«Σταγόνα στον ωκεανό» η ανθρωπιστική βοήθεια που πέρασε στη Λωρίδα της Γάζας

-Χωρίς καύσιμα η αποστολή βοήθειας στους Παλαιστινίους.
-Ένα από τα φορτηγά που εισήλθαν στη Γάζα ήταν φορτωμένο με φέρετρα.
-Η παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας γίνεται μόνο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
-Οι εθελοντές ρισκάρουν τη ζωή τους για να μεταφέρουν τη βοήθεια στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Λωρίδας που έχουν πληγεί περισσότερο από τους βομβαρδισμούς.

Article featured image
Article featured image

Το σημείο διέλευσης της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας άνοιξε επιτέλους, σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις δέκα, για να επιτρέψει τη διέλευση 20 αιγυπτιακών φορτηγών που μεταφέρουν ιατρικές προμήθειες και λιγοστά τρόφιμα, μετά από μια εβδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετείχαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι άλλα περίπου 300 φορτηγά περιμένουν στο πέρασμα.

Ωστόσο, η εν λόγω βοήθεια αναμένεται να προσφέρει μόνο περιορισμένη ανακούφιση στα 2,3 εκατ. κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι δεν έχουν σχεδόν τίποτα να φάνε ή να πιουν, εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, επετράπη η είσοδος μόνο σε 20 φορτηγά το Σάββατο, που μεταφέρουν προμήθειες από την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο (Ερυθρό Σταυρό) στην οργάνωση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου. Οι αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής βοήθειας είπαν ότι δεν αναμένουν νέα παράδοση την Κυριακή, με την επόμενη αποστολή να αναμένεται να είναι ένα ανθρωπιστικό κονβόι του ΟΗΕ τη Δευτέρα.

Η αυτοκινητοπομπή βοήθειας που πέρασε, το Σάββατο (21/10), από τη Ράφα είναι μια «σταγόνα στον ωκεανό» της ποσότητας που απαιτείται στη Λωρίδα της Γάζας, είπε μια υπηρεσία του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, η Ζιλιέτ Τουμά, από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια βιώσιμη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζονται οι πολίτες στη Γάζα είναι βιώσιμη και συνεχή ανθρωπιστική πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένων και κυρίως των καυσίμων για τους σταθμούς νερού», ανέφερε η ίδια στην εκπομπή «Today» του Radio 4, σύμφωνα με το BBC.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε να δει αποδείξεις ότι οι παραδόσεις βοήθειας δεν κατασχέθηκαν ή εκτράπηκαν από τη Χαμάς, προτού εγκρίνει περαιτέρω παραδόσεις. Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε το Σάββατο ότι «οι διαδικασίες επαλήθευσης είναι ακόμη υπό συζήτηση».


Χωρίς καύσιμα η αποστολή βοήθειας


Οι υπηρεσίες βοήθειας διαπραγματεύονται επίσης, με το Ισραήλ για να επιτρέψουν, ώστε τα καύσιμα – απαραίτητα για τις γεννήτριες νοσοκομείων και το σύστημα αφαλάτωσης και άντλησης νερού της Γάζας – να είναι μέρος των ανθρωπιστικών κομβόι.

«Ο λαός της Γάζας χρειάζεται μια δέσμευση για πολλά, πολύ περισσότερα – μια συνεχή παράδοση βοήθειας στη Γάζα στην κλίμακα που χρειάζεται», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που λαμβάνει χώρα στο Κάιρο. Την Παρασκευή, ο Γκουτέρες επισκέφθηκε το πέρασμα της Ράφα, όπου σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας περίμεναν το πράσινο φως για να περάσουν στον αποκλεισμένο θύλακα

«Εκεί είδα ένα παράδοξο – μια ανθρωπιστική καταστροφή να διαδραματίζεται σε πραγματικό χρόνο», είπε. «Από τη μια πλευρά, είδα εκατοντάδες φορτηγά να είναι γεμάτα με τρόφιμα και άλλες βασικές προμήθειες. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, υπάρχουν 2 εκατομμύρια άνθρωποι – χωρίς νερό, τρόφιμα, καύσιμα, ηλεκτρισμό και φάρμακα. Παιδιά, μητέρες, ηλικιωμένοι, άρρωστοι. Γεμάτα φορτηγά από τη μια πλευρά, άδεια στομάχια από την άλλη».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, είπε ότι η βιαστικά οργανωμένη σύνοδος κορυφής είχε στόχο να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για ανθρωπιστική βοήθεια και να αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.


Η βοήθεια φτάνει μόνο στα νότια


Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δήλωσαν σήμερα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια που θα φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας θα κατευθύνεται μόνο στις νότιες περιοχές της, όπου το Ισραήλ έχει παροτρύνει τους Παλαιστίνιους αμάχους να κατευθυνθούν, ώστε να αποφύγουν τις πολεμικές συγκρούσεις με τη Χαμάς. Συγκεκριμένα, οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν και τις μεγάλες πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον αδυσώπητο αεροπορικό πόλεμο του Ισραήλ έχουν καταφύγει.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, εθελοντές της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) κατευθύνονται προς τη Γάζα για να παραδώσουν τις πρώτες προμήθειες σε μια αποθήκη της UNRWA στο Deir el-Balah.

Ο διευθυντής της PRCS, Marwan Jilani, είπε στο Al Jazeera ότι η πρόκληση θα είναι στη συνέχεια να παραδοθεί η βοήθεια στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Λωρίδας που έχουν πληγεί περισσότερο από τους βομβαρδισμούς.

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη επιχείρηση», είπε ο Jilani. «Οι συνάδελφοί μας θα ρισκάρουν τη ζωή τους για να φέρουν τις προμήθειες εκεί που χρειάζονται περισσότερο».

Το Ισραήλ δεν συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός παρά το γεγονός ότι επετράπη σε 20 φορτηγά να περάσουν από τα σύνορα της Ράφα στην Αίγυπτο. Ο Jilani είπε ότι είναι καθήκον του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης να εγγυηθεί την ασφάλεια των αμάχων και ότι θα πρέπει να επιτρέψει την παροχή βοήθειας μέσω άλλων σημείων διέλευσης στο έδαφός του.

95e715e1-1298-4ce1-a6f3-98da5aa83826.png.jpg


Φορτηγό με φέρετρα


Θλίψη, πόνος, αποτροπιασμός. Ένα από τα φορτηγά που εισήλθαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας ήταν φορτωμένο με φέρετρα: Αυτό ανέφερε δημοσιογράφος του BBC που βρισκόταν επί τόπου.

Συγκλονίζει επίσης, ότι τα πτώματα τουλάχιστον 43 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, σύμφωνα με το κυβερνητικό γραφείο Τύπου, στη Γάζα.

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που δεκάδες Παλαιστίνιοι αγνώστων στοιχείων θάφτηκαν με αυτόν τον τρόπο από την αρχή του πολέμου», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Salama Marouf, επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης.

anthropistikivoitheia.jpg


Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών


Ακολουθεί η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας της Γάζας:

4.385 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ισραηλινές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων 1.756 παιδιά και 967 γυναίκες.

Άλλοι 13.561 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το 70 τοις εκατό των θυμάτων των ισραηλινών επιθέσεων είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα ερείπια.


Οι ξένοι υπήκοοι φαίνεται ότι δεν μπορούν να περάσουν στην Αίγυπτο


Το Al Jazeera μεταδίδει ότι λαμβάνει αναφορές ότι οι άνθρωποι που περίμεναν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από τη Γάζα στην Αίγυπτο έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα μπορέσουν να το κάνουν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ είχε αναφέρει σε tweet ότι η διάβαση θα είναι ανοιχτή από τις 10 το πρωί τοπική ώρα.

«Εάν ανοίξουν τα σύνορα, δεν γνωρίζουμε για πόσο θα παραμείνουν ανοιχτά για ξένους πολίτες να αναχωρήσουν από τη Γάζα», ανέφερε.

Οι δυτικές χώρες πιέζουν για την εκκένωση των κατόχων ξένων διαβατηρίων από τη Γάζα εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του Ισραήλ.


Με πληροφορίες από Guardian, Al Jazeera, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ