Οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν χαρακτηριστικά, την περίπτωση της Laura Winham, η οποία ήταν 38 ετών και είχε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, η οποία βρέθηκε σε «μουμιοποιημένη, σχεδόν σκελετική κατάσταση» στο διαμέρισμά της στο Woking, Surrey, το 2021, περισσότερα από τρία χρόνια μετά τον θάνατό της.
Το πτώμα μιας άλλης γυναίκας, της Sheila Seleoane, 61 ετών, βρέθηκε σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο το 2022, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της.
Η Δρ Kamila Hawthorne, η πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου των GPs, συνέδεσε την εν λόγω τάση με τη μοναξιά και την απώλεια των κοινωνικών δεσμών.
«Αυτή η μελέτη προκαλεί λύπη σε όποιον τη διαβάζει», είπε. «Η μοναξιά είναι πολύ συνηθισμένη και παρόλο που τη βιώνουν όλες οι ηλικιακές ομάδες, για τους πιο ηλικιωμένους ανθρώπους μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματική. Ο αντίκτυπος που έχει στην υγεία ενός ατόμου και στην ποιότητα ζωής του είναι έντονος. Η μοναξιά θέτει τους ανθρώπους σε 50% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους με καλές κοινωνικές σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενώ η πρόοδος στην ιατρική σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι ζουν περισσότερο, «μερικοί ζουν δυνητικά για παρατεταμένες περιόδους απομονωμένοι από άλλους», είπε η Hawthorne.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ ανακήρυξε τη μοναξιά σε παγκόσμια απειλή για την υγεία, δημιουργώντας μια επιτροπή για αντιμετώπισή της.