«Δεν έχουμε ρεύμα, νερό ή τρόφιμα στο νοσοκομείο. Κόσμος θα πεθάνει σε λίγες ώρες. Είναι απάνθρωπο»

Ισραηλινά άρματα μάχης είναι παραταγμένα σήμερα προ των πυλών του Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, τη στιγμή που μέσα σε αυτό μωρά και ασθενείς πεθαίνουν.

Article featured image
Article featured image

Γροθιά στο στομάχι είναι η μαρτυρία ενός γιατρού για την κατάσταση πολιορκίας που γίνεται ολοένα και σκληρότερη στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, μετά από ημέρες σφοδρών αεροπορικών επιδρομών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μάρτυρες δήλωσαν ότι άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονταν σε απόσταση μέτρων από την πύλη της πολιορκημένης εγκατάστασης, η οποία έχει γίνει επίκεντρο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι εδώ και μέρες διεξάγονται συγκρούσεις γύρω από το νοσοκομείο ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος κατηγορεί το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα ότι έχει εγκαταστήσει υποδομές σε δίκτυο σηράγγων κάτω από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους σαν «ανθρώπινες ασπίδες». Η Χαμάς αρνείται την εν λόγω κατηγορία.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Arabic, ο Dr Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης καυσίμων, όλα τα νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα θα μπορούσαν να κλείσουν μέσα σε 48 ώρες. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η υγειονομική περίθαλψη έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας, ιδίως στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Οι δύο μεγαλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα, τα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Γκοντς, σταμάτησαν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα, επικαλούμενα την έλλειψη καυσίμων για τη διατήρηση του ιατρικού εξοπλισμού σε λειτουργία.


«Είναι απάνθρωπο»


Εν μέσω αναφορών για μωρά που πεθαίνουν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και ασθενείς που αντιμετωπίζουν πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ένας χειρουργός που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι η κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο Al-Shifa είχε γίνει «πολύ άσχημη».

«Δεν έχουμε ούτε ρεύμα, ούτε νερό, ούτε τρόφιμα στο νοσοκομείο. Κόσμος θα πεθάνει τις επόμενες ώρες χωρίς μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής σε λειτουργία», είπε, προσθέτοντας ότι «Μπροστά στην κεντρική πύλη υπάρχουν πολλά πτώματα. Υπάρχουν επίσης τραυματισμένοι ασθενείς- δεν μπορούμε να τους φέρουμε μέσα».

«Είναι απάνθρωπο», κατέληξε.

«Ένας ελεύθερος σκοπευτής επιτέθηκε σε ασθενείς. Όταν στείλαμε ένα ασθενοφόρο να φέρει τους ασθενείς – λίγα μέτρα μακριά – επιτέθηκαν στο ασθενοφόρο», είπε περαιτέρω.



Ο υφυπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, ο Γιούσεφ Αμπού Ρις, δήλωσε χθες Δευτέρα πως «επτά βρέφη που είχαν γεννηθεί πρόωρα» και «27 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας» πέθαναν από το Σάββατο εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης στο νοσοκομείο.

alshifa_city.png



Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη χιλιάδες και ίσως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι – ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι – μπορεί να βρίσκονται μέσα και να μην μπορούν να διαφύγουν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται κοντά, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, Γιουσέφ Αμπού Ρις, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι περίπου 20.000 εκτοπισμένοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.


Νέα πλήγματα με νεκρούς στη Γάζα


Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και αρκετοί άλλοι έχουν τραυματιστεί στα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera Arabic, δύο πολυκατοικίες στη Χαν Γιουνίς επλήγησαν από το χτύπημα.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμαλίγια της βόρειας Γάζας μετά από ισραηλινά πλήγματα που έπληξαν τουλάχιστον 12 σπίτια στην περιοχή Ναντί Κανταμάτ.

Καθώς ο πόλεμος διανύει την 39η ημέρα του, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11.240 ανθρώπους, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, ανάμεσά τους 4.630 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 1,6 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του θυλάκου έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου.

Στην Μπουρέιτζ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, οικογένειες από τον βορρά συνέχιζαν να κινούνται προς τον νότο, πεζή ή πάνω σε κάρα. Έχουν γίνει καταστροφές «παντού», «ακόμα και τα πουλιά σκοτώθηκαν», ανέφερε ο Αντέλ Σαμάλαχ, καθώς συνέχιζε τον δρόμο του.


Επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με έξι νεκρούς


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινές δυνάμεις στον τομέα της Τουλκαρέμ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο διευθυντής παλαιστινιακού νοσοκομείου.

Οι έξι Παλαιστίνιοι, ηλικιών μεταξύ 21 και 29 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ στην πόλη και σε καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Χαντέρ, διευθυντής του νοσοκομείου Θάμπετ, όπου διαπιστώθηκαν οι θάνατοί τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό προσφύγων έκαναν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις και ανάπτυξη ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν νεαρούς.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει στο AFP ότι διεξήγαγε επιχείρηση στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Δεν έκανε κανένα σχόλιο για τον απολογισμό των θυμάτων.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι τα τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα UAV, ενώ τα υπόλοιπα δύο από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.


Την Πέμπτη, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 14 θανάτους στην Τζενίν, σε τομέα της βόρειας Δυτικής Όχθης όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη· επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επιδρομή εκεί από το 2005, τη χρονιά που ο ΟΗΕ άρχισε να καταμετρά τους θανάτους σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιχειρήσεις του αποτελούν αντίδραση στη «μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967: κάνει λόγο για «πάνω από 550 απόπειρες επίθεσης από την έναρξη του πολέμου» με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή Εβραίων εποίκων, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.


Άνοιξε και χθες, το πέρασμα της Ράφα


Πάνω από 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων κατάφεραν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας χθες Δευτέρα και να περάσουν στο έδαφος της Αιγύπτου μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, γνωστοποίησαν οι αρχές στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο κατάλογος των ανθρώπων που μπόρεσαν να φύγουν συμπεριλαμβάνει υπηκόους Ισπανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, ΗΠΑ, Μαρόκου, Ιορδανίας και Ρωσίας, μεταξύ άλλων.

Μικρός αριθμός τραυματισμένων Παλαιστίνιων επετράπη επίσης να διακομιστεί στην Αίγυπτο.

Στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας δεν επιτρέπεται να φύγουν. Ο στρατός του Ισραήλ έχει αποκλείσει τις υπόλοιπες διελεύσεις. Η Ράφα είναι το μοναδικό πέρασμα από όπου εξακολουθεί να φεύγει κόσμος από τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, Documento, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ