Ισραηλινή επιχείρηση με μπουλντόζες στο Αλ Σίφα, εντός του οποίου βρίσκονται χιλιάδες άμαχοι

«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου του κέντρου υγείας».

Article featured image
Article featured image

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, το Αλ Σίφα, όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί από χθες επιχείρηση αναζητώντας όπως υποστηρίζει «οπλισμό και κρησφύγετα μαχητών της Χαμάς».

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε βαρέα οχήματα-μπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, που κατ’ αυτόν ενδέχεται να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία μέρα μετά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στους χώρους του νοσοκομείου, σε αναζήτηση μαχητών της Χαμάς, η οποία πάντως δεν απέδωσε.


«Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά.

Αραβικά ΜΜΕ καταγγέλλουν πως ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε συλλήψεις μέσα στο Αλ Σίφα, αλλά και πολύωρες ανακρίσεις, ενώ οι Ισραηλινοί αναφέρουν ότι μετά τις επιχειρήσεις στο Αλ Σίφα αποχώρησαν αφήνοντας τρόφιμα και νερό.


«Σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο»


Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο.

«Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεξήγαγε επίσης επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, προτού ανακοινώσει πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.

al_city2.png
Ισραηλινοί στρατιώτες επιθεωρούν το νοσοκομειακό συγκρότημα Al Shifa, 15 Νοεμβρίου 2023.



Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτηριακό συγκρότημα.

Το βράδυ της Τετάρτης, πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, και έπειτα από την επιχείρηση στο Αλ-Σίφα, που με βάση το διεθνές δίκαιο είναι παράνομη και παραβιάζει το δίκαιο του πολέμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πέρασε ψήφισμα με το οποίο ζητά «παύσεις» και «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί ως βάση το Σίφα και διατείνεται πως οι επιχειρήσεις του σε αυτό είναι μείζον στάδιο του πολέμου, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της άλλης πλευράς.

Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ισραηλινές δυνάμεις να αναδιατάσσονται γύρω από το νοσοκομείο χθες.


Επιδρομή-μήνυμα στη Χαμάς


Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, παρά το φιάσκο στο Αλ-Σίφα, η επιδρομή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας είναι «μήνυμα προς τη Χαμάς». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διακινδύνευσε έναν πολύπλοκο ελιγμό, καθώς φέρνει τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε «αυξημένη επαφή» με τις βασικές στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς. Αλλά, ο ισραηλινός Στρατός θέλει να δείξει ότι, παρόλο που η τρέχουσα επιχείρηση είχε περιορισμένους στόχους, δεν υπάρχει μέρος που δεν μπορούν να πάνε οι δυνάμεις του και ότι δεν υπάρχει μέρος όπου η Χαμάς μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Από την πλευρά τους, οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Γάζα αρνούνται ότι μαχητές της Χαμάς βρίσκονται και επιχειρούν με έδρα το νοσοκομείο, στο οποίο εργάζονται 1.500 υγειονομικοί και υπάρχουν περισσότερες από 500 κλίνες. Παλαιστίνιοι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε επίσης ότι το Ισραήλ έχει θέσει σε κίνδυνο αλόγιστα αμάχους καθώς προσπαθεί να εξαλείψει τη Χαμάς.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, efsyn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ