Η νέα καμπάνια του ΟΝΕΚ κατά του ρατσισμού μάς θέτει ένα απλό ερώτημα: «Συμφωνείς;»

Μαθαίνουμε για τη νέα εκστρατεία του ΟΝΕΚ, κεντρικό πρόσωπο της οποίας είναι η Νικόλ Επουά, μια νεαρή μετανάστρια από το Καμερούν που από μικρή αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η Νικόλ έφτασε στην Κύπρο, όπου, εξαιτίας της καταγωγής και του χρώματος του δέρματός της, έχει βιώσει ρατσισμό, έχει γίνει αποδέκτρια απαξιωτικών συμπεριφορών, έχει υποστεί διακρίσεις και κοινωνικό αποκλεισμό.

Article featured image
Article featured image

Το γεγονός ότι τα ευαίσθητα, ανθρωπιστικά αντανακλαστικά του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, λειτουργούν ανάστροφα και σε αντιδιαστολή με όσα, μελανά, παρατηρούμε να καλλιεργούνται, εδώ και καιρό, στην κυπριακή κοινωνία – έξαρση ξενοφοβίας, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και τοξικών ακραίων θέσεων – είναι άκρως παρηγορητικό.

Μια ηλιαχτίδα στην καταχνιά. Που, ακριβώς επειδή μιλούμε για τον Οργανισμό Νεολαίας, ισοδυναμεί με ελπίδα.

Ο ΟΝΕΚ, λοιπόν, ανακοίνωσε τη νέα του ενημερωτική εκστρατεία, η οποία έχει να κάνει με τον ρατσισμό και την κοινωνική συμπερίληψη. Αυτό δείχνει πως, όχι μόνο δεν παρασύρεται από τις άναρθρες κραυγές της τοξικότητας, έτσι όπως εκφράζονται κατά κύριο λόγο μέσα από τα σόσιαλ μίντια, αλλά έχει διάθεση και πρόθεση να σταθεί απέναντι.

Μάλιστα επέλεξε ως κεντρικό πρόσωπο της εκστρατείας του, μια νεαρή μετανάστρια από το Καμερούν, τη Νικόλ Επουά. Και με τέτοιο τρόπο που οδηγεί το κοινό να ταυτιστεί με τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Άλλωστε, λένε, ποιο είναι το ζητούμενο; Να κατανοήσουμε ότι κάθε άνθρωπος, απ’ όπου κι αν προέρχεται, ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας ή άλλης ιδιαιτερότητας, αξίζει τον σεβασμό μας και την ευκαιρία να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία, να ακουστεί, να αναγνωριστεί και να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Αν μάλιστα, σκεφτεί κανείς ότι η εκστρατεία αυτή του ΟΝΕΚ για τον ρατσισμό και την κοινωνική ενσωμάτωση, έρχεται λίγο καιρό μετά την παγκύπρια έρευνα που πραγματοποίησε για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ενσωμάτωσης, που στόχο είχε να διερευνήσει τις αντιλήψεις των νέων, δείχνει ότι ο ΟΝΕΚ ξέρει και να ακούει! Στην έρευνα οι νέοι μίλησαν για κοινωνική αδικία με διακρίσεις, αποκλεισμούς και απουσία ίσων δικαιωμάτων, κυρίως όσον αφορά την καταγωγή, το οικονομικό στάτους και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Και μάλιστα είχαν προτείνει συγκεκριμένες δράσεις προς ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Η ανταπόκριση του ΟΝΕΚ –πώς αλλιώς, άλλωστε να το ερμηνεύσουμε – με την εκστρατεία, είναι διπλά παρηγορητική!

Επισκέψου τη σελίδα του ΟΝΕΚ και μάθε περισσότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ