Ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη μετά από εβδομάδες σεισμικής δραστηριότητας

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την έκρηξη του ηφαιστείου έδειχναν τη λάβα να εκτοξεύεται από μια σχισμή στο έδαφος, περιτριγυρισμένη από σύννεφα κόκκινου καπνού.

Article featured image
Article featured image


Εξερράγη χτες το βράδυ το ηφαίστειο στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας
μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από την έκρηξη του ηφαιστείου έδειχναν τη λάβα να εκτοξεύεται από μια σχισμή στο έδαφος, περιτριγυρισμένη από σύννεφα κόκκινου καπνού.



Το εκτιμώμενο μήκος της σχισμής είναι περίπου 3,5 χιλιόμετρα και αυξήθηκε αρκετά γρήγορα. Για σύγκριση, το μήκος της ρωγμής κατά την έκρηξη στο Litla-Hrút, επίσης στην Ισλανδία, ήταν περίπου 800-900 μέτρα

Η εκτιμώμενη ροή λάβας στην έκρηξη είναι περίπου 100 έως 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή πολλαπλάσια από ό,τι σε προηγούμενες εκρήξεις στη χερσόνησο Ρέικιανες τα τελευταία χρόνια.

Οι αρχές εκκένωσαν τον περασμένο μήνα τους περίπου 4.000 κατοίκους του ψαροχωριού Γκρίνταβικ και έκλεισαν το κοντινό Blue Lagoon.



Περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Γκρίνταβικ, ένα αλιευτικό λιμάνι περίπου 40 χιλιόμετρα από το Ρέικιαβικ, στις 11 Νοεμβρίου, αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια σήραγγα μάγματος μετατοπιζόταν κάτω από αυτό.

Βίντεο που έχουν ανέβει στα social media δείχνουν τη στιγμή που το ηφαίστειο «βρυχάται» και λάβα και καπνός σκεπάζουν το χιονισμένο τοπίο της Ισλανδίας. Το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, παραμένει προς το παρόν ανοικτό.



Τον Απρίλιο του 2010, η ηφαιστειακή έκρηξη του Eyjafjallajokull προκάλεσε το μεγαλύτερο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα ενός εκτεταμένου νέφους τέφρας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Reykjanes, την πιο πυκνοκατοικημένη γωνιά της Ισλανδίας. Όταν το Γκρίνταβικ διατάχθηκε να εκκενωθεί στις 11 Νοεμβρίου, οι αρχές ανέφεραν σε δήλωση ότι η χώρα ήταν «προετοιμασμένη για τέτοια γεγονότα».



«Η Ισλανδία διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ετοιμότητας ηφαιστείων στον κόσμο», ανέφερε στον ιστότοπό της. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Ισλανδία, η οποία έχει λιγότερους από 400.000 κατοίκους και περίπου 130 ηφαίστεια.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ