Εντοπίστηκε ξανά το πλάσμα που θεωρείτο εξαφανισμένο εδώ και 60 χρόνια

Έχει αγκάθια σκαντζόχοιρου, ρύγχος μυρμηγκοφάγου και πόδια τυφλοπόντικα. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν εκ νέου ένα είδος θηλαστικού που θεωρούσαν εξαφανισμένο για χρόνια, το οποίο έχει αγκάθια σκαντζόχοιρου, ρύγχος μυρμηγκοφάγου και πόδια τυφλοπόντικα. Ανακαλύφθηκε στα βουνά των Κυκλώπων της Ινδονησίας, περισσότερα από 60 χρόνια μετά την τελευταία καταγραφή του.

Η μακρύρρυγχη έχιδνα του Ατένμπορο, το είδος έχιδνας που πήρε το όνομά της από τον Βρετανό φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατένμπορο, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1961, από μια κάμερα ιχνών την τελευταία ημέρα μιας αποστολής τεσσάρων εβδομάδων υπό την καθοδήγηση επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο.

Αφού κατέβηκε από τα βουνά στο τέλος του ταξιδιού, ο βιολόγος Τζέιμς Κέμπτον βρήκε τις εικόνες του μικρού πλάσματος που περπατούσε μέσα στη βλάστηση του δάσους στην τελευταία κάρτα μνήμης.

«Υπήρχε ένα μεγάλο αίσθημα ευφορίας, αλλά και ανακούφισης, αφού είχα περάσει τόσο καιρό στο πεδίο χωρίς ανταμοιβή μέχρι την τελευταία μέρα», είπε, περιγράφοντας τη στιγμή που είδε για πρώτη φορά το υλικό με τους συνεργάτες του από την ινδονησιακή ομάδα προστασίας Yappenda.



«Φώναξα τους συναδέλφους μου που είχαν απομείνει. . . και είπα ”το βρήκαμε, το βρήκαμε” - έτρεξα από το γραφείο μου στο σαλόνι και αγκάλιασα τα παιδιά».

Οι έχιδνες μοιράζονται το όνομά τους με το ελληνικό μυθολογικό πλάσμα που είναι γνωστό για τη διπλή του φύση: μισό γυναίκα και μισό φίδι. Η ομάδα τις περιγράφει ως πλάσματα ντροπαλά, νυχτερινά, που ζουν σε λαγούμια που είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να βρεθούν.

«Ο λόγος για τον οποίο δεν μοιάζει τόσο πολύ με τα άλλα θηλαστικά είναι ότι είναι μέλος των μονοτρημάτων, μιας ομάδας θηλαστικών που γεννάει αυγά και που διαχωρίστηκε από το υπόλοιπο δέντρο της ζωής των θηλαστικών πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Κέμπτον.

Το είδος έχει καταγραφεί επιστημονικά μόνο μία φορά στο παρελθόν, από έναν Ολλανδό βοτανολόγο το 1961. Ένα διαφορετικό είδος έχιδνας απαντάται σε όλη την Αυστραλία και την πεδινή Νέα Γουινέα.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ