Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη, εντείνονται τα χτυπήματα στη Γάζα

-Το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες, αεροπορική επιδρομή σε τζαμί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
-Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα «βαθύνει» και θα «εντείνει» τα χτυπήματά του στη Λωρίδα της Γάζας.
-Συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας με τουλάχιστον 55 νεκρούς.
-Ο ΟΗΕ ελπίζει ότι ένα δεύτερο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας θα εισέλθει σήμερα από το πέρασμα της Ράφα, αλλά αυτό παραμένει ακόμη αβέβαιο.
-Έκρυθμη η κατάσταση και στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου, ενώ ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν αεροδρόμια στη Συρία.

Article featured image
Article featured image

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τη δεύτερη στην περιοχή από το 2006, με τουλάχιστον ένα άτομο να χάνει τη ζωή του, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Το Ισραήλ συνέχισε επίσης τους βομβαρδισμούς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης αεροπορικής επίθεσης σε εμπορικό κέντρο και δημοφιλή καφέ στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ – επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Η Σιν Μπετ και οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που – σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση – δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.

mosque.jpg



Τουλάχιστον 4.385 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και 89 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Έκτοτε, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε εκατοντάδες συλλήψεις υπόπτων στη Δυτική Όχθη. Ταυτόχρονα, σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση της επιχείρησής τους κατά του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007.



Σκοπεύει «να αυξήσει» τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα δήλωσε το Ισραήλ - 55 Παλαιστίνιοι νεκροί


Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι σκοπεύει «να αυξήσει» τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ενόψει των προετοιμασιών της επόμενης φάσης της επιχείρησής του στο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. «Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα», δήλωσε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι θα εντείνει την εκστρατεία βομβαρδισμού του παλαιστινιακού θύλακα, επεσήμανε η κυβέρνηση της Χαμάς. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν «τη νύκτα ως τις 06:00 το πρωί και περισσότερες από 30 κατοικίες καταστράφηκαν», σημείωσε στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

3840.jpg



Την ίδια ώρα η Ερυθρά Ημισέληνος και ο ΟΗΕ έχουν προειδοποιήσει ότι η περιορισμένη αποστολή βοήθειας που έφτασε στη Γάζα το Σάββατο μέσω της διάβασης της Ράφα δεν αρκεί για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε νερό και τρόφιμα καθώς και τις ανάγκες των εγκαταστάσεων υγείας, αναφέρει το Al Jazeera.

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς λέει ότι ελπίζει ότι θα επιτραπεί σε μια δεύτερη νηοπομπή βοήθειας να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, αν και αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Ο Γκρίφιθς είπε χθες ότι υπήρχε η πιθανότητα να επιτραπεί σε άλλη συνοδεία να περάσει. «Ίσως και λίγο μεγαλύτερη, 20 με 30 φορτηγά», είπε για το πιθανό μέγεθος, σύμφωνα με το BBC. Σε 20 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας επετράπη να εισέλθουν στη Γάζα μέσω της διάβασης της Ράφα το Σάββατο – η οποία χαρακτηρίστηκε από τους ακτιβιστές ως «σταγόνα στον ωκεανό» συγκριτικά με το τι χρειαζόταν.

Αυτά τα φορτηγά ήταν τα πρώτα που έφτασαν στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό πριν από δύο εβδομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς.


Σημειώνεται ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας είναι «υπό κατάρρευση», σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Ο διεθνής ιατρικός οργανισμός δήλωσε το Σάββατο ότι τα νοσοκομεία της Γάζας ήταν «υπερπλήρη και χωρίς πόρους».

Οι γιατροί στη Γάζα έχουν προειδοποιήσει ότι 130 πρόωρα βρέφη βρίσκονται σε «άμεσο κίνδυνο λόγω έλλειψης καυσίμων». «Ο κόσμος δεν μπορεί απλά να βλέπει καθώς αυτά τα μωρά σκοτώνονται από την πολιορκία στη Γάζα», δήλωσε η Μέλανι Γουόρντ, διευθύνουσα σύμβουλος της Ιατρικής Βοήθειας για τους Παλαιστίνιους.



Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την εκκένωση 14 κοινοτήτων στα σύνορα του Λιβάνου

Οι ισραηλινές αρχές λένε ότι διέταξαν την εκκένωση 14 επιπλέον κοινοτήτων στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Η απόφαση έρχεται καθώς οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Λόγω αυξανόμενων κινδύνων για την ασφάλεια, ο ισραηλινός στρατός διέταξε την περασμένη εβδομάδα τους κατοίκους 28 κοινοτήτων που ζούσαν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων (1,2 μίλια) από τα σύνορα να μετεγκατασταθούν.


Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ «σέρνει τον Λίβανο στον πόλεμο»

Η ένταση στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου οξύνθηκε περαιτέρω χθες Σάββατο μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν έξι μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ο παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έκανε λόγο από την πλευρά του για τον θάνατο ενός μέλους του. Από την ισραηλινή πλευρά, ο στρατός ανακοίνωσε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Εξάλλου δύο Ταϊλανδοί εργάτες γης επίσης τραυματίστηκαν.

«Το κράτος του Λιβάνου είναι πραγματικά έτοιμο να διακινδυνεύσει ό,τι έχει απομείνει από τη λιβανέζικη ευημερία και κυριαρχία προς όφελος τρομοκρατών της Γάζας, του Ισλαμικού Κράτους της Γάζας;», διερωτήθηκε ο Κόνρικους.

«Είναι ένα ερώτημα το οποίο πρέπει να θέσουν οι λιβανέζικες αρχές και στο οποίο πρέπει να απαντήσουν», πρόσθεσε.


Ισραηλινές επιθέσεις έπληξαν τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου στη Συρία

Οι ισραηλινές επιθέσεις έριξαν άουτ τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο αεροδρόμια της Συρίας, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται στρατιωτική πηγή.

«Γύρω στις 5:25 π.μ. (02:25 GMT), ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε… αεροπορική επίθεση… με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολιτικός εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Δαμασκού και να τραυματιστεί ένας άλλος», ανέφερε σύμφωνα με το Al Jazeera το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο. στρατιωτική πηγή.

«Οι υλικές ζημιές στους διαδρόμους των αεροδρομίων τους έθεσαν εκτός λειτουργίας».

Με πληροφορίες από avgi.gr, Guardian, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ