Περιβάλλον
Ένας πλανήτης μένει από μπαταρία
Μην σε ξεγελά το μικρό τους μέγεθος, οι άδειες μπαταρίες μπορούν να προκαλέσουν πολλούς κινδύνους αν δεν ανακυκλωθούν.
Περιβάλλον
Ένας πλανήτης μένει από μπαταρία
Μην σε ξεγελά το μικρό τους μέγεθος, οι άδειες μπαταρίες μπορούν να προκαλέσουν πολλούς κινδύνους αν δεν ανακυκλωθούν.
Έχεις κι εσύ ένα δοχείο στο σπίτι σου γεμάτο με άδειες μπαταρίες που περιμένουν να τις ανακυκλώσεις; Αν όχι, ίσως είναι καιρός να «χρίσεις» ένα ως τέτοιο και αν έχεις ήδη, τότε είναι καιρός να τις μεταφέρεις σε έναν από τους 6.000 κάδους ανακύκλωσης μπαταριών που μπορείς να βρεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.
Μην σε ξεγελά το μικρό τους μέγεθος, είναι το πιο επικίνδυνο οικιακό απόβλητο, και η ακατάλληλη απόρριψη μπαταριών μπορεί να επιφέρει πολλούς κινδύνους, καθώς τα τοξικά συστατικά που περιέχουν, μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος και το νερό, να ρυπάνουν τα οικοσυστήματα και να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, τη χλωρίδα και την πανίδα.
Κάθε μπαταρία έχει έναν «κύκλο ζωής». Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια.
Τι γίνεται όταν δεν ανακυκλώνεις τις μπαταρίες σου;
Σε έναν κόσμο, όπου οι μπαταρίες δεν θα ανακυκλώνονταν θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με πολλούς κινδύνους, αφού οι τοξικές χημικές ουσίες που περιέχουν, όπως είναι ο υδράργυρος, το κάδμιο και το νικέλιο, θα επηρέαζαν διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας.
Συγκεκριμένα, οι τοξικές ουσίες θα διέρρεαν σε ποτάμια, λίμνες και υπόγεια νερά με αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων στο νερό. Ως επακόλουθο, θα επηρεαζόταν αρνητικά η ποιότητα και η διαθεσιμότητα του νερού που φτάνει σε εμάς, το έδαφος και τα ζώα. Πέραν του νερού, τα χημικά στοιχεία θα επηρέαζαν μέχρι και τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων.
Γιατί να τις πετάς τότε στα σκουπίδια, όταν γνωρίζεις πως ανακυκλώνοντάς τες στους κάδους ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ, ο «κύκλος ζωής» τους συνεχίζεται και τα βασικά στοιχεία τους ανακυκλώνονται για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων; Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεις επίσης, το περιβάλλον από ρυπογόνες ουσίες, περιορίζεις τη σπατάλη πρώτων υλών και συνεισφέρεις στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Ανακύκλωσε τις μπαταρίες σου κι εσύ, μπορείς!
Η ανακύκλωση μπαταριών μπορεί να γίνει πανεύκολα αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις τοποθετήσεις σε έναν από τους 6.000 ειδικούς κάδους της ΑΦΗΣ που μπορείς να βρεις σε όλους τους χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα όπως: Καταστήματα Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρικών Ειδών, Εμπορικά Κέντρα, Υπεραγορές, Εμπορικά Καταστήματα, Σχολεία, Δημόσια Κτήρια και Τράπεζες.
Είναι προτιμότερο να μην περιμένετε να μαζευτούν πολλές μπαταρίες για να τις μεταφέρετε στους κάδους ανακύκλωσης της ΑΦΗΣ. Είναι πολύ εύκολο να μεταφέρετε έστω και λίγες κάθε μέρα, αφού επισκέπτεστε αρκετούς χώρους που έχουν διαθέσιμους κάδους για τον σκοπό αυτό.
Τι απογίνονται οι μπαταρίες μετά τη συλλογή από τους κάδους;
Μετά τη συλλογή, οι μπαταρίες μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις της Κύπρου που φέρουν κατ’ ελάχιστον τις προδιαγραφές που προνοεί ο Νόμος και οι σχετικές αδειοδοτήσεις. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται ελαφρά διαλογή με στόχο την απομάκρυνση ξένων υλικών και τα απόβλητα μπαταριών αποθηκεύονται σε ειδικούς περιέκτες.
Όταν συμπληρώνεται φορτίο περίπου 20 τόνων εξάγεται σε αδειοδοτημένες μονάδες του εξωτερικού, όπου γίνεται η διαλογή και η τελική διαχείριση τους.
Mάθε περισσότερα για την Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου, με ένα κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΔΩ ή επισκέψου τη σελίδα της στο Facebook και στο Instagram.