Κόλαση επί γης η Γάζα: Πρόωρα μωρά πεθαίνουν καθώς τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν πλέον

Δραματικές ώρες.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Νεογέννητα τοποθετούνται σε κρεβάτι μετά την απομάκρυνσή τους από θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο Al Shifa της Γάζας / Reuters


Σκληρές μάχες διεξάγονται μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι Ισραηλινοί θεωρούν πως η Χαμάς τα χρησιμοποιεί ως ασπίδα και ορμητήριο των επιθέσεών της. Τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της περιοχής, το Αλ Σίφα και το Al-Quds, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ νεκρές είναι νοσοκόμες, ασθενείς και πρόωρα μωρά.

αλγκουντισ.png
Ασθενείς και εσωτερικά εκτοπισμένοι απεικονίζονται στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας στις 10 Νοεμβρίου 2023, εν μέσω των ισραηλινών βομβαρδισμού και της χερσαίας εισβολής στη Γάζα.


Εκτός λειτουργίας το Αλ-Σίφα, «πεθαίνουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ»


Tο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα έχει πάψει να λειτουργεί και οι θάνατοι ασθενών αυξάνονται, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς συνεχίζεται η σφοδρή ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του συγκροτήματος αλ-Σίφα, είναι αποκλεισμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις και μετά βίας μπορούν να φροντίσουν όσους βρίσκονται σε αυτά, με τρία νεογέννητα νεκρά και ακόμη περισσότερα να κινδυνεύουν, από διακοπές ρεύματος εν μέσω έντονων μαχών σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα ανέφερε ότι το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα στον παλαιστινιακό θύλακα, διέκοψε τη λειτουργία του αφού δεν έχει πλέον καύσιμα και «ότι ασθενείς στις ΜΕΘ πεθαίνουν».

Συνολικά, 20 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας «δεν λειτουργούν πλέον» σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ.



Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στοχεύει Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς που εξαπέλυσαν φονικές επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι η ομάδα έχει κέντρα διοίκησης κάτω και κοντά στα νοσοκομεία.

Ο ΠΟΥ κατάφερε να μιλήσει με επαγγελματίες υγείας στο Αλ Σίφα, οι οποίοι περιέγραψαν μια «τρομερή και επικίνδυνη» κατάσταση με συνεχείς πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τρεις νοσοκόμες έχουν πεθάνει. Δώδεκα ασθενείς, μεταξύ των οποίων δύο πρόωρα μωρά, έχουν επίσης πεθάνει στο νοσοκομείο από τότε που ξεκίνησε η διακοπή ρεύματος στις 11 Νοεμβρίου, ανέφερε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με αναφορές του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, ένα τρίτο πρόωρο μωρό πέθανε επίσης. Τις πληροφορίες μοιράστηκε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ. To υπουργείο Υγείας της Γάζα ανέφερε ότι άλλα 36 μωρά κινδυνεύουν να πεθάνουν.



Ο υπουργός Υγείας της Γάζας Μάι αλ-Κάιλα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι το νοσοκομειακό προσωπικό του νοσοκομείου Αλ Σίφα αγωνίζεται να θάψει τα λείψανα τουλάχιστον 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό του πολιορκημένου θύλακα. Το νοσοκομείο έχει ήδη κλείσει τις πόρτες του σε νέους ασθενείς. Σύμφωνα με αναφορές, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν πυροβολήσει οποιονδήποτε κοντά στο νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής του νοσοκομείου Καμάλ Αντβάν στη βόρεια Γάζα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ότι η κύρια γεννήτρια της εγκατάστασης ξέμεινε από καύσιμα, αναγκάζοντας το νοσοκομείο να διακόψει τη λειτουργία του. Εκτός από τους ασθενείς του, το νοσοκομείο στεγάζει επίσης περισσότερους από 5.000 εκτοπισμένους. Είπε ότι παρά τους φόβους ότι θα χτυπηθούν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, κανένας από τους ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο δεν είναι σε θέση να απομακρυνθεί προς το νότο λόγω της έλλειψης ασφάλειας.


Το Ισραήλ αναφέρει πως παρείχε καύσιμα στο Αλ Σίφα, αρνείται η Χαμάς


Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε προσφερθεί να μεταφέρει νεογέννητα μωρά και είχε τοποθετήσει 300 λίτρα καυσίμων στην είσοδο του νοσοκομείου το βράδυ του Σαββάτου, αλλά και οι δύο χειρονομίες εμποδίστηκαν από τη Χαμάς, όπως ανέφερε.

Η Χαμάς διέψευσε το βράδυ της Κυριακής ότι αρνήθηκε να παραλάβει 300 λίτρα καυσίμων από το Ισραήλ που προορίζονταν για χρήση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας. «Η προσφορά υποτιμά τον πόνο και την ταλαιπωρία των ασθενών που είναι παγιδευμένοι μέσα χωρίς νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Η ποσότητα (των καυσίμων) δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες του νοσοκομείου για περισσότερα από 30 λεπτά», ανέφερε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.


Εκτός λειτουργίας και το Al-Quds


Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της λωρίδας, το Al-Quds, ήταν επίσης εκτός λειτουργίας, με το προσωπικό να παλεύει να φροντίσει όσους βρίσκονται ήδη εκεί με ελάχιστα φάρμακα, τρόφιμα και νερό.

«Το νοσοκομείο έχει αποκοπεί από τον κόσμο τις τελευταίες έξι με επτά ημέρες. Δεν υπάρχει τρόπος να μπει κανείς, ούτε να βγει», δήλωσε ο Tommaso Della Longa, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.


Επιθέσεις σε σπίτια


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε σπίτι ανατολικά του Χαν Γιουνίς νωρίς τη Δευτέρα.

Μια ξεχωριστή αναφορά από το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Κούντρα στην πόλη Αλ Καράρα βόρεια του Χαν Γιουνίς χτυπήθηκε επίσης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματίες, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Υπουργείο Υγείας στη Γάζα δεν επικαιροποίησε τα στοιχεία για τους θανάτους και τους τραυματισμούς στη Γάζα για δεύτερη συνεχή ημέρα, αφού κατέρρευσαν οι επικοινωνίες και οι υπηρεσίες στα πολιορκημένα νοσοκομεία της Γάζας, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο απολογισμός των 11.078 νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα ήταν ακριβής στις 10 Νοεμβρίου στις 14:00 (12:00 ώρα Κύπρου), ανέφερε η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στην τελευταία της ενημέρωση. Κατά μέσο όρο, οι ισραηλινές επιθέσεις σκοτώνουν 320 ανθρώπους κάθε μέρα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, tvxs, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ