Ένα μυστήριο δεκαετιών σχετικά με τη συμπεριφορά των φαλαινών δολοφόνων, που παρενοχλούν φώκαινες (μικρόσωμο κητώδες που θυμίζει δελφίνι) ή τις σκοτώνουν χωρίς να τις τρώνε, βρίσκει τρεις πιθανές απαντήσεις σε νέα επιστημονική μελέτη, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Independent.
Οι ψαροφάγες φάλαινες-δολοφόνοι, γνωστές και ως όρκες, μπορεί να σκοτώνουν φώκαινες ως «κοινωνικό παιχνίδι», είτε ως «εξάσκηση κυνηγιού», είτε ως «λανθασμένη εκδήλωση της φυσικής μητρικής τους συμπεριφοράς», αποκάλυψε η μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Marine Mammal Science.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν αρχεία με 78 περιστατικά παρενόχλησης φώκαινων από το 1962 έως το 2020, που καταγράφουν αυτήν την αινιγματική συμπεριφορά μεταξύ ενός συγκεκριμένου πληθυσμού φαλαινών δολοφόνων στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, η οποία έχει από καιρό προβληματίσει τους επιστήμονες.
Το συγκεκριμένο είδος όρκας, που ονομάζεται Southern Resident Οrca (νότιες όρκες), είναι ένας πληθυσμός υπό εξαφάνιση, που αριθμεί μόλις 75 μέλη. Η επιβίωσή τους συνδέεται στενά με την τύχη ενός άλλου είδους που απειλείται με εξαφάνιση, του σολομού Chinook.
Χωρίς αρκετό σολομό, οι επιστήμονες λένε ότι αυτές οι όρκες κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Και οι συγκεκριμένες φάλαινες δολοφόνοι, που συνηθίζουν να σκοτώνουν φώκαινες, δεν τις τρώνε, καθώς έχουν «εντελώς διαφορετική οικολογία και κουλτούρα σε σύγκριση με τις όρκες που τρώνε θαλάσσια θηλαστικά», εξήγησαν οι επιστήμονες.
«Πρέπει λοιπόν να συμπεράνουμε ότι οι αλληλεπιδράσεις τους με τις φώκαινες εξυπηρετούν έναν διαφορετικό σκοπό, για τον οποίο μόνον εικασίες μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι τώρα» δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Ντέμπορα Τζάιλς.