Το Ισραήλ απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπαυσης πυρός: «Είναι ώρα για πόλεμο»

Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βομβαρδίζονται, τα ισραηλινά τανκς επιχειρούν να προχωρήσουν βαθύτερα, καθώς περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στη Γάζα.

Article featured image
Article featured image


Αυτές είναι οι κύριες εξελίξεις την 25η ημέρα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, σύμφωνα με το πρακτορείο Al Jazeera.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι απελευθέρωσε έναν στρατιώτη από την αιχμαλωσία της Χαμάς σε μια χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Η παλαιστινιακή ένοπλη ομάδα, ωστόσο, αρνήθηκε τον ισχυρισμό. Ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός «πυροβόλησε και σκότωσε» ένα άτομο που πέρασε από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δηλώνοντας ότι αυτή είναι «ώρα για πόλεμο», αφού η Χαμάς δημοσίευσε ένα βίντεο με τρεις αιχμαλώτους. Ένας από αυτούς επέκρινε τον Νετανιάχου επειδή απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς. Την Τρίτη, ισραηλινά τανκς επιχείρησαν να προχωρήσουν βαθύτερα στην πόλη της Γάζας. Παλαιστινιακές ομάδες ισχυρίζονται ότι έχουν καταστρέψει πολλά τανκς και έχουν αντισταθεί στην ισραηλινή προέλαση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο της 23χρονης Γερμανοϊσραηλινής Shani Louk, η οποία απήχθη από τη Χαμάς. Οι συνθήκες του θανάτου της δεν έχουν διευκρινιστεί.

israil-gaza-31-10-23-4_city.png
Μια γυναίκα κρατά το παιδί της σε ένα κέντρο του ΟΗΕ στο Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 30 Οκτωβρίου 2023. Φωτογραφία: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters




Ανθρώπινες επιπτώσεις και μάχες

Οι ανελέητες κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζα
ς, σκοτώνοντας σχεδόν 40 ανθρώπους, με βάση ιατρικές πηγές και το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων, WAFA. Μερικές από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο περιλαμβάνουν τη Ράφα στο νότο και την περιοχή al-Zawayda στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά είπε ότι περισσότερα από 420 παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στη Γάζα.

Νωρίς την Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του έπληξαν «υποδομές» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να είναι στόχοι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας
. Το Al-Quds και το ινδονησιακό νοσοκομείο στο βορρά έχουν αντιμετωπίσει αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς πυροβολικού. Το Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας στο ανατολικό τμήμα της λωρίδας ανέφερε σοβαρές αεροπορικές επιθέσεις τις οποίες το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο», σύμφωνα με το Reuters. Νωρίς την Τρίτη, το ευρωπαϊκό νοσοκομείο στη νότια Γάζα ανέφερε επίσης ότι χτυπήθηκε από αεροπορικές επιδρομές.

israil-gaza-31-10-23-2_city.png
Πενθούντες κατά τη διάρκεια μιας κηδείας Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα στο Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Φωτογραφία: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters



Οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν τη δημοσιογράφο του Al Jazeera, Youmna ElSayed, να εκκενώσει το σπίτι της. Η απειλή έρχεται πέντε ημέρες αφότου τα ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν την οικογένεια του επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera Arabic στη Γάζα.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε εταιρείες και ιδιώτες που συνδέονται με τη Χαμάς την Τρίτη.


Διπλωματία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι συζήτησε τα τελευταία στη Γάζα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Μίλησαν για την επείγουσα ανάγκη για αυξημένη βοήθεια. Ο Blinken εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμμετοχή του Κατάρ στην απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων.

Τα μη μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επεξεργάζονται ένα άλλο σχέδιο ψηφίσματος που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αφού τέσσερα προηγούμενα ψηφίσματα δεν εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο.

israil-gaza-31-10-23-3_city.png
Στο Khan Younis, οι άνθρωποι προσεύχονται δίπλα σε πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα. Φωτογραφία: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters



Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης θα επισκεφθεί το Κατάρ αργά την Τρίτη και την Αίγυπτο μια μέρα αργότερα για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των 22 Ταϊλανδών που κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε επίσης το πρωί της Τρίτης ότι ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ταξιδεύει στο Κατάρ για συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους.

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι συνάντησε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν τη Δευτέρα και συζήτησε «την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» και την προστασία των αμάχων.

israil-gaza-31-10-23-1_city.png
Ένα κορίτσι κοιτάζει καθώς στέκεται δίπλα στα ερείπια έξω από ένα κτίριο που επλήγη από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Φωτογραφία: Mohammed Abed/AFP/Getty Images



Κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη

Τη Δευτέρα, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ή έποικοι έχουν σκοτώσει 121 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 33 παιδιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Σχεδόν 1.000 Παλαιστίνιοι έχουν επίσης εκτοπιστεί βίαια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «ανατίναξαν» το σπίτι του Saleh al-Arouri,
αναπληρωτή επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σύμφωνα με τον ανταποκριτή Bernard Smith. Είχαν καταλάβει το σπίτι του στην Aroura πριν από περίπου 10 ημέρες, ενώ ο al-Arouri φέρεται να είναι εξόριστος.

Οι νυχτερινές επιδρομές του Ισραήλ είχαν στόχο τη Χεβρώνα, τη Ναμπλούς, την Τζενίν και πολλά άλλα χωριά στη Δυτική Όχθη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ