Ισόβια σε Πακιστανούς γονείς που δολοφόνησαν τη 18χρονη κόρη τους για λόγους τιμής

Η κοπέλα αρνήθηκε να παντρευτεί τον ξάδερφό της.

Article featured image
Article featured image

Δικαστήριο στην Ιταλία, επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε δύο γονείς από το Πακιστάν, που δολοφόνησαν την κόρη τους στην Ιταλία, επειδή δεν ήθελε να παντρευτεί.

Το πτώμα της 18χρονης Σαμάν Αμπάς βρέθηκε 18 μήνες μετά την εξαφάνισή της, τον Νοέμβριο του 2022, σε αγροικία στη βόρεια Ιταλία. Για τη δολοφονία συνελήφθη στο Πακιστάν ο πατέρας της, Σαμπάρ Αμπάς και εκδόθηκε στην Ιταλία, όπου καταδικάστηκε. H μητέρα της καταδικάστηκε ερήμην, καθώς πιθανολογείται πως κρύβεται στο Πακιστάν.

Στο δικαστήριο ο πατέρας της Σαμάν ισχυρίστηκε πως «ποτέ στη ζωή μου δεν σκέφτηκα να σκοτώσω την κόρη μου». Για τη γυναικοκτονία της 18χρονης καταδικάστηκε και ο θείος της. Του επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης 14 ετών για συμμετοχή στο φόνο, ενώ δύο από τα ξαδέλφια του θύματος αθωώθηκαν.


Δολοφονία της Σαμάν: Το χρονικό της υπόθεσης


Η δολοφονία της Σαμάν Αμπάς από την οικογένειά της στα τέλη Απριλίου του 2021 συγκλόνισε την Ιταλία. Μετά την εξαφάνισή της, η ένωση των ισλαμικών κοινοτήτων της Ιταλίας εξέδωσε φετφά (θρησκευτική απόφαση), με την οποία απορρίπτει τους αναγκαστικούς γάμους.

Η 18χρονη είχε μεταναστεύσει με την οικογένειά της από το Πακιστάν, στην αγροτική πόλη Novellara το 2016, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα. Τότε άρχισε να βγαίνει με έναν νεαρό πακιστανικής καταγωγής. Μια φωτογραφία τους που φιλιούνταν σε δρόμο της Μπολόνια προκάλεσε την οργή των γονιών της. Σύμφωνα με τις αρχές, οι γονείς της ήθελαν να ταξιδέψει στο Πακιστάν όπου της είχαν κανονίσει να παντρευτεί έναν ξάδερφό της, το 2020, αλλά εκείνη αρνήθηκε.

Μετά από αυτό, η Σαμάν Αμπάς έφυγε από το σπίτι της και έζησε για αρκετούς μήνες υπό την προστασία των κοινωνικών υπηρεσιών. Όμως, έπειτα από εκκλήσεις και μηνύματα της οικογένειάς της, γύρισε στο σπίτι της, στα τέλη Απριλίου 2021. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι την εξαπάτησαν προκειμένου να επιστρέψει και τότε ήταν που εξαφανίστηκε.

Υλικό από κάμερες ασφαλείας που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, έδειξε τρία μέλη της οικογένειας της, να περπατούν με φτυάρια, ένα λοστό και μια μπλε τσάντα στις 29 Απριλίου του 2021. Πλάνα από την επόμενη ημέρα έδειχναν την αγνοούμενη έφηβη να φεύγει από το σπίτι με τους γονείς της. Το πτώμα της βρέθηκε τελικά τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά σε μία αγροικία, αφού ο θείος της αποκάλυψε πού την είχαν θάψει. Η νεκροψία έδειξε πως είχε υποστεί κάταγμα στο λαιμό, πιθανώς από στραγγαλισμό.

paki2.png



Οι γονείς της, αμέσως μετά την εξαφάνισή της, έφυγαν από την Ιταλία και επέστρεψαν στο Πακιστάν, ενώ ο θείος της και δύο ξαδέλφια της, έφυγαν για τη Γαλλία και την Ισπανία. Ο θείος της 18χρονης συνελήφθη στο Παρίσι το 2021, ενώ ο Σαμπάρ Αμπάς συνελήφθη το 2022 και τελικά εκδόθηκε στις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Η μητέρα της παραμένει ασύλληπτη.

Ο πατέρας της 18χρονης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ήταν αθώος, επιμένοντας ότι αυτός και η σύζυγός του, είχαν ακολουθήσει την κόρη τους μόνο τη νύχτα που εξαφανίστηκε επειδή ήταν δυσαρεστημένοι που ήταν τόσο αργά και ήθελαν να δουν πού πήγαινε. «Αυτή η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί. Θέλω κι εγώ να μάθω ποιος σκότωσε την κόρη μου», ανέφερε σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

paki.png
Το μέρος όπου βρέθηκε το πτώμα της άτυχης κοπέλας.


Εκατοντάδες γυναικοκτονίες κάθε χρόνο στο Πακιστάν


Εκατοντάδες γυναικοκτονίες διαπράττονται στο Πακιστάν κάθε χρόνο. Εγκλήματα με δράστες συγγενείς των θυμάτων, κάνουν λόγο για «ατίμωση» της οικογένειας.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα επισημαίνουν ότι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι μίας τέτοιας δολοφονίας, είναι όταν το θύμα αρνείται να συνάψει έναν κανονισμένο γάμο ή έχει υποστεί βιασμό ή σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο, γυναικοκτονίες διαπράττονται ακόμη και για τον τρόπο ντυσίματος, που θεωρείται «ακατάλληλος» ή για συμπεριφορά που εκλαμβάνεται ως «ανυπακοή».


Με πληροφορίες από Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ