Ίχνη κάνναβης εντοπίστηκαν στα οστά των μηρών ενός νεαρού άνδρα και μιας μεσήλικης γυναίκας που είχαν ταφεί μεταξύ 1638 και 1697.
Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023
3
λεπτά
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάνναβη εδώ και πολύ καιρό. Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος έγραψε για ψυχοτρόπα λουλούδια το 440 π.Χ., ενώ ιατρικά αρχεία από τον Μεσαίωνα στην Ευρώπη δείχνουν ότι η κάνναβη χορηγούνταν ευρέως για τη θεραπεία των πάντων – από ουρική αρθρίτιδα, ουρολοιμώξεις και πόνους του τοκετού μέχρι απώλεια βάρους, καθώς και ως αναισθητικό.
Ωστόσο, το 1484 ο Πάπας Ιννοκέντιος VIII εξέδωσε ένα διάταγμα, βάσει του οποίου η κάνναβη χαρακτηριζόταν ως «ανίερο μυστήριο» και, ως εκ τούτου, απαγόρευε τη χρήση της μεταξύ των πιστών. Κατά την περίοδο της Ιεράς Εξέτασης, τα φαρμακευτικά και παραισθησιογόνα βότανα συνδέονταν με τη μαγεία.
Στους αιώνες που ακολούθησαν, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για τη χρήση της κάνναβης — δηλαδή, μέχρι τώρα, με την ανακάλυψη από μια ομάδα ιατροδικαστών στο Μιλάνο, ιχνών κάνναβης στα υπολείμματα δύο σκελετών από τον 17ο αιώνα.
«Γνωρίζουμε ότι η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που ανακάλυψε ίχνη της σε ανθρώπινα οστά», δήλωσε η βιολόγος και διδακτορική φοιτήτρια Gaia Giordano από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου στην Ιταλία.
Χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς
Πρόκειται για τα πρώτα στοιχεία κάνναβης που ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογικά υπολείμματα σκελετού και προέρχονται από οστά που θάφτηκαν κάτω από το νοσοκομείο Ospedale Maggiore, το σημαντικότερο νοσοκομείο φτωχών στο Μιλάνο, εκείνη την εποχή.
«Τα μόρια των φαρμακευτικών φυτών μπορούν να ανιχνευθούν με τοξικολογική ανάλυση ακόμη και αιώνες μετά τον θάνατο ενός ατόμου», είπε η Gaia Giordano. Αυτή και οι συνάδελφοί της ανακάλυψαν μόρια τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και κανναβιδιόλης (CBD) - τα ψυχοδραστικά συστατικά της κάνναβης -στα οστά των μηρών ενός νεαρού άνδρα και μιας μεσήλικης γυναίκας που είχαν ταφεί μεταξύ 1638 και 1697. Τέτοια μόρια μπορούν να παγιδευτούν και να διατηρηθούν και στη συνέχεια να ταξιδέψουν μέσω των αιμοφόρων αγγείων στον οστικό ιστό.
Η Gaia Giordano και οι συνεργάτες της εξέτασαν δείγματα οστών από τα λείψανα εννέα ανθρώπων. Τα άτομα είχαν θαφτεί σε μια κρύπτη στο νοσοκομείο Ca' Granda του Μιλάνου τον 17ο αιώνα και οι ερευνητές το επιβεβαίωσαν χρησιμοποιώντας χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν τοξικολογικές αναλύσεις προετοιμάζοντας τα δείγματα των οστών έτσι ώστε μεμονωμένες χημικές ενώσεις να μπορούν να διαχωριστούν και να καθαριστούν μέσα σε ένα υγρό διάλυμα. Αυτό τους επέτρεψε να χρησιμοποιήσουν ειδικές τεχνικές για να αναγνωρίσουν τα χημικά συστατικά.
Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία αναφορά για κάνναβη στα αρχεία του νοσοκομείου Ca' Granda. Έτσι, η Gaia Giordano είπε ότι οι άνθρωποι μπορεί να έκαναν αυτοθεραπεία ή να χρησιμοποιούσαν την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, αντί να τη λαμβάνουν ως συνταγογραφημένη θεραπεία.
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους όχι μόνο υποδηλώνουν ότι η κάνναβη χρησιμοποιούνταν από ανθρώπους όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτως φύλου, αλλά και ότι χρησιμοποιούνταν και για σκοπούς ψυχαγωγίας, πιθανότατα παρασκευασμένη σε κέικ και αφεψήματα, λέει η Giordano.
Η μελέτη είναι μοναδική στη χρήση αυτής της τοξικολογικής μεθόδου για την ανάλυση ανθρώπινων υπολειμμάτων σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σημείωσε ο Yimin Yang από το πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο. «Νομίζω ότι η μελέτη τους θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο για την έρευνα σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση κάνναβης στην αρχαιότητα», λέει.
Η έρευνα του ίδιου του Yang έχει εντοπίσει στο παρελθόν χημικά ίχνη κάνναβης σε ίχνη τάφων που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια. Την ίδια ώρα η Gaia Giordano και οι συνεργάτες της επεκτείνουν την τοξικολογική τους έρευνα σε άλλες ουσίες, όπως η κοκαΐνη, σε πιο σύγχρονα ανθρώπινα υπολείμματα.
Δείτε επίσης
Κάνει η κάνναβη το σεξ πιο απολαυστικό;
Οι αγελάδες που τρώνε κάνναβη «μαστουρώνουν», οι άνθρωποι που θα πιουν το γάλα τους όμως;