«Ευτυχώς εμένα οι γονείς μου δεν με βάζουν να κάνω γυναικείες δουλειές»

Μητέρα έκοψε το χαρτζιλίκι του γιού της για να «κόψει» και τις έμφυλες προκαταλήψεις που «φυτεύτηκαν» στο μυαλό του.

Article featured image
Article featured image


Μία μητέρα τριών παιδιών αφηγήθηκε μέσα από την πλατφόρμα Reddit τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε μία δύσκολη κατάσταση που βίωσε στην οικογένειά της και που σίγουρα συμβαίνει και αλλού.

Από όταν τα δίδυμα αγόρια της ήταν οκτώ ετών άρχισαν να κάνουν δουλειές στο σπίτι, ενώ μόλις έκλεισαν τα δέκα άρχισε να τους δίνει χαρτζιλίκι για τη βοήθεια που της προσέφεραν. Τα χρήματα τα έπαιρναν αμέσως μόλις τελείωναν τις δουλειές, οι οποίες είχαν μοιραστεί ανάμεσά τους δίκαια, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η μητέρα τους.

Κάθε παιδί έπαιρνε από δέκα δολάρια μόλις ολοκλήρωνε κάποια δουλειά του σπιτιού, οι οποίες ήταν υποχρεωτικές πέντε μέρες τις εβδομάδας, όποιες ήθελαν τα αγόρια.

Η μητέρα, που ενθάρρυνε διαρκώς τα παιδιά της να κάνουν δουλειές, αφενός για να μάθουν και αφετέρου για να έχουν στην άκρη χρήματα τα Σαββατοκύριακα που επισκεπτόντουσαν τον πατέρα τους, περιέγραψε στο Reddit πώς αποφάσισε να μειώσει το χαρτζιλίκι του γιου της.

@lely_247

We all clean, we all cook, we all do everything together! Teach your kids! 🫶🏻

♬ what was I made for? - Instrumental - Wheeler



Μία μέρα ένας φίλος του τον προσκάλεσε σπίτι να παίξουν και εκείνος του είπε πως είχε να κάνει δουλειές. Η απάντηση του φίλου του ήταν «ευτυχώς εμένα οι γονείς μου δεν με βάζουν να κάνω γυναικείες δουλειές», κι έτσι ο δωδεκάχρονος υιοθέτησε αυτή την άποψη και την εξέφρασε στη μητέρα του. Τότε ήταν που αρνήθηκε να σκουπίσει τις σκάλες και να καθαρίσει τα τζάμια και τις επιφάνειες, καθώς αυτές ειδικά οι δουλειές του σπιτιού του φάνηκαν πιο «γυναικείες», με αποτέλεσμα η μητέρα του να του κόψει το χαρτζιλίκι.

Πρώτα βέβαια του εξήγησε πως δεν υπάρχει διαχωρισμός ανδρικών και γυναικείων δουλειών του σπιτιού, καθώς ο οποιοσδήποτε πρέπει να γνωρίζει πώς να το φροντίζει, αλλά δεν τον έπεισε. Επιπλέον, του επεσήμανε πως κάθε οικογένεια μπορεί να χειρίζεται διαφορετικά αυτό το ζήτημα, όμως ο δωδεκάχρονος επέμεινε στην άποψή του και μόλις είδε στο τέλος της εβδομάδας ότι είχε στην τσέπη του μόνο είκοσι δολάρια, σε αντίθεση με τον αδελφό του που είχε πενήντα, τηλεφώνησε στον πατέρα του για να παραπονεθεί.



Ο πρώην σύζυγος της γυναίκας την κατηγόρησε για την πράξη της κι εκείνη έπρεπε να εξηγήσει από την αρχή το σκεπτικό της. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρώην σύζυγος δεν πείστηκε και της καταλόγισε πως ντρόπιασε το γιο τους. Ωστόσο, όταν η μητέρα ανάρτησε online το πρόβλημά της, ο κόσμος που το διάβασε και το σχολίασε κατά πλειοψηφία πήρε το μέρος της. Αφενός δεν θα ήταν δίκαιο για τον άλλο της γιο να πάρει τα ίδια χρήματα με αυτόν που δεν κατέβαλε σωματικό κόπο κι αφετέρου αν οι δουλειές ήταν δίκαια μοιρασμένες, τότε δεν υπήρχε λόγος να παραπονεθεί.

Το χειρότερο όλων, βέβαια, είναι ότι τώρα η γυναίκα πρέπει να ανατρέψει την αντίληψη του γιου της ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες και κάποια άλλα που απευθύνονται αποκλειστικά σε άντρες.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ