Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την Ιταλία για τον περίφημο μωβ «χρυσό» της

Στην αγορά, το αποξηραμένο προϊόν κοστίζει περίπου 30 ευρώ το γραμμάριο.

Article featured image
Article featured image


Ολοένα και περισσότεροι τουρίστες οργανώνουν εκδρομές στην Ιταλία για το περίφημο μωβ φθινοπωρινό κρόκο-σαφράν που ευδοκιμεί από το Αμπρούτζο και το Λάτσιο, έως την Τοσκάνη και την Σαρδηνία.

Το μυστικό είναι να γίνεται συγκομιδή του λουλουδιού λίγο πριν ανοίξει για να διατηρήσει τα τρία έως πέντε πορτοκαλοκόκκινα στίγματα που πρέπει να στεγνώσουν ώστε να γίνει το πολύτιμο μπαχαρικό.

Στην αγορά, το αποξηραμένο προϊόν κοστίζει περίπου 30 ευρώ το γραμμάριο. Εάν είναι ποιοτικό, ένα γραμμάριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ετοιμαστούν τουλάχιστον 20 μερίδες ριζότο, ενώ το σαφράν χαμηλής ποιότητας θα προσφέρει μεταξύ 3 και 4 μερίδων το πολύ.

Η συγκομιδή πραγματοποιείται μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου όταν οι βολβοί έχουν εγκλιματιστεί καλά στις ορεινές και εσωτερικές περιοχές, στην κεντρική περιοχή Αμπρούτζο, όπου ο κρόκος L'Aquila διαθέτει ετικέτα ποιότητας προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης που καλύπτει 13 δήμους, αλλά και στο νότιο Λάτσιο και τη Σαρδηνία.

«Το κόστος αυτού του σπάνιου μπαχαρικού είναι υψηλό γιατί απαιτούνται περίπου 100.000 λουλούδια και πάνω από 420 ώρες εργασίας για να παραχθεί ένα κιλό σαφράν σε κλωστές», λέει η Σόνια Φιούτσι, Πρόεδρος της Ένωσης «Saffron Roads».

Μαζί με άλλους οργανωτές διοργανώνει την εκδήλωση «Μαζέψτε, γνωρίστε και δοκιμάστε» στην πόλη Λ’ Άκιλα, προσελκύοντας 150 επισκέπτες την ημέρα κατά την περίοδο της συγκομιδής.

Το λουλούδι του κρόκου είναι επίσης βρώσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες αλλά και για μαρμελάδα.

Το λατρεύουν και τα πρόβατα, τα ποντίκια, οι τυφλοπόντικες και τα αγριογούρουνα, γι' αυτό και τα χωράφια με σαφράν είναι όλα περιφραγμένα.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ