Διέσωσαν χίλιες γάτες που θα σφάζονταν και θα πωλούνταν ως χοιρινό ή πρόβειο κρέας

Αν δεν επενέβαινε η αστυνομία τα αιλουροειδή θα κατέληγαν να σερβίρονται ως σουβλάκια και λουκάνικα.

Article featured image
Article featured image


Η αστυνομία στην Κίνα διέσωσε περίπου 1.000 γάτες από ένα φορτηγό καθ’ οδόν προς ένα σφαγείο, καταρρίπτοντας μέρος ενός παράνομου εμπορίου που έχει στόχο την πώληση κρέατος αιλουροειδών ως χοιρινού ή πρόβειου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των φρέσκων τροφίμων.

Αξιωματικοί από το Zhangjiagang ενήργησαν μετά από μια πληροφορία από ακτιβιστές για την προστασία των ζώων και σταμάτησαν ένα όχημα που χρησιμοποιείται για τη συλλογή και τη μεταφορά αιχμαλώτων γατών, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Paper.

Χωρίς την παρέμβαση, το πιθανότερο είναι οι γάτες να είχαν σφαγεί και να αποστέλνονταν νότια για να σερβιριστούν ως σουβλάκια χοιρινού ή αρνιού καθώς και ως λουκάνικα.

Η αστυνομία και οι αγροτικές αρχές έστειλαν έπειτα τις γάτες σε ένα κοντινό καταφύγιο, αφού απέτρεψαν μια επιχείρηση που θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 20.500 δολάρια.

Η έκθεση δεν ανέφερε αν έγιναν συλλήψεις, ούτε αν οι γάτες ήταν αδέσποτα ή κατοικίδια. Το CNN επικοινώνησε με την αστυνομία του Zhangjiagang και το καταφύγιο ζώων για σχόλια.

Οι ακτιβιστές παρατήρησαν για πρώτη φορά ένα μεγάλο αριθμό καρφωμένων ξύλινων κουτιών που μετέφεραν πολλές γάτες κοντά σε ένα νεκροταφείο. Περιπολούσαν στους δρόμους για έξι ημέρες και όταν το φορτηγό άρχισε να μεταφέρει τις γάτες προς το σφαγείο, παρενέβησαν και κάλεσαν την αστυνομία.

Ένας ακτιβιστής δήλωσε ότι η παράνομη επιχείρηση μπορεί να πουλήσει ένα κιλό κρέατος γάτας για περίπου 4 δολάρια, περνώντας τα ως πρόβειο και χοιρινό. Κάθε γάτα ζυγίζει περίπου τέσσερα έως πέντε κιλά μετά την επεξεργασία τους.


Ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο

Η έκθεση πυροδότησε ένα νέο κύμα ανησυχίας για τα δικαιώματα των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να ζητούν μεγαλύτερο έλεγχο από τις αρχές.

Η χώρα έχει αγωνιστεί με μια μακρά ιστορία σκανδάλων για την ασφάλεια των τροφίμων στο παρελθόν.

Ένα πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο που έγινε viral αφορούσε το κεφάλι ενός αρουραίου που βρέθηκε σε ένα σχολικό γεύμα σε ένα κολέγιο. Οι τοπικοί αξιωματούχοι αρχικά επέμειναν ότι ήταν ένα κομμάτι λαιμού πάπιας, αλλά εν μέσω φόβων για συγκάλυψη, κλήθηκαν οι επαρχιακοί ερευνητές και διαπίστωσαν κάτι διαφορετικό.

Ενώ η Κίνα έχει νόμους για τη ρύθμιση και την προστασία των ζώων και όσων είναι υπό εξαφάνιση, δεν υπάρχει γενικός νόμος που να τιμωρεί τη σκληρότητα απέναντι σε κατοικίδια ζώα και στα αδέσποτα σκυλιά και τις γάτες.

Οι τοπικές αρχές δέχθηκαν πυρά το 2021 για το θάνατο πολλών κατοικίδιων ζώων που υποβλήθηκαν σε ευθανασία αφού οι ιδιοκτήτες τους βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Ένα συγκεκριμένο περιστατικό, στο οποίο ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας χτύπησε μέχρι θανάτου ένα κόργκι με ένα φτυάρι, προκάλεσε ένα ξέσπασμα οργής.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ