Δραματικές ώρες στη Γάζα καθώς επίκειται η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ

Δεν ανοίγει μάλλον, σήμερα το πέρασμα της Ράφα για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Το ισραηλινό χτύπημα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου έχει στοιχίσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους. Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον αιματοβαμμένο θύλακα με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται δραματικά.

Article featured image
Article featured image

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός για εκατομμύρια εγκλωβισμένους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, με το Ισραήλ να συνεχίζει για 14η ημέρα τις επιθέσεις από αέρος, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αφήνουν να εννοηθεί ότι η χερσαία εισβολή βρίσκεται προ των πυλών.

«Είμαστε έτοιμοι, εξοπλισμένοι», δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος Τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Τζόναθαν Κόρνικους. «Η χερσαία επίθεση είναι μία από τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας», σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν θα διαφημίσουμε την έναρξη των επιχειρήσεων».

Οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν συγκεντρωμένες σε θέσεις μάχης στα σύνορα με τα παλαιστινιακά εδάφη, περιμένοντας την εντολή για την έναρξη της εισβολής.

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε στρατεύματα, τα οποία βρίσκονται σε θέση μάχης στα σύνορα με τη Γάζα.

«Θα νικήσουμε. Όλοι οι Ισραηλινοί βρίσκονται στο πλευρό σας. Θα πλήξουμε τον εχθρό για να φτάσουμε στη νίκη», δήλωσε σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου.

Επίσκεψη στην περιοχή πραγματοποίησε και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκολάν, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την εισβολή: «Βλέπετε τη Γάζα τώρα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα έρθει. Έχω καθήκον να μας οδηγήσω στη νίκη. Θα είμαστε ακριβείς και δυναμικοί και θα συνεχίσουμε μέχρι να εκπληρώσουμε την αποστολή μας».

To Ισραήλ βομβάρδισε ελληνορθόδοξη εκκλησία


Στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής έγινε το βράδυ της Πέμπτης ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Εκπρόσωπος του IDF που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».

Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας. Βρίσκεται κοντά σε τζαμί στην ιστορική συνοικία της πόλης της Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

porphyrious.png



Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο Αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Ο αριθμός των χριστιανών στη Λωρίδα της Γάζας έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει λιγότεροι από χίλιοι (οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ορθόδοξοι), ενώ προτού η Χαμάς αναλάβει την εξουσία στη Γάζα (2007), οι χριστιανοί ήταν περισσότεροι από επτά χιλιάδες.


Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών


Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από χθεσινή αεροπορική επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα. Φονικές επιθέσεις έπληξαν και άλλες περιοχές στο παλαιστινιακό έδαφος, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.


Ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Γάζα σκότωσε 307 Παλαιστίνιους, κατά το τελευταίο 24ωρο, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρει ο ΟΗΕ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τότε που το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στον παλαιστινιακό θύλακα σε 3.785 – εκ των οποίων τουλάχιστον 1.524 είναι παιδιά και 1.444 γυναίκες.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς εκατοντάδες ακόμη θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια κτηρίων που ισοπεδώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση, η οποία πλησιάζει στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας.

«Στις 15 Οκτωβρίου, περίπου 100 άγνωστα πτώματα θάφτηκαν σε έναν ομαδικό τάφο στη Ράφα, λόγω της έλλειψης ψυκτικού χώρου για την αποθήκευσή τους μέχρι να διεξαχθούν οι διαδικασίες αναγνώρισης», ανέφερε ο ΟΗΕ.


Τραγικές οι συνθήκες στη Γάζα


Τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στη δημοσιότητα και άλλα τρομακτικά στοιχεία και αριθμούς σχετικά με την καταστροφή που προκαλείται στη Γάζα:

Τουλάχιστον το 30% του συνόλου των κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας έχει είτε καταστραφεί (12.845 μονάδες) από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, έχει καταστεί μη κατοικήσιμο (9.055 μονάδες) ή έχει υποστεί ελαφρές ζημιές (121.000 μονάδες), σύμφωνα με το Υπουργείο Στέγασης στη Γάζα.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων από τους βομβαρδισμούς της Γάζας έχει φθάσει περίπου το 1 εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 527.500 ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο σε 147 καταφύγια έκτακτης ανάγκης που έχουν οριστεί από τον ΟΗΕ, τα οποία αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο άσχημες συνθήκες. Περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι έχουν υποστεί τραυματισμούς από τις ισραηλινές επιθέσεις.

gkaza3.png



Λόγω της έλλειψης νερού ως αποτέλεσμα του πλήρους αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, οι άνθρωποι καταναλώνουν νερό από «μη ασφαλείς πηγές, με κίνδυνο να πεθάνουν και να θέσουν τον πληθυσμό σε κίνδυνο εκδήλωσης μολυσματικών ασθενειών».

gkaza2.png


Αγωνία και για τη Ράφα: Δεν αναμένεται να ανοίξει σήμερα το πέρασμα


Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν συγκεντρωθεί στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο, όπου και αναμένεται να ανοίξει -άγνωστο το πότε- το πέρασμα της Ράφα, καθώς 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είναι προγραμματισμένο να περάσουν τις επόμενες ώρες ώστε να παρέχουν φαγητό, νερό και είδη πρώτης ανάγκης στους εγκλωβισμένους κατοίκους της Γάζας.

Το πέρασμα είναι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μιας στενής λωρίδας γης που κατοικούν 2,3 εκατ. άνθρωποι και βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Μεσογείου. Ελέγχεται από την Αίγυπτο.

Οι τελευταίες αναφορές, τις οποίες επικαλείται το Al Jazeera, λένε τώρα ότι το πέρασμα της Ράφα θα μπορούσε να ανοίξει το Σάββατο -και όχι σήμερα, όπως αναμενόταν. Σημειώνεται ότι το άνοιγμα του περάσματος φαίνεται να καθυστερεί -μεταξύ άλλων- και εξαιτίας των δρόμων που έχουν καταστραφεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

gazavoithia.png



Υπενθυμίζεται ότι το «πράσινο φως» για άνοιγμα του περάσματος δόθηκε χθες μετά από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ ώστε να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν προς την πολιορκημένη περιοχή «για αρχή 20 φορτηγά» με ανθρωπιστική βοήθεια, ποσότητα που κρίθηκε «εντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα 20 φορτηγά «είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών αυτήν τη στιγμή στη Γάζα. Δεν θα έπρεπε να είναι 20 φορτηγά. Θα έπρεπε να είναι 2.000 φορτηγά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, Δρ Μάικλ Ράιαν.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που το ανθρωπιστικό υλικό κατασχεθεί από τη Χαμάς η συμφωνία τινάζεται στον αέρα. Τα ελεγχόμενα από το Ισραήλ περάσματα Κερέμ Σαλόμ και Ερέζ είναι κλειστά.

Σε επίσκεψή του στο Κάιρο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Πέμπτη ότι πρέπει να υπάρξει «ταχεία, απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση» μετά από τρομερές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου ισραηλινού αποκλεισμού.

Ο Γκουτέρες είπε ότι το πέρασμα της Ράφα και το αεροδρόμιο Ελ Αρίς «δεν είναι μόνο κρίσιμα, είναι η μόνη μας ελπίδα» και «σωσίβια» για τον λαό της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Documento, Al Jazeera, Tvxs

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ