Κατά τους πρόσφατους ελέγχους που έγιναν από το προσωπικό της Υγειονομικής Υπηρεσίας «διαπιστώθηκε ότι κάποιοι δημότες συνεχίζουν δυστυχώς να διατηρούν χώρους ή αντικείμενα στα οποία εκκολάπτονται κουνούπια. Μεταξύ αυτών είναι κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες) οι οποίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας, παλιοί αποχετευτικοί λάκκοι που δεν έκλεισαν ικανοποιητικά μετά τη σύνδεση των κτιρίων/υποστατικών με το κεντρικό δίκτυο του ΣΑΛ και παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, βαρέλια αποθήκευσης νερού, παλιά ντεπόζιτα, μπλοκαρισμένες (φραγμένες) σχάρες όμβριων υδάτων σε ράμπες/υπόγεια κτιρίων όπου συγκρατείται νερό καθώς και πιατάκια γλαστρών λουλουδιών, δεξαμενές ή δοχεία με υδρόβια φυτά όπως νούφαρα και άλλα».
Επίσης κουνούπια εκκολάπτονται σε «στοιβαγμένα ελαστικά αυτοκινήτων σε υπαίθριους χώρους υποστατικών επιδιόρθωσης ελαστικών ή και μηχανουργείων. Τα παλιά ελαστικά πρέπει να απομακρύνονται τακτικά από αδειοδοτημένες εταιρείες, αφού σε περίπτωση που θα παραμένουν αρκετό διάστημα σε κάποιο χώρο, αυτός θα πρέπει να είναι στεγασμένος ή/και τα ελαστικά να σκεπάζονται ώστε να μην συγκρατούν νερό της βροχής. Ακόμα κουνούπια μπορούν να εκκολαφθούν σε βάζα με λουλούδια στα κοιμητήρια στα οποία το νερό μένει στάσιμο για αρκετό διάστημα (πρέπει να αντικαθίσταται το νερό κάθε επτά ημέρες».
Σημειώνεται ότι «ο κάθε δημότης είναι υπεύθυνος ώστε η κατοικία/επιχείρηση/χώρος του, να είναι απαλλαγμένα από εστίες στάσιμου νερού που ευνοούν την εκκόλαψη κουνουπιών. Ήδη τα είδη των κουνουπιών που υπάρχουν τώρα στη Κύπρο είναι ικανά να μεταδώσουν λοιμώδη νοσήματα στον άνθρωπο όπως ο ιός του Κίτρινου Πυρετού, Δάγκειου Πυρετού, ιός ΖΙΚΑ, ιός του Δυτικού Νείλου και άλλα».
Γι’ αυτό το λόγο «ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει άλλη επιλογή από το να προβεί στη λήψη μέτρων εναντίον όσων αποδεδειγμένα δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών και συνεχίζουν να διατηρούν εστίες εκκόλαψης κουνουπιών».
Πηγή: ΚΥΠΕ