Pornhub, Xvideo και Stripchat στο «στόχαστρο» της ΕΕ

Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες τους;

Article featured image
Article featured image


Τη δεύτερη ομάδα από ψηφιακές πλατφόρμες οι οποίες ορίζονται ως «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες» βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας σε αυτές το Pornhub, το XVideos και το Stripchat, καθώς διαπιστώθηκε πως οι τρεις υπηρεσίες έχουν κατά μέσο όρο 45 εκατομμύρια χρήστες τον μήνα στην ΕΕ.

«Οι πλατφόρμες έχουν ευθύνη για την ευημερία των χρηστών τους και προς τη δημοκρατική μας κοινωνία», δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα ψηφιακής μετάβασης, Μαργκρέτε Βέσταγκερ, τονίζοντας πως ο ορισμός των εν λόγω ιστοσελίδων ως πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες (Very Large Online Platforms - VLOPs) «θα επιτρέψει πιο ενδελεχή έλεγχο και λογοδοσία για τους αλγόριθμους και τις διαδικασίες τους».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, τόνισε πως οι εν λόγω πλατφόρμες έχουν ευθύνη απέναντι στους χρήστες τους. «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ελευθερία του λόγου και την πρόσβαση σε νόμιμο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, αλλά πρέπει επίσης να καταπολεμήσουμε την ανεξέλεγκτη διάδοση περιεχομένου που είναι επιβλαβές για τους πολίτες μας, ιδίως τους νεότερους», σημείωσε ο Επίτροπος.

Εκτός από τις γενικές διατάξεις, το Pornhub, το XVideos και το Stripchat θα πρέπει, εντός τεσσάρων μηνών από τον χαρακτηρισμό τους ως VLOPs, να λάβουν ειδικά μέτρα για την ενδυνάμωση και την προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, και να αξιολογήσουν δεόντως και να μετριάσουν τυχόν συστημικούς κινδύνους που απορρέουν από τις υπηρεσίες τους.

Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA) η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει έρευνα κατά της X (πρώην Twitter) για τις πρακτικές ελέγχου του περιεχομένου των αναρτήσεων στην πλατφόρμα, λόγω και της πρόσφατης αύξησης εξτρεμιστικών αναρτήσεων σε σχέση με τον πόλεμο Χαμάς - Ισραήλ.

Με εξαίρεση τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όλες οι διαδικτυακές πλατφόρμες και οι μηχανές αναζήτησης θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις γενικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον DSA μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2024.

Οι γενικές υποχρεώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παροχή μηχανισμών για αναφορά παράνομου περιεχομένου από τους χρήστες, αιτιολόγηση της αφαίρεσης περιεχομένου σε αυτούς που το ανάρτησαν, γρήγορη ενημέρωση των αρχών επιβολής του νόμου όταν χρειάζεται, διασφάλιση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας των ανηλίκων και τη μη προώθηση στοχευμένης διαφήμισης στη βάση ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων.

Στις 25 Απριλίου 2023, η Επιτροπή δημοσιοποίησε τον κατάλογο των πρώτων 19 VLOPs και μηχανών αναζήτησης. Από τα τέλη Αυγούστου 2023, οι υπηρεσίες αυτές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με πρόσθετες υποχρεώσεις για τις μεγάλες πλατφόρμες που απορρέουν από τον DSA.

Για τις μεγάλες πλατφόρμες προβλέπονται αυξημένες ευθύνες ελέγχου του περιεχομένου και αυστηρότερα κριτήρια και υποχρεώσεις για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και την καταπολέμηση της διασποράς παράνομου περιεχομένου όπως παιδικής πορνογραφίας. Ακόμα, οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να ενισχύσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες και πόρους για τον εντοπισμό συστημικών ρίσκων.

Ειδικότερα όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων, οι VLOPs θα πρέπει να σχεδιάζουν τα συστήματα τους κατά τρόπο που να αντιμετωπίζει και να αποτρέπει τους κινδύνους για τα παιδιά, μεταξύ άλλων αποτρέποντας την πρόσβασή τους σε πορνογραφικό υλικό. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρούν σε αξιολόγηση κινδύνων όσον αφορά πιθανές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των ανηλίκων.

Προβλέπονται επίσης υποχρεώσεις διαφάνειας και λογοδοσίας για τις πλατφόρμες αυτές, οι οποίες θα πρέπει μεταξύ άλλων να δημοσιοποιούν αρχεία των διαφημίσεων που αναρτώνται στις ιστοσελίδες τους, να δίνουν πρόσβαση σε ερευνητές για ακαδημαϊκούς σκοπούς.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ