Η Χαμάς απελευθέρωσε τις πρώτες ομήρους ενώ η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα εντείνεται

-Ποιες είναι οι δύο γυναίκες που απελευθέρωσε η Χαμάς.
-Άγνωστο πότε θα εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει μαζευτεί στο πέρασμα της Ράφα.
-Συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Article featured image
Article featured image

Τα τελευταία 24ωρα όλα δείχνουν πως είναι έτοιμα για τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια καταστροφή και καμιά ανθρωπιστική βοήθεια έως τώρα. Κι ενώ οι προχθεσινές πολεμικές ιαχές από Νετανιάχου κι άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους προμήνυαν ότι η μεγάλη επίθεση ήταν θέμα ωρών, παρασκηνιακά φαίνεται πως υπάρχουν πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει κι άλλο τη χαριστική βολή στον παλαιστινιακό θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Bloomberg και της Wall Street Journal οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και χωρών της Ευρώπης ασκούν πίεση στο Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή στη Γάζα για να κερδίσουν χρόνο για μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται μέσω Κατάρ σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις προσπάθειες και επικαλείται το Bloomberg, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς μπορεί να συμφωνήσει να αφήσει τουλάχιστον ορισμένους από τους αμάχους που συνέλαβε στη θανατηφόρα επιδρομή της 7ης Οκτωβρίου, χωρίς να απαιτήσει από το Ισραήλ να απελευθερώσει κανέναν αιχμάλωτο σε αντάλλαγμα.


Οι πρώτες απελευθερώσεις από τη Χαμάς


Νωρίς το βράδυ της Παρασκευής η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε μια γυναίκα και την κόρη της, αμφότερες πολίτες των ΗΠΑ, «σε απάντηση στις προσπάθειες του Κατάρ». Οι δύο τους ακολούθως μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, όπως επιβεβαιώθηκε.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ουμπάιντα είπε ότι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθερες ως απάντηση στις προσπάθειες μεσολάβησης του Κατάρ, «για ανθρωπιστικούς λόγους και για να αποδειχθεί στον αμερικανικό λαό και στον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του [προέδρου Τζο Μπάιντεν] και της φασιστικής κυβέρνησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε, μετά την απελευθέρωση: «Δύο από τους ομήρους μας είναι στο σπίτι, δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους και τους αγνοούμενους μας. Παράλληλα συνεχίζουμε να παλεύουμε μέχρι τη νίκη».

Μετά την απελευθέρωση των δύο γυναικών, η Χαμάς είπε σε επίσημη δήλωση ότι «συνεργάζονται με όλους τους μεσολαβητές για να εφαρμόσουν την απόφαση της οργάνωσης να κλείσουν όλες τις υποθέσεις πολιτών σε περίπτωση που διευθετηθούν όλες οι συνθήκες ασφαλείας».

Οι δύο γυναίκες είναι οι πρώτοι όμηροι που απελευθερώνονται από τη Χαμάς. Πρόκειται για την 59χρονη Τζούντιθ και τη 17χρονη Νάταλι Ραάναν, οι οποίες απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση από το κιμπούτς Ναχάλ Οζ. Όπως μεταδίδεται σήμερα, οι δύο γυναίκες επανενώθηκαν με την οικογένειά τους στο Ισραήλ.

Ο Ούρι Ραάναν, πατέρας της Νάταλι, δήλωσε ότι μίλησε με την κόρη του στο τηλέφωνο. «Ακούστηκε πάρα πολύ καλά, πολύ χαρούμενη και μοιάζει να είναι καλά».

«Η μητέρα της έχει μια μικρή γρατσουνιά στο κεφάλι, αλλά μου είπε ότι δεν είναι τίποτα, είναι εντάξει», πρόσθεσε.

Οι δύο γυναίκες επισκέφθηκαν το κιμπούτς, που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γάζα, στο πλαίσιο ταξιδιού τους που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο για να γιορτάσουν τις εβραϊκές γιορτές, την αποφοίτηση της Νάταλι από το σχολείο και τα 85α γενέθλια της γιαγιά της, δήλωσαν συγγενείς τους.

amerikanides.jpg


Σύγχυση με απάντηση του Μπάιντεν για τη χερσαία επιχείρηση


Στο μεταξύ, σύγχυση προκάλεσε η απάντηση του Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση για το αν το Ισραήλ πρέπει να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή προκειμένου να απελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά, αλλά λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Τζο Μπάιντεν δεν άκουσε καλά την ερώτηση.

Τη στιγμή που ο Μπάιντεν ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Air Force One, δημοσιογράφος τού έκανε τη συγκεκριμένη ερώτηση, φωνάζοντας προκειμένου να ακουστεί λόγω του θορύβου από τους κινητήρες του αεροσκάφους. Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «ναι» και επιβιβάστηκε.

«Ο πρόεδρος ήταν μακριά. Δεν άκουσε όλη την ερώτηση. Η ερώτηση ακούστηκε σαν “Θα θέλατε να δείτε περισσότερους ομήρους να απελευθερώνονται;”. Δεν σχολίασε κάτι άλλο», διευκρίνισε αργότερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μπεν Λαμπόλτ.


«Κολλημένα» τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια


Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη με την Αίγυπτο για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του περάσματος της Ράφα παρέμεινε κενό γράμμα σχεδόν δύο 24ώρα μετά.

Περισσότερα από 300 φορτηγά με περίπου 3.000 τόνους βοήθειας βρίσκονται στο μοναδικό σημείο που συνδέει τη Γάζα με την Αίγυπτο. Οι προμήθειες θα μπουν στα παλαιστινιακά εδάφη υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτά τα φορτηγά δεν είναι απλώς φορτηγά – είναι γραμμή ζωής, είναι η διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο για πολλούς ανθρώπους στη Γάζα», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έφθασε χθες στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας. «Το να τα βλέπω κολλημένα εδώ με κάνει να βλέπω πολύ καθαρά – αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τα κάνουμε να κινηθούν, να τα κάνουμε να κινηθούν προς την άλλη πλευρά αυτού του τείχους να τα κάνουμε να κινηθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και όσο πιο πολλά γίνεται», είπε περαιτέρω.



Το Κάιρο κατήγγειλε ότι του επιρρίπτουν ευθύνες για το κλείσιμο του περάσματος, παρά το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί ισραηλινές επιδρομές, αλλά και παρεμπόδιση από το Τελ Αβίβ της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει πως θα δεχθεί να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρά ανθρωπιστική βοήθεια, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο επείγον αίτημα του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων να επιτρέψει να παραδοθούν επίσης καύσιμα για τις γεννήτριες των νοσοκομείων ή τους σταθμούς αφαλάτωσης και τα αρτοποιεία.


«Δύο φορτηγά είναι έτοιμα να εισέλθουν στη Γάζα»


Το πρακτορείο ειδήσεων AP μετέδωσε ότι ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος τούς είπε ότι δύο φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, εισήλθαν από την πλευρά της Αιγύπτου στο συνοριακό πέρασμα με τη Γάζα τα ξημερώματα του Σαββάτου, ωστόσο, τα φορτηγά δεν είχαν ακόμη περάσει στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ότι θα επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, τα σύνορα παρέμειναν κλειστά και υπήρξαν αναφορές για ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στη συνοριακή διάβαση.

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος μίλησε στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν ενημερώθηκε να μιλήσει με τα μέσα ενημέρωσης.


Ανοίγει η Ράφα


Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου πρόκειται να ανοίξει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η κίνηση θα επιτρέψει στους ξένους να εγκαταλείψουν τη Γάζα, η οποία βρίσκεται κάτω από τα ισραηλινά πυρά.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρεσβεία είπε ότι «έλαβε πληροφορίες» ότι η διάβαση θα ανοίξει σήμερα το πρωί.

«Δεν γνωρίζουμε για πόσο θα παραμείνει ανοιχτό για ξένους πολίτες να αναχωρήσουν από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Η πρεσβεία είπε ότι αναμένει ότι «πολλοί άνθρωποι θα επιχειρήσουν να περάσουν» και όσοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Αίγυπτο «θα πρέπει να περιμένουν ένα δυνητικά χαοτικό και άτακτο περιβάλλον και στις δύο πλευρές της διάβασης».


Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί


Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν έξι σπίτια στη βόρεια Γάζα τα ξημερώματα του Σαββάτου, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας 45, μετέδωσαν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Συνολικά, τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Συνοπτικά σημαντικές εξελίξεις


-Μια νέα ανάλυση από την Forensic Architecture, την Earshot και την ομάδα παλαιστινιακών δικαιωμάτων Al-Haq εξέτασε τα στοιχεία μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ Άχλι και υποστηρίζει ότι η έκρηξη προήλθε από μια οβίδα του ισραηλινού πυροβολικού, αμφισβητώντας τους ισχυρισμούς ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που δεν εκτοξεύτηκε σωστά.

-Σύνοδος κορυφής για την ειρήνη θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο στο Κάιρο. Θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων: ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ σεΐχης Μεσάλ αλ-Άχμαντ αλ-Σαμπάχ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

-Η Διεθνής Αμνηστία παρουσιάζει πέντε σοβαρά παραδείγματα παραβίασης του διεθνούς δικαίου από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

-Από την Τυνησία έως τη Μαλαισία χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν για άλλη μια μέρα στους δρόμους για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον λαό της Παλαιστίνης, στρέφοντας τα πυρά τους προς το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Κινητοποιήσεις καταγράφηκαν σήμερα σε Τουρκία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Συρία, Κατάρ, Ιράκ, Υεμένη.


Με πληροφορίες από Guardian, Al Jazeera, efsyn, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ