Η Μέση Ανατολή φλέγεται: Πάνω από 1.100 οι νεκροί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Συνεχείς οι βομβαρδισμοί στη Γάζα - Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

Article featured image
Article featured image

Σε κατάσταση σοκ μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στην επικράτειά του από ιδρύσεως κράτους, το Ισραήλ κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς χθες Κυριακή, μετά την επίθεση την προηγουμένη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας, με τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων να έχει ξεπεράσει πλέον τους 1.100 νεκρούς μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Επιδιώκοντας να ξαναπάρει το πάνω χέρι έπειτα από αυτήν την επίθεση ευρείας κλίμακας –από γη, αέρα και θάλασσα– το Σάββατο, εβραϊκή αργία, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν χθες να καταδιώκουν μέλη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και να εξαπολύουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταστράφηκαν κι άλλα κτήρια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε πως ο πόλεμος αυτός θα είναι «μακρύς».

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς θυμάτων που δημοσιοποιήθηκαν χθες, πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ άλλοι 2.150 τραυματίστηκαν, από τους οποίους πολλοί βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

«Ο εχθρός βρίσκεται ακόμη στο πεδίο, στο έδαφος του Ισραήλ, ενισχύουμε τις δυνάμεις μας πάνω απ’ όλα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγουμε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», δήλωνε χθες βράδυ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διαμηνύοντας ότι «οι τρομοκράτες θα καταδιωχθούν παντού, όπου κι αν βρίσκονται».

palaistini4.png
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από την Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ.



Περισσότερο καιρό από όσο ανέμενε το Ισραήλ

Οι ισραηλινές δυνάμεις δίνουν μάχη εναντίον ενόπλων της Χαμάς σε επτά με οκτώ σημεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, 48 ώρες μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική οργάνωση εναντίον του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

«Παίρνει περισσότερο καιρό από όσο αναμέναμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.


«Πάνω από 500 στόχοι» επλήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας

Πάνω από 500 στόχοι, θέσεις της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικά πλήγματα και βολές του πυροβολικού στον θύλακα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη, ελικόπτερα (...) και το πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους (σ.σ. θέσεις) των τρομοκρατών της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», ανέφερε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

palaistini2.png
Γάζα, Παλαιστίνη.



Σχολείο του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκε «απευθείας πλήγμα» του Ισραήλ

Σχολείο που ανήκει στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) δέχθηκε «απευθείας πλήγμα» και υπέστη «πολύ σοβαρές ζημιές» στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Το σχολείο, το οποίο «προσέφερε στέγη σε πάνω από 225 ανθρώπους, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές», τόνισε το Γραφείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε. Κανένας από τους πρόσφυγες που φιλοξενούσε δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε, όμως το κτίριο «υπέστη μεγάλες δομικές ζημιές».

Η UNRWA διευκρίνισε ότι προσφέρει καταφύγιο σε πάνω από 73.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους σε 64 από τα σχολεία της στη Λωρίδα της Γάζας και αναμένει ο αριθμός τους να αυξηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα τουλάχιστον 20 παιδιά που σκοτώθηκαν στη Γάζα, τρία ήταν μαθητές σε σχολεία της UNRWA.


Ανάκτηση του «πλήρους» ελέγχου

Στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακα υπό τον έλεγχο της Χαμάς από το 2007, τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι –ανάμεσά τους 78 παιδιά και 41 γυναίκες– σκοτώθηκαν και άλλοι 2.300 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής ως σήμερα Δευτέρα το πρωί. Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100 αιχμαλώτους», ανέφερε χθες Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί.

Αρκετοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον δέκα υπήκοοι Νεπάλ, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους μια Γαλλίδα. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον «θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο».

Ενότητα ζήτησε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, στον λαό, στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση, μπροστά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε ότι «ο πόλεμος θα είναι μακρύς και δύσκολος».



«11η Σεπτεμβρίου»

Το Ισραήλ εξάλλου δέχθηκε επίθεση στα βόρεια σύνορά του, με τον Λίβανο. Το λιβανέζικο κίνημα Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, άνοιξε πυρ με οβιδοβόλα εναντίον διαφιλονικούμενου τομέα στα σύνορα, οδηγώντας τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε πλήγμα drone εναντίον θέσης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Ενώ στην Αίγυπτο, δυο ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικού εναντίον τους στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό ΥΠΕΞ.

Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, διαβεβαίωσαν πως αιχμαλώτισαν «πολυάριθμους στρατιώτες του Ισραήλ».

«Αυτό που έγινε δεν έχει προηγούμενο στο Ισραήλ», αναγνώρισε ο κ. Νετανιάχου.

«Το Ισραήλ κατελήφθη εξαπίνης από αυτή την επίθεση άνευ προηγουμένου», έκρινε από την πλευρά του ο Τζόναθαν Πάνικοφ, διευθυντής της πρωτοβουλίας Σκόουκροφτ για την Ασφάλεια στη Μέση Ανατολή: «Άκουσα πολλές συγκρίσεις με (τις επιθέσεις που είχαν διαπραχθεί) την 11η Σεπτεμβρίου (2001 στις ΗΠΑ) και πολλοί Ισραηλινοί δεν μπορούν να καταλάβουν πώς μπόρεσε να γίνει αυτό».

Απόστρατος Ισραηλινός υποστήριξε πως ο ισραηλινοαραβικός πόλεμος του 1973, που παραμένει εθνικό τραύμα στο Ισραήλ, ήταν λίγος σε σύγκριση με την επίθεση της Χαμάς προχθές Σάββατο, στην οποία είδε «πολύ σοβαρή αποτυχία» των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Η επίθεση της Χαμάς εξαπολύθηκε 50 χρόνια και μια μέρα έπειτα από εκείνον τον πόλεμο, που είχε φέρει το Ισραήλ προ εκπλήξεως και είχε στοιχίσει 2.600 ζωές στην ισραηλινή πλευρά σε τρεις εβδομάδες εχθροπραξιών.

Στην άλλη πλευρά, η ισραηλινή αντεπίθεση «μας κάνει να φοβόμαστε την καταστροφή και το τέλος της κοινωνίας των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Σάντι αλ Άσι, 29χρονος κάτοικος του μικροσκοπικού παλαιστινιακού παραθαλάσσιου θύλακα.


«Νόμιμη άμυνα»

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αυτή την επιχείρηση και εκτόξευσε πάνω από 5.000 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ για «να βάλει τέλος στα εγκλήματα των δυνάμεων κατοχής». Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος, και την ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Το Ισραήλ ανέστειλε την ηλεκτροδότηση, τις παραδόσεις τροφίμων και εμπορευμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ισραηλινό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το κλείσιμο το σχολείων ως αύριο Τρίτη τουλάχιστον.

palaistini3.png
Γάζα, Παλαιστίνη.



Σημειώνεται ότι η επίθεση της Χαμάς καταδικάστηκε από τους ηγέτες της Δύσης. Χθες Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκρινε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμυνθεί» αντιμέτωπο με τις βάρβαρες επιθέσεις της Χαμάς.

Οι ΗΠΑ άρχισαν χθες να στέλνουν εκτάκτως στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, ιδίως πυρομαχικά, ενώ η αεροναυτική δύναμη κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Gerald Ford πλέει προς την κατεύθυνση του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη διαρκή υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ισραήλ, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να υποστηρίξουν την ειρήνη και να μη βάζουν στο στόχαστρο άμαχους.

Η Γαλλία κινητοποιείται «για να αποφευχθεί η σύγκρουση να εκτραχυνθεί, να υπάρξει ανάφλεξη στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο ή στην περιφέρεια», είπε εκπρόσωπος της γαλλικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του «το Ιράν υποστηρίζει τη νόμιμη άμυνα του παλαιστινιακού έθνους», δήλωσε χθες ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση, καταδικάστηκε η Χαμάς, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία, γεγονός το οποίο στηλίτευσε η Ουάσιγκτον.

palaistini5.png
Άνθρωποι στέκονται έξω από ένα τζαμί που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο Χαν Γιουνίς.



Άνω των 15 πτήσεων προς το Ισραήλ είναι προγραμματισμένες σήμερα

Άνω των 15 πτήσεων προς το αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σήμερα από το αεροδρόμιο Λάρνακας, από αεροπορικές εταιρείες κυρίως από το Ισραήλ, που εξακολουθούν να διενεργούν δρομολόγια προς τη χώρα.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι αεροπορικές εταιρείες του Ισραήλ προσθέτουν έκτακτες πτήσεις από το αεροδρόμιο Λάρνακας με προορισμό το Τέλ Αβίβ με στόχο να επιστρέψουν στη χώρα τους Ισραηλινοί που είτε βρίσκονται στην Κύπρο, είτε θα φτάσουν στο νησί από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Ισραηλινοί που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης επιστρέφουν στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, από όπου οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες θα τους παραλάβουν για να τους μεταφέρουν στο Ισραήλ.

Εξάλλου επιπρόσθετες πτήσεις από Τελ Αβίβ για Λάρνακα και Αθήνα θα προσφέρει η αεροπορική εταιρεία TUS Airways, σύμφωνα με ανάρτησή της στο Facebook.

Προστίθεται ότι «λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης στο Ισραήλ, η ΤUS Airways θα προσφέρει ορισμένες πρόσθετες πτήσεις μεταξύ Τελ Αβίβ - Λάρνακας και Τελ Αβίβ - Αθήνας κατά τις επόμενες ημέρες. Υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επαναπροσδιοριστεί η ώρα πτήσης των επιβατών της εταιρείας, τους οποίους καλεί να προβαίνουν σε τακτικούς ελέγχους για επικαιροποιημένες πληροφορίες».

Σημειώνεται ότι αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει τις πτήσεις τους προς το αεροδρόμιο του Τέλ Αβίβ.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι τόσο οι πέντε επιδοτούμενοι ασθενείς που βρίσκονται στο Ισραήλ για θεραπεία όσο και οι οικογένειες τους, είναι καλά.

Εξάλλου ένα από τα τρία γκρουπ που βρίσκονταν στο Ισραήλ για προσκύνημα και τουρισμό που αριθμούν 300 περίπου άτομα, έφτασε χθες βράδυ στην Κύπρο ενώ το δεύτερο γκρουπ θα αναχωρήσει σήμερα από το Τελ Αβίβ.

Σημειώνεται ότι στο Τέλ Αβίβ βρίσκεται για εκκλησιαστικό συνέδριο ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος ο οποίος θα παραμείνει στο Ισραήλ μέχρι και την Τετάρτη.

Εξάλλου η Αστυνομία έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στην Εβραϊκή Συναγωγή που βρίσκεται στη Λάρνακα, σε χώρους Ισραηλινών συμφερόντων στην πόλη, στην οικία του Ραββίνου αλλά και σε ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν Ισραηλινοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ