματίες.

Σπίτια κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ στη βόρεια ζώνη εκκένωσης χτυπήθηκαν επίσης, ανέφερε το υπουργείο. Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην περιοχή και αναμένεται να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Γάζα, αν και στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης τρεις οικιστικούς πύργους στην αλ Ζάχρα, εντός της περιοχής που κλήθηκε να εκκενωθεί, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα.



Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι 3.478 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου και περισσότεροι από 12.000 τραυματίστηκαν.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά τη φονική εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

casualtiesf.png



Γιατί δεν ανοίγει το πέρασμα της Ράφα για είσοδο της ανθρωπιστικής βοηθείας

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ συμφώνησε χθες, να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα, δηλαδή από την πλευρά που η Γάζα συνορεύει με την Αίγυπτο. Τονίζεται ότι το Ισραήλ ανέφερε ότι θα συνεχίσει τον αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς τη Γάζα έως ότου επιστραφούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια -20 μόλις φορτηγών- φαίνεται ότι δεν θα εισέλθει σύντομα καθώς οι δρόμοι του περάσματος έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές ασφαλείας, μηχανήματα για την επισκευή των δρόμων έχουν σταλεί μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο προετοιμασίας για την παράδοση μέρους της βοήθειας που έχει αποθηκευτεί στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι η Ράφα είναι η μόνη διέλευση που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, αλλά είναι εκτός λειτουργίας από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης στη Γάζα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας εξαρτιόνταν από βοήθεια ακόμα και πριν από την έναρξη της τρέχουσας σύγκρουσης, με περίπου 100 φορτηγά καθημερινά να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στον θύλακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Περισσότερα από 100 φορτηγά περιμένουν κοντά στο πέρασμα στην αιγυπτιακή πλευρά σήμερα Πέμπτη, αν και δεν αναμένεται ότι η βοήθεια θα εισέλθει πριν από την Παρασκευή, δήλωσαν αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας. Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια έχει συγκεντρωθεί στην αιγυπτιακή πόλη Al Arish, περίπου 45 χιλιόμετρα (28 μίλια) από τη Ράφα.

Rafa_city.png

RAFA2_city.png



Το Al Jazeera στις 11:30 περίπου μετέδωσε ότι λίγη ώρα προηγουμένως ένας ισραηλινός βομβαρδισμός είχε στόχο έναν δρόμο που οδηγεί στο πέρασμα της Ράφα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Δίκτυο ότι ο βομβαρδισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον δρόμο και ότι θα χρειαστούν σημαντικές εργασίες επισκευής στους δρόμους για να μπορέσουν να περάσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια. Μεταδίδεται ότι είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι εργασίες.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται ότι τα φορτηγά απαιτούν την έγκριση του Ισραήλ προτού περάσουν στη Γάζα. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη αυτή την έγκριση. Έχει γίνει λόγος για έγκριση υπό όρους. Το Ισραήλ θέλει μια εγγύηση ότι η βοήθεια δεν θα φτάσει σε κανένα μέλος της Χαμάς στη Λωρίδα.


Με πληροφορίες από AP, Reuters, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ