Η στιγμή της απελευθέρωσης των δύο ομήρων από τη Χαμάς

Όπως φαίνεται στο βίντεο, μητέρα και κόρη κατεβαίνουν από το στρατιωτικό όχημα της Χαμάς και στη συνέχεια τις παραλαμβάνει ένα μέλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Article featured image
Article featured image

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα βίντεο, που καταγράφει τη στιγμή της απελευθέρωσης των δύο Αμερικανίδων ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.

Η 59χρονη Τζούντιθ Ράαναν και η 17χρονη κόρη της, Νάταλι, ήταν ανάμεσα στους περίπου 200 ομήρους που πήρε η Χαμάς, όταν οι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι δύο γυναίκες, που έχουν αμερικανική και ισραηλινή υπηκοότητα, είναι οι πρώτες όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

amd.jpg



Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς φέρεται να καταγράφει τη στιγμή που η οργάνωση παραδίδει τις δύο ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό, εντός της Γάζας, προκειμένου να μεταφερθούν στα σύνορα. Δίπλα στις δύο γυναίκες είναι άνθρωποι που φορούν στολές της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τις συνοδεύουν.

Η Τζούντιθ Ράαναν και η κόρη της παραδόθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική βάση της χώρας, όπου τις περίμεναν συγγενείς τους.


Είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ και τις έπιασαν ομήρους


Οι δύο γυναίκες ζουν στο Σικάγο. Όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση στο Ισραήλ, η 59χρονη και η 17χρονη κόρη της βρίσκονταν στο κιμπούτς Ναχάλ Οζ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τη Γάζα. Επισκέπτονταν το Ισραήλ μεταξύ άλλων για να γιορτάσουν και τα 85α γενέθλια συγγενούς του.

Ο πατέρας της Νάταλι, Ούρι, δήλωσε στο Associated Press ότι μίλησε με την κόρη του στο τηλέφωνο, αργά το βράδυ της Παρασκευής. «Είναι καλά», είπε για την 17χρονη.

Λίγες ώρες αργότερα οι δύο γυναίκες συνομίλησαν με τον Τζο Μπάιντεν. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από τη στιγμή της τηλεφωνικής συνομιλίας.



Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε πως οι δύο Αμερικανίδες απελευθερώθηκαν για «ανθρωπιστικούς λόγους και για να αποδειχθεί στους Αμερικανούς και τον κόσμο ότι οι ισχυρισμοί του Μπάιντεν και της φασιστικής διοίκησής του είναι ψευδείς και αβάσιμοι». Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των δύο ομήρων έγινε με διαμεσολάβηση του Κατάρ.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με το Ισραήλ και τη Χαμάς, με την ελπίδα να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, να αποκλιμακωθεί η κρίση και να αποκατασταθεί η ειρήνη.

Πριν από την απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων, ο ισραηλινός στρατός εκτιμούσε ότι η Χαμάς είχε περίπου 200 αιχμαλώτους, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ζωντανοί. Ανάμεσα στους ομήρους εκτιμάται ότι είναι άλλοι 11 Αμερικανοί, όπως και πολίτες από τη Βρετανία, την Ταϊλάνδη, την Αργεντινή, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ