Η Katalin Karikó και ο Drew Weissman κέρδισαν το Νόμπελ Iατρικής για φέτος

Η έρευνά τους επέτρεψε την ανάπτυξη των εμβολίων mRNA.

Article featured image
Article featured image


Δύο επιστήμονες κέρδισαν σήμερα, Δευτέρα το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για τις ανακαλύψεις που επέτρεψαν την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά της COVID-19.

Η Katalin Karikó είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Sagan της Ουγγαρίας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ο Drew Weissman πραγματοποίησε τη βραβευμένη έρευνά του μαζί με την Karikó στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Οι ανακαλύψεις των δύο βραβευμένων με Νόμπελ επιστημόνων ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων mRNA κατά της COVID-19, κατά τη διάρκεια της πανδημίας που ξεκίνησε στις αρχές του 2020. Μέσω των πρωτοποριακών ευρημάτων τους, τα οποία άλλαξαν ριζικά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή.

Ο Thomas Perlmann, γραμματέας της Συνέλευσης των Νόμπελ, ανακοίνωσε το βραβείο σήμερα στη Στοκχόλμη.



Το βραβείο Νόμπελ φυσιολογίας ή ιατρικής είχε απονεμηθεί πέρυσι στον Σουηδό επιστήμονα Σβάντε Πάαμπο για τις ανακαλύψεις του στην ανθρώπινη εξέλιξη που αποκάλυψαν μυστικά του DNA του Νεάντερταλ, τα οποία παρείχαν βασικές γνώσεις για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της ευπάθειάς μας στην COVID-19.

Το βραβείο ήταν το δεύτερο στην οικογένεια. Ο πατέρας του Paabo, Sune Bergstrom, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1982.



Οι ανακοινώσεις των Νόμπελ συνεχίζονται με το βραβείο Φυσικής την Τρίτη, της Χημείας την Τετάρτη και της Λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το βραβείο Οικονομίας στις 9 Οκτωβρίου.

Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο ύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατομμύριο δολάρια). Τα χρήματα προέρχονται από κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος πέθανε το 1896.

Τα χρήματα του βραβείου αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο κορώνες φέτος λόγω της πτώσης της αξίας του σουηδικού νομίσματος.

Οι βραβευθέντες καλούνται να παραλάβουν τα βραβεία τους σε τελετές στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του Νόμπελ. Το διάσημο βραβείο ειρήνης απονέμεται στο Όσλο, σύμφωνα με την επιθυμία του, ενώ η άλλη τελετή απονομής πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη.




Με πληροφορίες από AP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ