Διεθνή
Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε και σκότωσε «κατά λάθος» τρεις Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα
Νεκρός από ισραηλινό πύραυλο και εικονολήπτης του Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε «κατά λάθος» τρεις ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού το οποίο είναι «υπό εξέταση», όπως ανακοίνωσε χθες.
Ο στρατός δήλωσε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης με ενόπλους της Χαμάς στη Γάζα και τόνισε ότι θα υπάρξει «πλήρης διαφάνεια» στην έρευνα του περιστατικού αυτού.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι στρατιώτες που επιχειρούσαν στη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν τρεις Ισραηλινούς ομήρους τους οποίους «εξέλαβαν κατά λάθος ως απειλή».
«Κατά τη διάρκεια μαχών στη Σουτζάγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο στρατός αναγνώρισε κατά λάθος ως απειλή τρεις Ισραηλινούς ομήρους. Κατά συνέπεια, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ προς την πλευρά τους και τους σκότωσαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι, μιλώντας στην τηλεόραση.
Οι σοροί τους επαναπατρίστηκαν στο Ισραήλ.
Ο στρατός υπογραμμίζει ότι τα θύματα βρήκαν τον θάνατο «σε εμπόλεμη ζώνη» στην οποία οι στρατιώτες του επιδίδονται σε «μια συνεχή μάχη εδώ και μέρες» απέναντι στους μαχητές της Χαμάς.
Ο στρατός εξέφρασε τα «βαθύτατα συλλυπητήριά» του στις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας ότι «αποστολή του είναι να εντοπίσει τους αγνοούμενους και να επιστρέψει τους ομήρους στα σπίτια τους».
«Απερίγραπτη τραγωδία» ο θάνατος των τριών ομήρων που σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, λέει ο Νετανιάχου - Τραγικό λάθος χαρακτηρίζει το συμβάν ο Λευκός Οίκος
Για «απερίγραπτη τραγωδία» που βυθίζει «όλο το κράτος του Ισραήλ στο πένθος», έκανε λόγο χθες βράδυ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού έγινε γνωστό ότι τρεις όμηροι σκοτώθηκαν κατά λάθος από τον στρατό, κατά τη διάρκεια μάχης με ενόπλους της Χαμάς στη Γάζα.
Τα θύματα είναι ο Γιοτάμ Χαΐμ, ένας ντράμερ χέβι μέταλ συγκροτήματος, 28 ετών, ο Σάμερ αλ Ταλάλκα, βεδουίνος, 25 ετών και ο Αλόν Λούλου Σάμριζ, 26 ετών. Οι δύο πρώτοι είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Αμ και ο τρίτος από το κιμπούτς Κφαρ Αζά στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο στρατός.
Από την Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε «τραγικό λάθος» τον θάνατο των τριών ομήρων που χτυπήθηκαν από φίλια πυρά.
«Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα από αυτό το συμβάν», πρόσθεσε.
Με τους τρεις σημερινούς θανάτους έφτασαν τους 22 οι όμηροι των οποίων έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος. Από τους περίπου 250 ανθρώπους που απήχθησαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας οι 110 απελευθερώθηκαν και άλλοι 129 παραμένουν αιχμάλωτοι, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη τους.
Οικογένειες ομήρων ζητούν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ώστε να απελευθερωθούν οι δικοί τους άνθρωποι, καθώς φοβούνται ότι θα εκτελεστούν από τους απαγωγείς τους ή θα σκοτωθούν στις μάχες. Την περασμένη εβδομάδα ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι σε μια αποτυχημένη επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων τραυματίστηκαν σοβαρά δύο στρατιώτες. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ένας όμηρος, ο Σαχάρ Μπαρούς, 25 ετών, σκοτώθηκε σε αυτήν την επιχείρηση και δημοσιοποίησε φωτογραφίες της σορού του. Η οικογένειά του επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο πράγματι για τον νεαρό άνδρα.
Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ
Εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν χθες, Παρασκευή, το βράδυ στους δρόμους του Τελ Αβίβ για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο των τριών ομήρων, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση δείχνουν μεγάλα πλήθη να συγκεντρώνονται στο κέντρο του Τελ Αβίβ και να αποκλείουν κεντρική αρτηρία. Αυτοί αξίωσαν να αναλάβει δράση η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Με πανό, πλακάτ και πόστερ με τα ονόματα και τις φωτογραφίες πολλών άλλων ομήρων, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κατευθυνόμενοι προς το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού. Όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ynet, αυτοί έριξαν κόκκινη μπογιά στον δρόμο.
«Ο χρόνος τους εξαντλείται! Φέρτε τους σπίτι τώρα», φώναζαν οι διαδηλωτές.
Το πλήθος επέκρινε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν κάνει αρκετά για να απελευθερώσει τους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς και κρατά στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, μια νέα συμφωνία για τους ομήρους, όπως αυτή που είχε επιτευχθεί στα τέλη Νοεμβρίου, θα έχει αποτρέψει περιστατικά, όπως αυτό που σημειώθηκε στη Γάζα χθες, Παρασκευή.
Χτυπήθηκαν δημοσιογράφοι σε επιδρομή
Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο φόρος αίματος των ανθρώπων που καλύπτουν δημοσιογραφικά τα γεγονότα: ένας εικονολήπτης του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera σκοτώθηκε την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας και ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε το αραβικό κανάλι.
Ο Σαμίρ Αμπού Ντάκα τραυματίστηκε σοβαρά μαζί με τον συνάδελφό του ενώ κάλυπταν τον βομβαρδισμό ενός σχολείου. Οι διασώστες δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στο σημείο ώστε να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, επειδή ο δρόμος ήταν μπλοκαρισμένος από τα ερείπια ενός σπιτιού. «Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε την απώλεια του αφοσιωμένου εικονολήπτη μας, Σαμίρ Αμπού Ντάκα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Μοχάμεντ Μουαουάντ, ένας αρχισυντάκτης του καναλιού.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του καναλιού, οι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.
Νωρίτερα, το Al Jazeera μετέδωσε ότι ο επικεφαλής του γραφείου του στη Γάζα, ο Ουαέλ Νταχντού και ο Αμπού Ντάκα τραυματίστηκαν πιθανότατα από επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο Νταχντού τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.
Το Al Jazeera τόνισε ότι θεωρεί υπεύθυνες για το συμβάν «τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις». Όπως ανέφερε το κανάλι, «η ομάδα της Γάζας και ιδίως ο Ουαέλ και ο Σαμίρ, έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην παρουσίαση όλου του εύρους της καταστροφής και της φρίκης των ισραηλινών ωμοτήτων. Χωρίς την αφοσίωσή τους, οι ωμότητες στη Γάζα δεν θα είχαν παρουσιαστεί στον κόσμο».
Ο πρώτος βομβαρδισμός στόχευσε ένα σχολείο της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στη Χαν Γιουνίς. Οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στο σημείο για να κάνουν ρεπορτάζ, όταν σημειώθηκε ο δεύτερος βομβαρδισμός, σύμφωνα με τη Χαμάς, η οποία έκανε λόγο για «σκόπιμη» στόχευση των εκπροσώπων του Τύπου. Πρόκειται για «απόπειρα εκφοβισμού των δημοσιογράφων, για να μην καταγράφουν τις σφαγές που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε η οργάνωση. Η σύζυγος του Ουαέλ Νταχντού και τα δύο παιδιά τους σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στις 25 Οκτωβρίου στη Γάζα.
Εξάλλου, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τραυματίστηκε χθες ένας Παλαιστίνιος δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία, στο περιθώριο της προσευχής της Παρασκευής κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου και τα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, efsyn, Al Jazeera