Αναβάλλεται η έναρξη ισχύος της συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

-Αναβάλλεται η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 10 το πρωί, σήμερα.
-Ποιοι οι λόγοι.
-Πότε αναμένεται πλέον, η παύση των μαχών και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων.

Article featured image
Article featured image

Αναβάλλεται η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με προμετωπίδα την ανταλλαγή ομήρων, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 10 το πρωί, σήμερα.

Οι ισραηλινές αρχές έκαναν γνωστό ότι δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή.

Δεν θα υπάρξει «παύση» των μαχών σήμερα, είπε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ισραηλινά αεροσκάφη και πυροβολικό έπληξαν τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας σε τουλάχιστον δύο κύματα και 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης σε πολλά άλλη μέρη της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των καταυλισμών Τζαμπάλια και Νουσεϊράτ.



«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ο Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η δήλωση και η ανακοίνωση καταγράφονται, ενώ η ανακωχή και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν σήμερα. Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει χθες Τετάρτη το βράδυ δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην «επιστροφή των ομήρων» από το μεσημέρι σήμερα.


Τι προβλέπει η συμφωνία


Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 Παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος μιλώντας μάλιστα στο Reuters τόνισε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων κρατουμένων θα επαναληφθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, κάτι που σημαίνει την απελευθέρωση 100 συνολικά από τους περίπου 240 ανθρώπους που συνέλαβε η Χαμάς στη διάρκεια της πολυαίμακτης επίθεσής της στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 Παλαιστίνιους κρατούμενους σε δύο ανταλλαγές.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που πήρε το 2007 την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, μικρό παλαιστινιακό θύλακα περίπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπό ασφυκτική πολιορκία του ισραηλινού στρατού από την 9η Οκτωβρίου, που συμπεριλαμβάνει τη διακοπή του εφοδιασμού με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του στρατού του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

ceasefire.png


Οι λόγοι αναβολής της συμφωνίας


Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα σταματήσει τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα και η εφαρμογή της συμφωνίας θα αναβληθεί για τουλάχιστον μία μέρα, έως την Παρασκευή, διότι η Χαμάς δεν έχει παραδώσει ακόμη στις ισραηλινές αρχές τη λίστα με τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έδωσε κατάλογο με τριακόσια ονόματα Παλαιστινίων κρατουμένων, που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι. Συγκεκριμένα στη λίστα υπάρχουν 33 γυναίκες και 123 ανήλικοι. Ο νεότερος που κρατείται είναι 14 ετών και η μεγαλύτερη μια 59χρονη γυναίκα.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει και δεύτερος λόγος για το «πάγωμα» της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι όροι της κατάπαυσης του πυρός φαίνεται να μην καλύπτουν πλήρως τις δύο πλευρές, καθώς λείπουν ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται όταν σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, γι' αυτό και το Κατάρ, το οποίο λειτούργησε ως ένας από τους βασικούς μεσάζοντες στη διαπραγμάτευση, δεν φαίνεται να έχει ακόμη επικυρώσει το κείμενο της συμφωνίας, που εγκρίθηκε χθες από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Διαφωνίες της τελευταίας στιγμής μάς αναγκάζουν να αναβάλουμε τα πάντα για την Παρασκευή»
, αναφέρει εκπρόσωπος του Κατάρ.

Η συμφωνία, που «κλείδωσε» μετά βασάνων και κόπων τη 47η μέρα του πολέμου και με κεντρικούς διαμεσολαβητές την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ, προβλέπει επίσης το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση τραυματιών και εκτοπισμένων Παλαιστίνιων αμάχων και τη διέλευση τουλάχιστον 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, υπάρχει παράθυρο επέκτασης της συμφωνίας με την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να απελευθερώνει ομήρους, «εξαργυρώνοντας» περισσότερες μέρες εκεχειρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, efsyn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ