Διεθνή
Ενδεχόμενο έγκλημα πολέμου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί της Τζαμπαλίγια, λέει ο ΟΗΕ
- Περισσότερα από 3.600 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας τις τρεις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.
-Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός από την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.
-Ισραηλινός διοικητής δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται «στις πύλες της πόλης της Γάζας».
-Πρώτη έκκληση Μπάιντεν για παύση πυρός.
Περισσότερα από 3.600 παιδιά σκοτώθηκαν τις πρώτες 25 ημέρες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, συντρίφθηκαν από ρουκέτες, κάηκαν από εκρήξεις και καταπλακώθηκαν από κτήρια, και ανάμεσά τους ήταν νεογέννητα και νήπια. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (Unicef) χαρακτήρισε τη Λωρίδα της Γάζας ως «ένα νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά» προσθέτοντας ότι έχει μετατραπεί σε μια «πραγματική κόλαση για όλους».
Εκατόμβη νεκρών μετά τον βομβαρδισμό της Τζαμπαλίγια
Τουλάχιστον 195 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμούς του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια την Τρίτη και την Τετάρτη, σύμφωνα με όσα αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται.
Άλλοι 120 άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια και αγνοούνται, ενώ ακόμη περίπου 800 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Al Jazeera, ο βομβαρδισμός σημειώθηκε στη συνοικία al-Faluja στα βορειοδυτικά του καταυλισμού ενώ ο χθεσινός σημειώθηκε στα νοτιοανατολικά του καταυλισμού. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο και σκότωσε ηγετικά στελέχη της Χαμάς που βρίσκονταν στον καταυλισμό, κάτι που η ίδια αρνείται.
Στο μεταξύ, το Al Jazeera μεταδίδει σήμερα, ότι σημειώθηκε και τρίτος βομβαρδισμός στον προσφυγικό καταυλισμό, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, αναφέρει το αραβικό Μέσο.
Στα όριά του το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, εκτός λειτουργίας η κεντρική γεννήτρια
Όλοι οι τραυματίες της φονικής επιδρομής στον καταυλισμό μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Ινδονησίας στη Λωρίδα της Γάζας, το μοναδικό νοσοκομείο που λειτουργεί στο βόρειο τμήμα της.
Ο μεγάλος αριθμός των τραυματιών ανάγκασε το νοσοκομείο να λειτουργήσει περίπου 50 φορές πέραν της δυναμικότητάς του λόγω έλλειψης ιατρικών προμηθειών και καυσίμων, αναφέρουν γιατροί της δομής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, το νοσοκομείο κατέφυγε στη σοβαρή απόφαση να κλείσει την κύρια γεννήτρια λόγω της ακραίας έλλειψης καυσίμων και να στηριχθεί μόνο σε δευτερεύουσες, μικρές γεννήτριες μόνο και μόνο για να συνεχίσει να λειτουργούν οι ΜΕΘ.
«Δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το νοσοκομείο. Ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούσαμε να ακούσουμε μια ανακοίνωση για την πλήρη διακοπή της λειτουργίας του νοσοκομείου, η οποία θα αποτελούσε καταστροφή. Θα μετατρέψει το νοσοκομείο σε ένα μεγάλο νεκροτομείο», δήλωσε υγειονομικός.
Όλα αυτά όσο ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τη στοχοποίηση των δομών υγείας, όπου όχι μόνο κατακλύζονται από ασθενείς αλλά φιλοξενούν και χιλιάδες εκτοπισμένους. Χαρακτηριστικά, τα μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ μεταδίδεται ότι χτυπούν ανελέητα την περιοχή που βρίσκεται το νοσοκομείο αλ-Κουντς, έχοντας ζητήσει μέρες νωρίτερα την εκκένωσή του με το αιτιολογικό ότι αποτελεί κρησφύγετο ηγετικών στελεχών της Χαμάς.
ΟΗΕ: Η επιδρομή στον καταυλισμό Τζαμπάλια μπορεί να ισοδυναμεί με «έγκλημα πολέμου»
Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Γάζα θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου».
Συγκεκριμένα, μέσω ανάρτησης στα social media το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες» πως η εν λόγω αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, που βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, θα μπορούσε να θεωρηθεί «έγκλημα πολέμου» δεδομένου του μεγάλου αριθμού των θανάτων, οι οποίοι ήταν κατά κύριο λόγο άμαχοι πολίτες.
#Gaza – Given the high number of civilian casualties & the scale of destruction following Israeli airstrikes on Jabalia refugee camp, we have serious concerns that these are disproportionate attacks that could amount to war crimes. pic.twitter.com/ky2jYVrhJq
— UN Human Rights (@UNHumanRights) November 1, 2023
Έκκληση Μπάιντεν για παύση πυρός
Βλέποντας την κρίση να κλιμακώνεται, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε χθες, για πρώτη φορά έκκληση «για παύση» προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι όμηροι από τη Λωρίδα της Γάζας.
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του προέδρου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διευκρινίσει πως με τον όρο «αιχμάλωτοι» ο Μπάιντεν αναφερόταν στους ομήρους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι IDF υποστηρίζουν ότι έσπασαν τη γραμμή άμυνας της Χαμάς στη Γάζα
Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ακόμη πως πραγματοποίησαν αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές στον Λίβανο, μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Χεζμπολάχ και πως ο ισραηλινός στρατός έσπασε την πρώτη γραμμή άμυνας της Χαμάς στη βόρεια Γάζα. Ισραηλινός διοικητής δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται «στις πύλες της πόλης της Γάζας».
Την ίδια στιγμή, με ρίψη από αέρος νέων φυλλαδίων προειδοποίησε τους εναπομείναντες κατοίκους ότι οι χερσαίες δυνάμεις πλησιάζουν στην πόλη της Γάζας, ζητώντας παράλληλα πληροφορίες για τους ομήρους.
Πάνω από 20.000 τραυματίες
Την ίδια ώρα, πάνω από 20.000 τραυματίες βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), μετά τις πρώτες διακομιδές στην Αίγυπτο τραυματιών και ασθενών, Παλαιστίνιων, ξένων και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα.
«Πάνω από 20.000 τραυματίες παραμένουν στη Γάζα, με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της πολιορκίας» και των ακατάπαυστων βομβαρδισμών του Ισραήλ, ανέφερε η γαλλική οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
Η MSF, διευκρινίζοντας πως 22 μέλη του διεθνούς προσωπικού της μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διέλευσης στη Ράφα, τόνισε πως πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν από τον παλαιστινιακό θύλακα περισσότεροι κάτοικοι.
«Αυτοί που επιθυμούν να φύγουν από τη Γάζα πρέπει να επιτραπεί να το κάνουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση και πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιστροφής», τόνισε η ΜΚΟ, καλώντας ταυτόχρονα ξανά να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός».
“The bombing, the all-out assault, needs to stop. NOW.”
— MSF International (@MSF) November 1, 2023
“As the president of a medical humanitarian organisation, I urge – implement an immediate ceasefire to allow humanitarian aid into Gaza.” - @DrChristou calls for an immediate ceasefire in #Gaza.
Watch: 📽️ pic.twitter.com/vaihcggRFM
Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο, 76 Παλαιστίνιοι τραυματίες και 335 ξένοι και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα μπόρεσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας χθες, στην πρώτη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.
Όπως μεταδίδει το Al Jazeera το πέρασμα της Ράφα αναμένεται να ανοίξει και σήμερα επιτρέποντας την είσοδο στην Αίγυπτο περισσότερων ασθενοφόρων και ατόμων με διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με το Μέσο, η Αρχή Συνόρων και Διέλευσης της Γάζας δημοσίευσε έναν κατάλογο 596 αλλοδαπών και ατόμων με διπλή υπηκοότητα από 15 χώρες στους οποίους θα επιτραπεί να φύγουν από τη Γάζα αργότερα την Πέμπτη.
Τεράστιο το μέγεθος της τραγωδίας
Ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις μιλούν για καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Το μέγεθος της τραγωδίας δεν έχει προηγούμενο», τόνισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), κατά την πρώτη επίσκεψή του στη Λωρίδα της Γάζας από το ξέσπασμα του πολέμου.
Πάνω από 70 εργαζόμενοι της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε ακόμη ο κ. Λαζαρινί.
Στηλίτευσε επιπλέον το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κάθε άλλο παρά επαρκής μπροστά στις «μεγάλες ανάγκες» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Κατά το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη, στη Λωρίδα της Γάζας εισήλθαν χθες 61 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Πρέπει να επιτραπεί να εισέλθουν αμέσως στη Λωρίδα της Γάζας ιατρικά εφόδια και προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων», καθώς «τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και το σύστημα υγείας είναι αντιμέτωπο με πλήρη κατάρρευση», επεσήμανε η MSF.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, tvxs, efsyn, Al Jazeera, AP