Γνωρίζεις ποιες χώρες δεν αλλάζουν ώρα;

Υπάρχουν όμως πολλά κράτη, που δεν τηρούν το μέτρο της θερινής - χειμερινής ώρας για διάφορους λόγους.

Article featured image
Article featured image

Μία ώρα πίσω γύρισαν οι δείκτες του ρολογιού, σήμερα Κυριακή 29 Οκτωβρίου.

Όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η περίοδος της Θερινής Ώρας για το 2023 τερματίζεται την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, η ώρα 04:00 το πρωί, συμπληρώνοντας πως κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα πίσω.

Υπάρχουν όμως πολλά κράτη, περίπου 70, που δεν τηρούν το μέτρο της θερινής - χειμερινής ώρας για διάφορους λόγους, κάποιες φορές γεωλογικούς και κάποιες φορές γεωπολιτικούς. 

Ποιες χώρες αντιστέκονται στη θερινή ώρα

Ισλανδία: Λόγω του υψηλού γεωγραφικού πλάτους της χώρας, η ανατολή και η δύση του ήλιου διαφέρουν κατά πολλές ώρες στη διάρκεια του έτους και έτσι η επίδραση της αλλαγής του ρολογιού κατά μία ώρα δεν θα είχε συγκριτικά ουσιαστικό αποτέλεσμα στον κύκλο μέρας - νύχτας.

Ρωσία: Όπως όλα τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη, ακολουθούσε τις ίδιες ημερομηνίες αλλαγής ώρας, ενώ από τις 27 Απριλίου του 2011, με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το μέτρο όμως καταργήθηκε  με απόφαση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων ότι το χειμώνα υπήρχε σκοτάδι κατά τις πρωινές ώρες.

Λευκορωσία: Σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα, για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία.

Τουρκία: Η Τουρκία ακολουθούσε τις αλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στην ημερομηνία όσο και στην ώρα αλλαγής, αλλά τον Σεπτέμβριο 2016 αποφασίστηκε η μόνιμη χρήση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο.

Αίγυπτος: Στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική χώρα το μέτρο της θερινής ώρας ήταν κυρίως απομεινάρι της Βρετανικής αυτοκρατορίας. όπως και σε πολλές χώρες, έτσι και στην Αίγυπτο οι περισσότεροι πολίτες δεν έβρισκαν λόγω να ανταποκρίνονται συνεχώς σε αυτές τις αλλαγές. Έτσι, το 2016, η Αίγυπτος ακύρωσε επίσημα τη θερινή ώρα, κερδίζοντας έτσι μία ώρα και από τη νηστεία του Ραμαζανίου.

Κίνα: Η υπερδύναμη της Άπω Ανατολής είχε αποπειραθεί να εφαρμόσει την αλλαγή σε θερινή ώρα, από το 1986 έως το 1991. Αποδείχτηκε όμως ανούσιο, καθώς το μέγεθος της χώρας, η οποία αγγίζει από τον Ισημερινό μέχρι και ζώνες ανώτερου εύκρατου κλίματος δεν μπορούσε να εφαρμόσει καθολικά το μέτρο χωρίς αποδιοργάνωση κατά περιοχές.

Πηγή: reader.gr 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ