Η ψυχική υγεία των Κυπρίων δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της

Τι δείχνει ο παγκόσμιος χάρτης κινδύνου σχετικά με την υγεία, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και την ψυχική υγεία στο νησί μας.

Article featured image
Article featured image


Η εταιρεία υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας International SOS δημοσίευσε τον ετήσιο διαδραστικό χάρτη κινδύνου.

Ο χάρτης έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους οργανισμούς και τους μετακινούμενους εργαζόμενούς τους να κατανοήσουν καλύτερα τους παγκόσμιους κινδύνους.

Ο Χάρτης Κινδύνου 2024 παρέχει στους οργανισμούς υποκείμενες αξιολογήσεις ιατρικών κινδύνων και κινδύνων ασφαλείας που αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο ανατρεπτικών γεγονότων, όπως οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Για πρώτη φορά, ο Χάρτης Κινδύνων περιλαμβάνει ένα επίπεδο που περιγράφει επίσης τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Τα δεδομένα που καταρτίστηκαν από την INFORM -μια συνεργασία μεταξύ του Ευρωμεσογειακού Κέντρου για την Κλιματική Αλλαγή και του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- παρέχουν ποσοτικοποιημένες εκτιμήσεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον μελλοντικό κίνδυνο ανθρωπιστικών κρίσεων και καταστροφών. Αυτός ο δείκτης κινδύνου προορίζεται να ενημερώσει για τις επιλογές πολιτικής σε όλους τους τομείς του μετριασμού του κλίματος και της προσαρμογής, της μείωσης του κινδύνου καταστροφών, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανθρωπιστικής βοήθειας για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.



Τα δεδομένα της Κύπρου


Η χώρα μας βρίσκεται:

στο κίτρινο (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά την ασφάλεια

στο κίτρινο (μέτριος κίνδυνος) όσον αφορά την υγεία

στο ροζ (χαμηλός κίνδυνος) όσον αφορά την κλιματική αλλαγή

στο κόκκινο (15-17,5% κίνδυνος) όσον αφορά την ψυχική υγεία

asfaleis-kirpros-diktis-asfaleias-1_city.png




Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία

Η International SOS δήλωσε ότι παρατηρεί μια αυξανόμενη τάση στον αριθμό των συναφών με το κλίμα προειδοποιήσεων που εκδίδονται για τους πελάτες της, καθώς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σε όλο τον κόσμο. Οι επιχειρήσεις έχουν ζητήσει μεγαλύτερη υποστήριξη για το θέμα αυτό.

Το 2023 εκδόθηκαν από τη International SOS 80 % περισσότερες ιατρικές ειδοποιήσεις που αφορούσαν παράγοντες κλιματικής αλλαγής σε σχέση με το 2022. Αυτό το στατιστικό στοιχείο αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το θέμα για τις επιχειρήσεις και τους ηγέτες τους.

Η Δρ Irene Lai, Παγκόσμια Ιατρική Διευθύντρια της International SOS, δήλωσε: «Η διεθνής ιατρική κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για την αντιμετώπιση του κινδύνου: "Ένα μόνο παράδειγμα, τα ακραία φαινόμενα καύσωνα φέτος, με τον πρώτο ονομασμένο καύσωνα "Κέρβερος" που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, μπορεί να γίνουν ακόμη πιο συχνά. Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις της ακραίας ζέστης, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να είναι προετοιμασμένες για αυτό, προσαρμόζοντας τον τρόπο ζωής και εργασίας μας για την προστασία της υγείας, ενώ παράλληλα λαμβάνουν μέτρα για την επιβράδυνση και τελικά την αντιστροφή της τάσης αύξησης των θερμοκρασιών».

Οι αλλαγές στον ιατρικό κίνδυνο συνεχίζουν να διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή. Δύο αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον ιατρικό κίνδυνο φέτος παρατηρούνται στη Βολιβία και την Ακτή Ελεφαντοστού, κυρίως χάρη στη σταδιακή βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη, ιδίως στις μεγάλες πόλεις.


Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κυριαρχούν στις παγκόσμιες ανησυχίες για την ασφάλεια

Ο Χάρτης Κινδύνων παρέχει επίσης μια κατανόηση της ευρύτερης κατάστασης ασφαλείας σε χώρες από τις οποίες μπορεί να ταξιδεύουν ή να εργάζονται οι εργαζόμενοι. Σκοπός του είναι η καλύτερη ενημέρωση των οργανισμών, ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσουν εξατομικευμένες λύσεις για τον μετριασμό των συγκεκριμένων κινδύνων που μπορεί να αντιμετωπίσει το εργατικό τους δυναμικό.

Η Sally Llewellyn, Διευθύντρια Παγκόσμιας Ασφάλειας της International SOS, πρόσθεσε: «Για το επόμενο έτος, οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι αναταραχές και η πολιτική αστάθεια αναμένεται να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον χάρτη με το Σαχέλ, τμήματα της Μέσης Ανατολής και την Ουκρανία στην κατηγορία "υψηλού" ή "ακραίου" κινδύνου ασφαλείας. Η International SOS συνεχίζει να στηρίζει τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές, μεταξύ άλλων με την παροχή επαληθευμένων πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με το πώς οι κίνδυνοι αυτοί θα επηρεάσουν το εργατικό δυναμικό τους ή με την υποστήριξη εκκενώσεων όπου χρειάζεται».

Λόγω των νέων και εξελισσόμενων συγκρούσεων, μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις της βαθμολογίας κινδύνου φέτος σημειώθηκαν σε τμήματα του Λιβάνου, στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στη Ρωσία και σε όλο το Σαχέλ. Ο Ισημερινός και τμήματα της Κολομβίας αύξησαν επίσης τις αξιολογήσεις κινδύνου τους μετά από συνεχή αύξηση της εγκληματικότητας και των ταραχών.

Σε ορισμένες περιοχές, η βαθμολογία κινδύνου μειώθηκε. Πιο συγκεκριμένα, οι αξιολογήσεις για το Ελ Σαλβαδόρ και τμήματα του Νεπάλ μειώθηκαν μετά από συνεχείς πτωτικές τάσεις σε διάφορους παράγοντες κινδύνου.


Με πληροφορίες από ITIJ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ