Τι είναι αυτά τα δύο εντυπωσιακά ουράνια φαινόμενα στον ουρανό της Κύπρου;
Ιδιαίτερες εικόνες από το σύννεφο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και την άλω που «κόσμησαν»τον ουρανό μας.
Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023
3
λεπτά
Ανά καιρούς ο κυπριακός ουρανός φιλοξενεί ιδιαίτερα ουράνια φαινόμενα που εκτός από θαυμασμό προκαλούν και απορία για την προέλευσή τους. Το τελευταίο 24ωρο δύο μοναδικά φαινόμενα εμφανίστηκαν στον ουρανό μας και αναρτήθηκαν στην ομάδα στο Facebook Καιρόφιλοι Κύπρου, με τους χρήστες να δίνουν εξήγηση.
Ιριδισμός νεφών
Μια ανάρτηση χθες, Τρίτη 20/11, στη σελίδα στο Facebook, δείχνει ένα σύννεφο «βαμμένο» στα χρώματα του ουράνιου τόξου, το οποίο ήταν ορατό από Λευκωσία και Λάρνακα.
Όπως αναφέρει το kolydas.eu, το φυσικό φαινόμενο που προκαλεί αυτόν τον πανέμορφο σχηματισμό οφείλεται στην παράθλαση του φωτός που πέφτει στα κράσπεδα των νεφών όπου υφίστανται πολύ-πολύ μικρές υδροσταγόνες. Με άλλα λόγια το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται στη διάθλαση του φωτός από υδροσταγόνες που μπορεί να περιέχονται στα νέφη, που τότε θα παρήγαγαν το ουράνιο τόξο. Συνεπεία αυτού, είναι ότι ο ιριδισμός κατατάσσεται στα λεγόμενα «στέμματα» ή «φωτεινά στέμματα».
Ειδικότερα όμως ιριδισμοί παρατηρούνται και στις βάσεις των νεφών ως τμήματα, ή ζώνες έγχρωμοι κυρίως κόκκινης απόχρωσης, πολλές φορές πράσινης και σπανιότερα κυανής και κίτρινης προσφέροντας μια θαυμάσια θέα. Οι αποχρώσεις αυτές φαίνονται να παρακολουθούν ιδιαίτερα την περίμετρο των νεφών.
Το φαινόμενο του ιριδισμού γενικότερα οφείλεται στο γεγονός ότι τα ιριδίζοντα σώματα έχουν την ιδιότητα να παρουσιάζονται με ένα χρώμα όταν διαθλούν το φως και με ένα διαφορετικό χρώμα όταν αντανακλούν το φως. Στα σώματα αυτά, το προσπίπτον φως ανακλάται πάνω σε πολλαπλές επιστρώσεις ημιδιαφανών επιφανειών. Μέσα από τη μετατόπιση των φάσεων και τη συμβολή αυτών των ανακλάσεων, το σώμα αλλάζει χρώμα, αφού διάφορες περιοχές συχνοτήτων ενισχύονται διαφορετικά ή γίνονται πιο ασθενείς.
Η Άλως
Σήμερα Τετάρτη, το πρωί, ακόμη ένα εντυπωσιακό φαινόμενο εμφανίστηκε στον ουρανό μας. Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν επίσης στην ομάδα Καιρόφιλοι στο Facebook, τον Ήλιο περιβάλει μια άλως.
Σύμφωνα με το kitasweather, άλως (Halo) στην μετεωρολογία ορίζουμε το οπτικό φαινόμενο που δημιουργείται από την διάθλαση και ανάκλαση του φωτός του Ήλιου ή της Σελήνης πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τον Ήλιο ή την Σελήνη.
Λόγω του ότι η διάθλαση και η ανάκλαση του φωτός πρέπει να γίνει πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών, αυτό σημαίνει πως τα νέφη πρέπει να βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας (άνω των 5000 – 6000 μέτρων περίπου). Τέτοιου είδους νέφη είναι οι θύσσανοι (cirrus) και τα θυσσανοστρώματα (cirrostratus).
Η πιο συνηθισμένη άλως που παρατηρείται είναι η κυκλική, με ακτίνα 22° από το κέντρο του Ήλιου ή της Σελήνης και το εσωτερικό μέρος της άλω είναι λιγότερο φωτισμένο από το εξωτερικό μέρος. Η άλως παρόλα αυτά μπορεί να δημιουργηθεί και με άλλου είδους ακτίνες από 9° (μικρότερη άλως) μέχρι 46° (μεγαλύτερη άλως). Σε μερικές περιπτώσεις, η άλως μπορεί να είναι ημιτελής και να εμφανίζεται ένα μέρος του δαχτυλίου που μοιάζει με τόξο.
Σύμφωνα με τους παλαιότερους, η εμφάνιση αυτού του οπτικού φαινομένου στον ουρανό μιας περιοχής προμήνυε την έλευση κακοκαιρίας μετά από 24 – 48 ώρες. Ωστόσο, η εμφάνιση της άλω δεν σχετίζεται πάντα με την έλευση κακοκαιρίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ασφαλές κριτήριο πρόγνωσης. Ναι μεν τα νέφη της ψηλότερης τροπόσφαιρας μπορεί να υποδηλώνουν ένα μετωπικό σύστημα ή διαταραχή που πλησιάζει μια περιοχή, αλλά μπορεί αυτό να είναι αδύναμο ή μη ενεργό ή και να αλλάξει πορεία, με αποτέλεσμα να μην φτάσει η κακοκαιρία στη συγκεκριμένη περιοχή.